Kategoriarkiv: Aktuellt i Malmö

Mintkyss

… är årets lekfulla tema för Malmö stads blomsterprogram. Enligt Marika Bärk och Maria Kaneberg, landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret, som designat programmet kommer det att skapas en lekfull mönstervärld från godispåsens söta innehåll.

Temat är döpt efter mintkyssar, godiset som har en mörk chokladprick på toppen. Mönstret i rabatterna illustrerar långa stråk av polkagrisrandigt som ringlar fram bland choklad, mint och röda munnar. Blommornas färgskala består av en mängd röda kulörer, chokladbruna inslag tillsammans med mintgröna och blådaggiga bladverk och friskt polkafärgade stråk i rött, vitt och lite rosa. 

Med tanke på tidigare års fantasifulla blomsterprogram tror jag att vi kommer att få skåda  “kisses of fire”. Heja Malmö!

Exempel på tidigare års blomsterprogram hittar du här: Malmö blomsterprogram.

“Pausmusik”

… från Folkets park i Malmö

… i Teatermuseets galleri

… i väntan på

… utställningen “Bioteatern AMIRALEN” och dess fortsättning Nya Teatern som invigs den 25 januari 2020.


Bild ur “Bio i Malmö” skriven av Uffe Stauslund och utgiven på Corona förlag 2001. 

Malmö Teatermuseum, det lilla museet med det stora teaterminnet. 

Om Södran

… ett kort men icke oviktigt kapitel i den folkliga underhållningens historia berättar Bengt Liljenberg i sin nyutkomna bok Södran – en folkets teater där revyerna höll hus. Vi får veta vad som tilldrog sig på denna scen som var ett tillhåll för många glada skratt, möta en rad folkkära artister och veta om hur skådespelen mottogs. Boken, utgiven av Kira förlag, finns nu till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Tummen upp

…  för detta magasin, producerat av  Malmö Förskönings- och Planteringsförening  i samverkan med Kulturförvaltningen i Malmö stad. Magasinet lyfter fram olika delar av Malmö och berättar deras egen historia utifrån de människor som bott där.

Ser fram emot nästa magasin som kommer att handla om Kirseberg/Segevång och därefter Kroksbäck/Lorensborg. Det lär bli framåt vårkanten. Får väl bärga mig till dess! 

Fyra stadsdelars historia lyfts fram

Julen börjar på Malmöhus slott!

På Malmöhus får vi uppleva riktig julstämning i historisk miljö, klassiskt hantverk, slöjd, mat och godsaker. Barnen får hälsa på tomtefar, lyssna på spökhistorier och julpyssla, åka häst- och vagn eller ta en ridtur på islandshäst. Julgranen står pyntad i stora festsalen där det bjuds på dans. Medryckande musikunderhållning av El Sistema och klassiska julsånger i ny dräkt av Svanholm Singers. Malmöhusgardet, som vaktar slottet, och smedens hammarslag som ekar över borggården höjer julstämningen. Det enda som vi inte lovas är vackert väder, men vi kan ju inte få allt. 

Jul på slottet 2019