Lina Jonn

… född Carolina Johnsson i en arrendatorsfamilj i Stora Råby utanför Lund, näst yngsta barnet i en syskonskara av sju, blev en kunnig och aktad fotograf. Trots att hon blev endast 35 år gammal lämnade hon efter sig ett stort antal bilder av svenskt liv i vardag och fest. Yrket lärde hon i Paris och första fotoateljén drev hon tillsammans med Alexis Brandt i Helsingborg. Sin egen ateljé öppnade hon 1891 på Stora Bantorget 6 i Lund dit kunder från det borgerliga och akademiska Lund sökte sig. Tidigare fotografer i ateljén på Bantorget var H Ohm, Otto Pettersson, K A Sjöberg och Lorentz Nilsson. Lina Jonn som hade en stor bildningslängtan hade dessförinnan en tid studerat tyska och franska i Lund och Neuchâtel i Schweiz, men även arbetat som musik, sport- och teckningslärare i England. Hennes önskan var att studera vidare, men som kvinna vid den tiden var hon ställd utanför den högre utbildningen. Hennes intresse för porträttfotografering som sammanföll med dåtida mode inom borgerligheten att byta porträttfotografier med varandra innebar klart att Linas företag fick många uppdrag. Ett annat och speciellt uppdrag var självklart Linas uppmärksammade fotografi av kung Oscar ll vid doktorspromotionen 1893. Trots att ateljéns inriktning var porträttfotografering tog Lina Jonn med tiden i allt större utsträckning med sin kamera ut för att dokumentera miljöer framför allt i Lund, men även i Malmö och andra närliggande städer och orter.

Under en resa till Norge med systern Erika 1893 mötte Lina sin blivande make, Gudbrand Ole Tandberg. Han var 16 år äldre än Lina och hans egenskaper allvar, beläsenhet och idealitet fick Lina att svara ja till Tandberg vid vigseln den 12 december 1895.  Året därpå födde Lina sonen John, men knappt två månader senare dog hon av hjärtsvikt. Linas syster Maria, även kallad Maja, drev  rörelsen vidare och  öppnade 1905 filial i Malmö på Östergatan 41. Denna filial drev Maria fram till 1908 då Ragnar Küller tog över firman. Mellan åren 1915 – 1920 fanns firman på Stortorget 29 och längre fram, mellan åren 1929 – 1935, på Södra Förstadsgatan 23.

Det absolut bästa porträttet, signerat Lina Jonn, lär vara ett som föreställer tvätterskan Hanna Nils Mårtensson från Stora Råby, en stark och trygg kvinna som utstrålar ett lugn och en stolthet föredömlig för kvinnor. Att Lina Jonns foto visar en utmärkt blick för det enkla och estetiska är väl uppenbart, men även de foton som bär namnet Lina Jonn eller Ateliér Jonn tagna efter Linas bortgång bär en prägel av Linas skarpa, men känsliga blick.

Mer om Lina Jonn och hennes familj hittar du i länken nedan:

Linas barnbarn berättar om storfamiljen Jonn.

6 tankar kring ”Lina Jonn

  1. Karin Sixtensson

    Så intressant! Och så mycket hon hann med under sin korta levnad. Finns den där bilden av Hanna Nils Mårtenson att se någonstans?

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Visst är Lina Jonn och hennes familj intressant! Letar efter bilden av Hanna Nils Mårtensson, men har ännu inte hittat den. Så omtalad att man måste kunna hitta den! Det tog lite tid innan firmanamnet ändrades från Lina Jonn till Ateliér Jonns eftr. så man kan inte alltid vara säker på vem som stod bakom kameran. I övergångsskedet var det troligtvis Maria Jonn.

      Svara
  2. Erika

    Hej!
    Jag sitter i en tvättstuga precis nu och googlade på namnet på en bild som hänger här och trillade in hit ☺ Tvätterskan Hanna Nils Mårtensson från Stora Råby står det under bilden ?
    Kul att läsa!

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Hej Erika! Vad kul att du berättar! Har du möjlighet att fota bilden och skicka? Välkommen att trilla hit fler gånger! 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.