Kategoriarkiv: Malmö stads blomsterprogram

För kärlekens skull

Temat för Malmö stads blomsterprogram år 2021 är kärlek, den som vi knappast kan få för mycket av. Ur Malmös rabatter och krukor kommer kärleken att flöda och med anledning av WordPride har Malmö valt att ha med regnbågens alla färger, men i ljusa och transparenta färger som i regnbåge på himlen. Malmö, I love you!

”Utanför fönstret slår våren ut
Marken blir grön igen
Allt som var dött väcks till liv
Det kan också vi
Så länge vi andas
 
Ute till havs styr en fiskebåt
Längs en fri horisont
Den gungar så tryggt in mot hamn
Som jag i din famn
Så länge vi älskar
 
Det är för oss solen går opp
Och lyser som guld för kärlekens skull
Solen går opp, så oskuldsfull
Och lyser på oss för kärlekens skull
 
Högt på ett berg står en katedral
Och pekar upp mot skyn
Men det är för himlen i dig
Och jorden i mig
Vi älskar…”

                                     /Ted Gärdestad

 

Tidigare inlägg om blomsterprogrammet hittar du här: Malmö stads blomsterprogram

Alla vindar ska jubla och sjunga

Har förstått av många av er, precis som jag, ivrigt väntar på att få veta temat för Malmö stads blomsterprogram 2021. I år är säkert förväntningarna extra höga. Fjorårets mintkyssetema var ju helt fantastiskt! Vad kan då årets bli? Jag gissar på himmelsblå toner. Fler gissningar?

”… ty det kommer, det kommer en vår.
Under kärlekens sång evigt äro vi unga,
när det blir vår en gång.”

Mintkyss

… är årets lekfulla tema för Malmö stads blomsterprogram. Enligt Marika Bärk och Maria Kaneberg, landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret, som designat programmet kommer det att skapas en lekfull mönstervärld från godispåsens söta innehåll.

Temat är döpt efter mintkyssar, godiset som har en mörk chokladprick på toppen. Mönstret i rabatterna illustrerar långa stråk av polkagrisrandigt som ringlar fram bland choklad, mint och röda munnar. Blommornas färgskala består av en mängd röda kulörer, chokladbruna inslag tillsammans med mintgröna och blådaggiga bladverk och friskt polkafärgade stråk i rött, vitt och lite rosa. 

Med tanke på tidigare års fantasifulla blomsterprogram tror jag att vi kommer att få skåda  ”kisses of fire”. Heja Malmö!

Exempel på tidigare års blomsterprogram hittar du här: Malmö blomsterprogram.

Vi ska dansa i neon!

2019 års tema för blomsterprogrammet är NEON och är inspirerat av skyltar och ljus som lyser i stadsmiljöns mörker. Inspiration har även hämtas i 80-talets mönstervärld och färgskala.

Färgskalan är naturligtvis stark och lysande, med olika toner av lila, orange, rosa, gula och blå blommor mot en bakgrund av mörkt blå och svarta marktäckande blommor. Som kontrastskapare finns limefärgade blommor och bladverk samt en del mjuka pastell- och krämfärgade blommor.

Märika Bark och Maria Kaneberg som designat blomsterprogrammet är landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret. Båda har ett stort intresse för växter, färg och form. 

Riktlinjer för Malmö stads blomsterprogram.

Heja Malmö!

Solen möter havet!

Första gången jag såg Medelhavet var det någon som visslade La Mer, men det där är väldigt längesedan … Temat för Malmö stads blomsterprogram i år är just Medelhavet och det känns bitterljuvt.

Karin Sjölin och Märika Bark som båda är landskapsarkitekter på gatukontoret och sedan sex år tillbaka utformat Malmö stads blomsterprogram berättar så här om årets tema:

Årets soliga tema är Medelhavet. 2018 hämtar vi färg- och formspråk från solen och Medelhavet till blomster-programmet. Formspråket är ett stiliserat vågmönster där solen möter havet. Växtvalen ska skapa en känsla av floran kring Medelhavet, med växter både från naturen och från växter som är vanliga i en Medelhavsträdgård. Färgskalan blir övervägande olika solgula toner samt havets alla blå färger med inslag av silver och vitt.

Under våren är det främst färgskalan som minner om Medelhavet. Gultonade tulpaner och lysande kejsarkronor kombineras med bland annat hyacinter och primulor i blå toner. Till sommaren förstärks Medelhavskaraktären genom växter som solrosor, sommarlavendel och gråluden silversalvia och som kontrast, pigga inslag av starkt rosa blommor.

Välkommen våren och Medelhavet!


Illustration av årets design. Här av Faxes rabatt på Gustav Adolfs torg.

Purple rain, purple rain …


Foto Thyra Evenäs Brandt

Varje år designas Malmö stads rabatter och urnor med ett unikt tema som bestämmer färg och form och i år hämtas färg- och formspråk från Prince´s låt Purple Rain till blomsterprogramet. Färgskalan blir i huvudsak olika toner av lila med små inslag av lime och persika. Formspråket består av ränder och droppar. I vår kommer ett hav av lila tulpaner i olika nyanser att blomma i Malmös rabatter och urnor. Det är femte året i rad som Karin Sjölin och Märika Bark, båda landskapsarkitekter på gatukontoret, utformar Malmös blomsterprogram. Jag tycker faktiskt att Karin och Märika kunde träda fram på Stadshusets trappa (ungefär som Sara Danius gör när hon presenterar nobelpristagaren i litteratur) och säga: och temat för årets blomsterprogram är – Purple Rain! : )

Renato Granieri/Ardea/IBL

Ovan en illustration av årets plantering i Faxes rabatt som är en av Malmös paradplanteringar och finns på Gustav Adolfs torg. Det finns en skylt i anslutning till planteringen som berättar om Gunnar Faxes fond och tillkomsten av planteringen. 

 I only wanted to see you, laughing in the purple rain …

Härliga Malmö!