Lämnar Sofielund

… och 60-talet för den här gången, men inte utan att ta en snabb titt på gården som en gång gav namn åt området.


Sofielundsgårdens västra gavel, nu Matteuskyrkan.

Sofielundsgården som uppfördes runt 1790 av landshövding Tage Thott köptes 1792 (årtalet varierar lite beronde på var man läser) av handelsman Hans Bauert och hans hustru Sofia af Trolle som namngav gården. Om gårdens huvudbyggnad kan man läsa följande i brandförsäkringsvillkoren från tiden: En twå vånings byggnad, uppförd år 1795 af Ekekorsverk, i yttrewäggarna, utom gaflarne, inmurade med brändt Tegel, inre wäggar af furutimmer med brändt tegel emellan timmret. 
’Allmänna brandförsäkringsverket för byggnader å landet.’

Bauert avled 1802, men änkan behöll gården tills hon 1805 slutade sina dagar. År 1815 gick gården över i handelsmannen Per Jacobssons ägo som i sin tur avyttrade den 1823. Sedan bytte gården ägare ett flertal gånger och snart började avstyckning av byggnadstomter och efter hand växte det upp ett samhälle, Sofielund, som år 1896 blev municipalsamhälle. År 1911 inkorporerades Sofielund och hela Västra Skrävlinge med Malmö.


Sofielundsgården, södra fasaden, hörnan Lantmannagatan och Ystadsgatan.

Sofielundsgårdens huvudbyggnad revs 1953, långt efter det att lantbruket lagts ner. Malmö Museum tillvaratog då en del inredningsdetaljer därifrån och brandförsäkringsmärket nedan är en av dessa detaljer. Lyckligtvis behövdes aldrig brandförsäkringen utnyttjas för den här gården. 

Detta om Sofielund för den här gången. Nu har jag lärt ytterligare lite nytt om gammalt. 

Samtliga bilder från Malmö Museers bildarkiv

2 tankar kring ”Lämnar Sofielund

 1. Karin Sixtensson

  Så intressant och så synd att man var för liten för att ha upplevt denna fina byggnad. Jag skulle verkligen vilja sett den.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack! Verkligen synd, för det är svårt att tänka sig att gården legat på hörnet Lantmannagatan och Ystadsgatan. Att det faktiskt vara rena landet där och då!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.