Ina Herslow, Werna Callmer och Eva Berg von Linde!

Barnbiblioteket i Malmö 100 år

År 1913 anhöll styrelsen för Biblioteks- och föreläsningsföreningen att få upprätta ett barnbibliotek i lokaler som låg  anslutna till huvudbiblioteket i Tunneln på Adelgatan i Malmö. Drätselkammaren sade nej till detta eftersom de hade en tanke om att flytta både huvudbibliotek och ett tilltänkt barnbibliotek till stadens ytterområden.

Samtidigt med detta hade Ina, Werna och Eva bedrivit bokutlåning i samband med skolbespisning och kunde i februari 1914 meddela biblioteksstyrelsen att de av kommittén för Barnens dag fått anslag för att upprätta ett barnbibliotek. Nu hade de gått i författning om ett sådant att ställas ut på den Baltiska utställningen sommaren samma år. Barnbiblioteket byggdes upp efter samma principer som barnbiblioteket i Stockholm och Valfrid Palmgren som var en  svensk bibliotekspionjär  bidrog med idéer och råd till de tre Malmökvinnorna. Valfrid Palmgren tog initiativ till och startade det första svenska barnbiblioteket i Stockholm 1912.

De tre Malmökvinnorna erbjöd Malmö stad att efter utställningens slut överta biblioteket med inredning och böcker. Ina Herslow erbjöd  en lokal för ändamålet under fem år – en lägenhet på  Södra Förstadsgatan 38 i Centralpalatset, men förutsättningen var att stadsfullmäktige beviljade medel för underhåll. Både biblioteksstyrelsen och stadsfullmäktige accepterade erbjudandet och den 6 november 1914 kunde biblioteket slå upp sina portar. Den först anställda assistenten var Helja Jacobson – Malmös första barnbibliotekarie.

Malmö barnbibliotek blev en omedelbar succé. Redan efter två månader kunde Helja Jacobson och hennes kolleger — två assistenter och ett tiotal frivilliga — räkna till 500 inskrivna låntagare. Antalet lån uppgick till cirka 4000. Vid april månads utgång 1915, hade 23 525 barn besökt läsesalen. År 1915 kunde man räkna sammanlagt cirka 31 500 lån.

Barnbiblioteket blev kvar på Södra Förstadsgatan i tio år och flyttade sedan först till Jöns Filsgatan och därefter, 1927, till Södra Vallgatan 3. Där blev man kvar ända till 1946 då de tillsammans med huvudbiblioteket i Tunneln flyttade in i museets tidigare byggnad på Regementsgatan.

Det här ska firas!

3 tankar kring ”Ina Herslow, Werna Callmer och Eva Berg von Linde!

 1. Karin Sixtensson

  Jag gick till boken ”Malmökvinnor” från Malmö Kulturhistoriska Förening 2009 för att se om dessa pionjärer var nämnda där! Inte en enda fanns med. Lite märkligt tycker jag!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Och böcker som är något av det viktigaste för barnen, näst efter kärlek, mat och husrum. Man kan gott säga att det är mycket märkligt!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.