Jeg spiser vad jeg vil

… och lider vad jeg skal lär, enligt dottern Alice Lyttkens, ha varit Antoine Cronquists valspråk då det gällde mat, men för en gallsjuk kan viss mat vara lika livsfarligt som giftbägarens innehåll för Sokrates. Alice berättar i sin bok Leva om sitt liv att efter gravsättningen berättade mammas danska väninna aningslöst och entusiastiskt om att hon och mamma kvällen före mammas insjuknande och död ätit var sin hummer och druckit champagne … 

Antoine Cronquist, sjuksköterska och född i Danmark, var gift med läkaren Johan Cronquist. Antoine (det råder en viss förvirring kring stavningen) som var en mycket bestämd dam hade på ålderns höst vid ett tillfälle, som dock visade sig vara ett falskt alarm, noga planerat de praktiska detaljerna kring sin begravning. Alice fick till och med tillhandahålla prover på bårtäcke och på frågan om varför, lär svaret ha varit att ellers ved jeg ikke vad skidt ni lægger over meg … Det skulle bjudas på buljong och pastejer enligt hennes eget recept och det skulle finnas en gammal tupp i buljongen för att göra den fyllig. Alla hennes krav blev uppfyllda utom det där med tuppen, för det visade sig när det verkligen blev dags vara omöjligt att få tag på en sådan. 

Går ofta genom den Gamla begravningsplatsen och stannade den här gången till vid den Cronquistska gravplatsen och kom att tänka på Antoine, buljong och pastejer … Jag noterade denna gång att Maria Cronquist ,syster till Johan och således faster till Alice, också är gravsatt på denna plats och vad jag förstår var Maria fotograf och butiksinnehavare. Anders Sten beskriver henne i sina memoarer Anders Sten minns, som en vithårig, rakryggad och intelligent dam, som hade en förnämlig fotoaffär. Denna fotoaffär såldes enligt Alice till Hasselblads för en rejäl summa. Tycker mig ha läst någonstans att Maria Cronquist var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt, men får återkomma till det när det klarnat.

Tänk vad kyrkogården, med lite hjälp av litteraturen och några bilder eller en guide, kan berätta om livet!

Här ser vi närmast kameran Maria Cronquist  och andre man vid väggen, från vänster räknat, Johan Cronquist. Pojken vid vid bordet är Alices bror Ludvig och damen som lutar sig framåt, Antoine, och så lilla Alice i knät på sin farmor. Resten av familjen i bild återkommer jag gärna till vid senare tillfälle. 

Fotot daterat 1906 är hämtat ur Axel Cronquists samling/Malmö Museer 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.