Kategoriarkiv: Malmös blomsterprogram

Mintkyss

… är årets lekfulla tema för Malmö stads blomsterprogram. Enligt Marika Bärk och Maria Kaneberg, landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret, som designat programmet kommer det att skapas en lekfull mönstervärld från godispåsens söta innehåll.

Temat är döpt efter mintkyssar, godiset som har en mörk chokladprick på toppen. Mönstret i rabatterna illustrerar långa stråk av polkagrisrandigt som ringlar fram bland choklad, mint och röda munnar. Blommornas färgskala består av en mängd röda kulörer, chokladbruna inslag tillsammans med mintgröna och blådaggiga bladverk och friskt polkafärgade stråk i rött, vitt och lite rosa. 

Med tanke på tidigare års fantasifulla blomsterprogram tror jag att vi kommer att få skåda  “kisses of fire”. Heja Malmö!

Exempel på tidigare års blomsterprogram hittar du här: Malmö blomsterprogram.

Vi ska dansa i neon!

2019 års tema för blomsterprogrammet är NEON och är inspirerat av skyltar och ljus som lyser i stadsmiljöns mörker. Inspiration har även hämtas i 80-talets mönstervärld och färgskala.

Färgskalan är naturligtvis stark och lysande, med olika toner av lila, orange, rosa, gula och blå blommor mot en bakgrund av mörkt blå och svarta marktäckande blommor. Som kontrastskapare finns limefärgade blommor och bladverk samt en del mjuka pastell- och krämfärgade blommor.

Märika Bark och Maria Kaneberg som designat blomsterprogrammet är landskapsarkitekter på fastighets- och gatukontoret. Båda har ett stort intresse för växter, färg och form. 

Riktlinjer för Malmö stads blomsterprogram.

Heja Malmö!

Solen möter havet!

Första gången jag såg Medelhavet var det någon som visslade La Mer, men det där är väldigt längesedan … Temat för Malmö stads blomsterprogram i år är just Medelhavet och det känns bitterljuvt.

Karin Sjölin och Märika Bark som båda är landskapsarkitekter på gatukontoret och sedan sex år tillbaka utformat Malmö stads blomsterprogram berättar så här om årets tema:

Årets soliga tema är Medelhavet. 2018 hämtar vi färg- och formspråk från solen och Medelhavet till blomster-programmet. Formspråket är ett stiliserat vågmönster där solen möter havet. Växtvalen ska skapa en känsla av floran kring Medelhavet, med växter både från naturen och från växter som är vanliga i en Medelhavsträdgård. Färgskalan blir övervägande olika solgula toner samt havets alla blå färger med inslag av silver och vitt.

Under våren är det främst färgskalan som minner om Medelhavet. Gultonade tulpaner och lysande kejsarkronor kombineras med bland annat hyacinter och primulor i blå toner. Till sommaren förstärks Medelhavskaraktären genom växter som solrosor, sommarlavendel och gråluden silversalvia och som kontrast, pigga inslag av starkt rosa blommor.

Välkommen våren och Medelhavet!


Illustration av årets design. Här av Faxes rabatt på Gustav Adolfs torg.

Purple rain, purple rain …


Foto Thyra Evenäs Brandt

Varje år designas Malmö stads rabatter och urnor med ett unikt tema som bestämmer färg och form och i år hämtas färg- och formspråk från Prince´s låt Purple Rain till blomsterprogramet. Färgskalan blir i huvudsak olika toner av lila med små inslag av lime och persika. Formspråket består av ränder och droppar. I vår kommer ett hav av lila tulpaner i olika nyanser att blomma i Malmös rabatter och urnor. Det är femte året i rad som Karin Sjölin och Märika Bark, båda landskapsarkitekter på gatukontoret, utformar Malmös blomsterprogram. Jag tycker faktiskt att Karin och Märika kunde träda fram på Stadshusets trappa (ungefär som Sara Danius gör när hon presenterar nobelpristagaren i litteratur) och säga: och temat för årets blomsterprogram är – Purple Rain! : )

Renato Granieri/Ardea/IBL

Ovan en illustration av årets plantering i Faxes rabatt som är en av Malmös paradplanteringar och finns på Gustav Adolfs torg. Det finns en skylt i anslutning till planteringen som berättar om Gunnar Faxes fond och tillkomsten av planteringen. 

 I only wanted to see you, laughing in the purple rain …

Härliga Malmö!

Folklore

Z8F-2323350 - © - Ken Ross / VWPics

… blir årets färgstarka tema i Malmö stads rabatter. Det har Karin Sjölin och Märika Bark, landskapsarkitekter på gatukontoret, lovat. Sedan fyra år tillbaka har Karin och Märika utformat vårt blomsterprogram och om årets berättar de så här:

År 2016 hämtar vi färg- och formspråk från folklorens färgstarka mönstervärld till blomsterprogrammet.

Det blir folkloristiska mönster hämtade från dräktjackor och förklädesband, i form av blad och blommor med en mönstrad bandkant som inramning.

Färgskalan blir i huvudsak mustigt vallmoröd- och rosatonad med några blåklintsblå, gula och vita inslag.

Det blir en vår med anemoner, violer, tulpaner och ranukler i rött och rosa, som avlöser varandra.

Under sommaren sker en färgexplosion med röda och rosa dahlior, mandevilla, pelargoner, trumpetranka, fuchsia och en och annan jordgubbe.

Nytt för i år är att vi byter ut våra gamla uttjänta urnor på de centrala gågatorna mot nya, större där blommorna kommer bättre till sin rätt.

fr
Illustration av årets planering för Faxes rabatt på Gustav Adolfs torg.

Jag har fjorårets tema Vintergatan i färskt minne och det var så fint och det här kommer säkert inte att bli sämre, bara helt annorlunda.

Välkommen våren!