Konflikter i Malmö 1902

Strejkerna i Malmö 1902 bild

På detta vykort, avsänt 1902, står det Är nu hemma igen efter de stora demonstrationerna och mår bra. Vad menar avsändaren? Den mest bekanta och landsomfattande storstrejken skedde ju 1909, men det är faktiskt så, att åren mellan 1901 och 1909 karakteriseras som storstrejkernas och storlockouternas tid i hela Sverige. För Malmö var året 1902 ett utpräglat depressionsår med stor arbetslöshet och många demonstrationer.

Konflikter utbröt bland andra vid A P Sjöbergs fabriker, tunnbinderiet. Vid Malmö Yllefabrik och Malmö Stora valskvarn med flera andra arbetsställen utbröt lockouter och strejker som varade under kortare eller längre perioder.

Den dominerande Malmökonflikten detta år blev emellertid lockouten inom byggnadsverksamheten – den första stora konflikten inom denna bransch i Skåne. Den pågick i sju månader, och byggnadsarbeten avstannade på alla håll i det expanderande Malmö. Arkitekterna som formade Malmö arbetade för högtryck, men resultaten av deras vedermödor fördröjdes på grund av arbetarkonflikterna. I en skiljenämnd förlikades Murareförbundet med arbetsgivarna, men inom arbetarföreningarna uppstod avundsjuka – vissa hade fått 2 öre mer i timmen, andra 3 öre – och detta blev grunden för framtida konflikter, i Malmö redan 1905, då ytterligare tvister med arbetsgivarna uppstod.

Vilken konflikt deltog vår vykortsskrivare i 1902??

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.