Kategoriarkiv: Aktuellt i Malmö

Ingmar Bergman i Malmö

Ingmar Bergman var verksam som konstnärlig rådgivare och regissör på Malmö Stadsteater under åren 1952 – 1958. En period som blivit en höjdpunkt i modern svensk teaterhistoria. Under den tiden samlade han numera välkända skådespelare kring sig – Harriet Andersson, Bibi Andersson, Max von Sydow, Georg Årlin, Gaby Stenberg, Naima Wifstrand och Gunnel Lindblom. Teatermuseets utställning om Ingmar Bergman som öppnar på lördag, den 18 augusti, kommer att spegla denna tid. Utställningen pågår till och med den 9 december 2018.

Teatermuseet som finns på Kalendegatan 5c är öppet torsdagar till och med söndagar mellan klockan 13.00 och 16.00.  Mer från museet hittar du här: Teatermuseet

Det gamla soluret

Sprang häromdagen på detta gamla solur som står på huvudbrandstationens gård på Drottninggatan. Jag har aldrig sett det förr och misstänker att det kan vara från sent 1800-tal då brandstationen stod färdig. Det är väldigt vackert, men fundamentet har nog fått sig en knuff vid någon utryckning och det har rubbats en bit från grunden. Med en förenad bredsida kan vi säkert få det på plats igen. Texten Klockan är tio slagen … känner väl de flesta av oss igen, men  just nu tänker jag på en annan och vanlig solvisartext – Mig leder solen, Er skuggan.

Something’s coming

… and I feel happy, oh, so happy (rent av pretty) för jag har nu biljett till Malmö Operas uppsättning av Leonard Bernsteins klassiska musikal West Side Story i höst.

Biljetter och mer info hittar du här:
Malmö Opera

De rivaliserande gängen Jets och Sharks slåss om makten på gatorna. Tony och Maria och förälskar sig i varandra. Men Tony tillhör Jets, Maria är syster till ledaren för Sharks… Parets kamp att få älska varandra i en värld full av fördomar, hat och våld är lika hjärtslitande som aktuell. Det blir en fartfylld uppsättning med dans, parkour och hisnande stunts. För nyöversättningen står Jason “Timbuktu” Diakité.

West Side Story blev den moderna musikalens genombrott. Leonard Bernsteins musik och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömliga musikalpärlor. Handlingen bygger på Shakespeares Romeo och Julia och utspelar sig i gängmiljö på New Yorks västsida i slutet av 1950-talet. Till Malmö Operas uppsättning har scenograf Steffen Aarfing skapat en fantasifull stadsmiljö som fyller upp hela den stora vridscenen.

Musikalen var den första som framhävde dansen som berättande element, bland annat med koreograferade slagsmålsscener. I Malmö har vi lagt mycket krut på att hitta riktigt bra dansare, varav några också bemästrar parkour. Och vi har inte bara en koreograf, utan även en stuntkoordinator.

2018 firas mästerverkets tonsättare Leonard Bernstein med 100-årsjubileum. Hans musik där symfoniska toner blandades med latinska rytmer och jazz, har starka kontraster av våld och ömhet. Jason Diakité gjort en ny översättning. Huvudrollerna Maria och Tony sjungs av operasångerskan Frida Johansson, som härom året gjorde ett starkt porträtt av Gerda i Snödrottningen och musikalartisten Anton Zetterholm som sjöng Raoul, greve de Chagny, i Fantomen på Operan på Cirkus härom året efter stora roller i Tyskland och en hyllad West End-debut.

Det här fick mig att leta upp den gamla LP:n som släpptes 1961, samma år som filmen hade premiär. Filmen är baserad på Broadwaymusikalen med samma titel från 1957, som i sin tur är inspirerad av Shakespeares pjäs Romeo och Julia. Filmen nominerades till elva Oscars och vann tio, däribland för bästa film. 

Something’s comin’, something good, If I can wait, Something’s comin’ I don’t know what it is, But it is gonna be great …

Om livet här och då

I dag gick jag med på en guidad vandring på S:t Pauli mellersta kyrkogård. Vi läste titlar, namn, årtal och funderade över vilka de begravda varit och hur deras liv har gestaltat sig.  Just här funderade de fotbollsintresserade (samtliga) en stund över vad Eric Persson hade tyckt om läget för di blåe just nu … Hoppfulla och trygga gick vi vidare! 

Det blir fler kyrkogårdsvandringar i sommar och biljetter kan man boka här: 
Guidade visningar på S:t Pauli mellersta kyrkogård.

Just här

… på Pauli mellersta kyrkogård stannar jag alltid till och minns.

I mina tidiga tonår var jag väldigt blek. Så blek att mina föräldrar bekymrat skickade mig till doktor Jockum Löfberg (fjärde läkarsonen Löfberg) för en kontroll. Han tyckte inte att det var något fel på mig så jag kunde lugnt fortsätta med att vara blek. Han frågade mig istället om jag hade fått nåt sommarjobb och det hade jag inte. Då ska du få ett av mig sa han så har du uträttat något för pengarna. Jockum Löfberg hade utöver sin praktik och annat en tjänst som biträdande överläkare på Rättspsykiatriska avdelningen på Fångvårdsanstalten i Malmö och behövde där en som donade med journaler och svarade i telefon och liknande under sommaren. Jag sa inte nej och det sommarjobbet blev det roligaste och mest spännande bland sommarjobben. Jag fick följa med på allt möjligt, till och med en doktorsdisputation om den danske författaren Herman Bang. Det var en Jockum-kollegas man som disputerade och efter det blev det fest. Jag visste då knappt hur disputation stavades och långt mindre vad det var, men kul var det … Sedan kom hösten och skolan och jag var fortfarande blek, men ingen behövde bry sig längre.


Här står Otto Löfberg omgiven av sina fyra söner med Jockum längst till höger.

Läste nyligen att det i vår och sommar är det dags för nya guidade visningar på Paulikyrkogårdarna med Jeanette Rosengren. Tillsammans med fotograf Urszula Striner har hon gjort boken I de dödas vilorum – Malmös begravningsplatser och har nu planerat en ny säsong av guidade visningar.  Visningar av alla tre kyrkogårdarna kommer att vara bokningsbara, först ut är den mellersta kyrkogården.

De första datumen är:
Torsdag 17/5 kl: 13.00
Torsdag 31/5 kl: 13.00
Torsdag 7/6 kl:13.00
Torsdag 21/6 kl: 13.00

Turerna tar allt mellan 90 och 120 minuter beroende på hur många intressanta frågor som kommer upp i gruppen.

Biljetterna säljs via Kulturcentralen och kan bokas här:
Guidade visningar på Sankt Pauli mellersta kyrkogård

Så här säger Jeanette Rosengren om vandringen:
S:t Pauli mellersta kyrkogård är en spännande oas mitt i staden. Vi vandrar runt bland disponenter, Kinamissionärer, politiker och piloter på en kulturhistorisk promenad. Malmös begravningsplatser är vilorum för både levande och döda. De är gröna rum för promenader och kontemplation. Här minns vi de döda och funderar över livet. Begravningsplatserna berättar historia; om sociala strukturer, arkitektur, gravstensmode och olika religioners begravningssedvänjor. Vi läser titlar, namn, årtal och funderar över vilka de begravda varit och hur deras liv har gestaltat sig.

Översta bilden är tagen ur boken De dödas vilorum som du hittar i bokgalleriet.

La Nilsson – en svensk världssopran

… skulle den 17 maj i år ha fyllt hundra år. Det uppmärksammar Teatermuseet i Malmö med en utställning om henne som visar bilder från hennes världsomfattande karriär som operasångerska. Birgit Nilsson har framträtt på 44 opera- konsert- och teaterscener i Sverige och sjungit på operahus i hela världen. Utställningen som startar den 28 april kommer att pågå till och med den 17 juni 2018.