Kladden, Kladdagården och Klabbagården

Vid Hyllie 19 (se tidigare inlägg) är jag ju nästan vid vad som förr var hemma och går helt enkelt hem. Strax innan jag är framme passerar jag Klabbagården, Riddaregatan 28 och hör för mitt inre en upprörd röst som säger: Klabbagården, den hette Kladdagården och inget annat! Rösten tillhör en för min familj närstående kvinna som i sin krafts dagar bodde på gården. Vill väl inte direkt påstå att jag brydde mig om namnet då, men nyligen  hittade jag beviset på att Ida, en gång Klabbagårdens, förlåt Kladdagårdens, härskarinna, hade fullständigt klart för sig. Ingmar Ingers, dialektforskare och docent vid Lunds universitet som gjort nedanstående noteringar var väl också en person som oftast hade klart för sig i frågor som dessa.

Kladden ...

Kladdagården

Tror att d blev b under Anne-Marie Werners och Sture Lagerwalls tid på gården. Anne-Marie  var en av kvinnorna bakom Cewokläder och Sture Lagerwall minns vi bland annat från Malmö Stadsteater, dit han var knuten under åren på Klabbagården. Han spelade bland annnat i Osbornes, Glädjespridaren, som betjänten Sosie i Molières Amyfytrion och Blind-Jonas i Lagerkvists En Midsommarnattsdröm i fattighuset. Jag tror att en av hans sista roller var som Gajev i Tjechovs Körsbärsträdgården. Sture Lagerwall avled en kort tid därefter, år 1964.

Jag läste någonstans att gården under en tid också var prästgård, men det ifrågasätter jag … Fast jag kan ha fel, det har väl hänt nån gång förr …  ; )

Tror jag stannar på Limhamn lite till och drar mig neråt, mot Linnégatan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.