Kategoriarkiv: Malmö stads blomsterprogram

Dyker ner

… i temat för Malmö stads blomsterprogram för 2022 som uppenbarligen inte är fågel eller mittemellan utan Nemo, en undervattensvärld bland koraller, snäckor och sjögräs på havets botten. ”Blommorna kommer att ha varma, korallfärgade toner i rosa, ljusgult och varmrött och kompletteras med höga blommor i orange. Sjögräsliknande grupper samsas med oceanblå och pärlemorblänkande blommor och blad på ’havsbotten’.” Visst låter det spännande?!

Utplanteringen av primulor, tulpaner, violer och kejsarkronor som, så vitt jag kan se, redan påbörjats  beräknas vara klar till påsk. Nu sticker vi ut och fotar, gläds och delar med oss av Nemo som landskapsarkitekten Marika Bärk och kollegan Maria Anuni Kaneberg komponerat.

Mer om Nemo och hela växtlistan hittar du här Blomsterprogram – Malmö stad och Malmöblickars inlägg om tidigare års blomsterteman här: Malmö stads blomsterprogram.

För kärlekens skull

Temat för Malmö stads blomsterprogram år 2021 är kärlek, den som vi knappast kan få för mycket av. Ur Malmös rabatter och krukor kommer kärleken att flöda och med anledning av WordPride har Malmö valt att ha med regnbågens alla färger, men i ljusa och transparenta färger som i regnbåge på himlen. Malmö, I love you!

”Utanför fönstret slår våren ut
Marken blir grön igen
Allt som var dött väcks till liv
Det kan också vi
Så länge vi andas
 
Ute till havs styr en fiskebåt
Längs en fri horisont
Den gungar så tryggt in mot hamn
Som jag i din famn
Så länge vi älskar
 
Det är för oss solen går opp
Och lyser som guld för kärlekens skull
Solen går opp, så oskuldsfull
Och lyser på oss för kärlekens skull
 
Högt på ett berg står en katedral
Och pekar upp mot skyn
Men det är för himlen i dig
Och jorden i mig
Vi älskar…”

                                     /Ted Gärdestad

 

Tidigare inlägg om blomsterprogrammet hittar du här: Malmö stads blomsterprogram

Alla vindar ska jubla och sjunga

Har förstått av många av er, precis som jag, ivrigt väntar på att få veta temat för Malmö stads blomsterprogram 2021. I år är säkert förväntningarna extra höga. Fjorårets mintkyssetema var ju helt fantastiskt! Vad kan då årets bli? Jag gissar på himmelsblå toner. Fler gissningar?

”… ty det kommer, det kommer en vår.
Under kärlekens sång evigt äro vi unga,
när det blir vår en gång.”

Mintkyss

… är årets lekfulla tema för Malmö stads blomsterprogram. Enligt Marika Bärk och Maria Kaneberg, landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret, som designat programmet kommer det att skapas en lekfull mönstervärld från godispåsens söta innehåll.

Temat är döpt efter mintkyssar, godiset som har en mörk chokladprick på toppen. Mönstret i rabatterna illustrerar långa stråk av polkagrisrandigt som ringlar fram bland choklad, mint och röda munnar. Blommornas färgskala består av en mängd röda kulörer, chokladbruna inslag tillsammans med mintgröna och blådaggiga bladverk och friskt polkafärgade stråk i rött, vitt och lite rosa. 

Med tanke på tidigare års fantasifulla blomsterprogram tror jag att vi kommer att få skåda  ”kisses of fire”. Heja Malmö!

Exempel på tidigare års blomsterprogram hittar du här: Malmö blomsterprogram.

Vi ska dansa i neon!

2019 års tema för blomsterprogrammet är NEON och är inspirerat av skyltar och ljus som lyser i stadsmiljöns mörker. Inspiration har även hämtas i 80-talets mönstervärld och färgskala.

Färgskalan är naturligtvis stark och lysande, med olika toner av lila, orange, rosa, gula och blå blommor mot en bakgrund av mörkt blå och svarta marktäckande blommor. Som kontrastskapare finns limefärgade blommor och bladverk samt en del mjuka pastell- och krämfärgade blommor.

Märika Bark och Maria Kaneberg som designat blomsterprogrammet är landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret. Båda har ett stort intresse för växter, färg och form. 

Riktlinjer för Malmö stads blomsterprogram.

Heja Malmö!