Han ler nog i sin himmel

Harald Boklund foto 2

… för han kan väl inte göra annat, arkitekten Harald Boklund, tänker jag efter dagens  guidade tur i Word Maritime Universitys nya lokaler i Hamnförvaltningens gamla byggnad. Kim Utzon arkitekter  och den australiensiske arkitekten Tyrone James Cobercrofts påbyggnad Urbana hängsel kan knappast vara betungande för Boklund eller dagens Malmöbor. Byggnaden som belönades med Stadsbyggnadspriset 2015 är ett fantastiskt fint möte mellan då och nu.  I dessa hängsel är man ute även när man är inne och aldrig tidigare har man väl kunnat klappa ”Tornhuset” på taket. Förutom en fin guidning blev samtliga besökare välkomnade med sång: cooperation we achieve much more precious than gold.

IMG_0840

World Maritime University i Malmö grundades 1983 av International Maritime Organization som är ett FN-organ. En normal studieperiod på WMU är fjorton månader lång. Det finns även förberedande utbildningar i studieengelska samt ett kortare program om elva månader. Studenterna bor normalt i Henrik Smiths-residenset på Disponentgatan och de har också tillgång till värdfamiljer i Malmö som de kan vända sig till för att få hjälp och stöd.En full utbildning kostar närmare en halv miljon kronor men täcks inte av det svenska systemet utan måste finansieras privat. De flesta studenter har sponsorer i form av myndigheter, organisationer eller privata företag i sina respektive hemländer. Största sponsorn är dock japanska Nippon Foundation som i år finansierar fyra professorer och studier för 22 studenter. WMU har filialer i Shanghai och Dalian (Kina).

3 tankar kring ”Han ler nog i sin himmel

 1. Karin Sixtensson

  Ja , det hoppas jag han gör. han ser modern ut i sin stil. Intressant om WMU´s historia! Den raden i sången var något som man skulle behöva tänka på lite mer till mans. Hela sången var så bra, och framförandet en trevlig överraskning där den kom till oss ”från ovan”-men just den raden var den som fastnade.

  P.S. Var alla arkitekter på den tiden så tjusiga? 😉 D.S

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Ja, han är riktigt snitsig!;) Den fina och tänkvärda skänken från ovan hann jag få med i mobilen. P.S. Jag tror vi får ta och studera bilder av dåtida arkitekter lite närmare Karin! 😉 D.S.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.