Jerusalemsgatan

Jerusalemsgatan

När Carolikvarteren i Malmö omgestaltades under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, försvann två gator helt och hållet, inga spår finns kvar: Mårtensgatan, belagd i källorna tidigast 1522, samt Jerusalemsgatan, vars utsträckning utgjordes av en större vattenavloppsgrop (vandlöb), som 1861 förvandlades till en gata och 1864 fick namnet Jerusalemsgatan.

Vinjettbilden tog jag 1969 och föreställer fastigheten Jerusalemsgatan 6 B. Jag stod på den parkeringsplats som kvarteret 13 Jerusalem förvandlats till. Fastigheten på bilden ligger i kvarteret 14 Hjorten, och mellan den och mig löper Jerusalemsgatan tvärs över bilden. Gatan kan anas framför fastigheten och bakom parkeringsplatsens låga staket.

I denna fastighet tillbringade jag min ungdom mellan åren 1954 och 1968. Den var den mest välbyggda, välbevarade och bastanta byggnaden i det ”förfallna” Caroliområdet och sparades därför till allra sist för att kunna inhysa rivnings- och byggnadsföretagens stora administrationer medan de gamla Carolikvarteren pulvriserades och området omgestaltades till Caroli City, nuvarande [kv Caroli].

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

 

5 tankar kring ”Jerusalemsgatan

 1. Gun Redinius

  Jerusalemsgatan fick inte det namnet 1964! Den hade det namnet redan flera decennier innan….kanske sekler

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   ”1964” motsäger vad inläggsförfattaren skriver tidigare i texten så det är endast en felskrivning, men tack för att du uppmärksammade detta. Skickar det vidare till Rickard Bengtsson.

   Svara
   1. Rickard

    Självklart råkade jag skriva fel, tyvärr. Rätt årtal enligt Ljungbergs ”Gatunamnen i Malmö” ska vara 1864.

    Svara
 2. Kjell Nessrup

  Någon som känner till företaget AB Svenska Briam, som (åtminstone under perioden våren 1954 till hösten 1956) låg på Jerusalemsgatan 15?
  Vilken verksamhet hade de?
  Finns det någon dokumentation, bilder, etc.?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Kjell! AB Svenska Briam känner jag inte till, men låter frågan gå vidare. Om du bor i Malmö så är det en god idé att gå in på Stadsarkivet och titta i adresskalendrarna för de åren eller skicka ett mail. Hoppas att du ska få den information du söker. Vänlig hälsning /Karin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.