Kategoriarkiv: Bokbytet

Dagens bokbyte

Det går an

 … blev Den ofullbordade himlen skriven av Jacques Werup och Carl Johan Love Almqvists Det går an. Visserligen har jag läst båda, men det är böcker som försvunnit ur bokhyllan. Den ofullbordade himlen handlar om Sveriges första aviatris Elsa Andersson och Det går an behöver jag kanske inte presentera, men för säkerhets skull: Det går an kom ut 1839 och blev en omedelbar skandalsuccé på grund av ”irrlärorna” som Almqvist spred med boken. Han predikade kärlek utan kyrkans välsignelse och kvinnans rätt till eget förvärvsarbete och därmed till ett eget värde. Ellen Key kallade 1897 Almqvist för ”Sveriges modernaste diktare”. Man kan väl säga att han är modern än idag.

På tal om Det går an kan jag nämna att i samarbete med Läckö slott kommer Operaverkstan (Malmö Opera) sommaren 2016 att presentera en nyskriven opera som bygger på Almqvists roman. Mer om detta kan du läsa här: Malmö Opera.

Bokbytet hittar du som vanligt på Föreningsgatan 22 i Malmö. Ta med dig en bok eller två och byt – det kostar inget!

Bytt är bytt!

Bokbytet

Tove Jansons Vinter i Mumindalen mot Mitt Liv av Ingrid Bergman blev bytet denna gång på Bokbytet Föreningsgatan 22, strax intill Stadshuset. Om Bokbytet, platsen dit man helt enkelt tar med en bok eller två och byter till en annan, har jag berättat tidigare, men om någonting bra ska man berätta ofta. Hade inte Hemstaden av Jacques Werup redan funnits i min egen hylla hade jag tagit den också, för den är ju ett måste. Lämnade Bokbytet igår fredag, strax före stängning så Hemstaden lär står kvar på måndagmorgon. Bara så du vet! ; )

Bokbytet!

bokbytet

På Föreningsgatan 22 strax innan Stadshuset (om du kommer från Triangelhållet) ligger Bokbytet, en daglig verksamhet för personer med funktonsnedsättning som drivs av Malmö stad. Verksamheten, som tidigare låg på Lorensborg, flyttade till Föreningsgatan 22 omkring årsskiftet. Där kan man kan lämna en bok och ta med sig en annan hem. Det är som ett bibliotek eller en bokhandel, men istället för att köpa eller låna böcker så  byter man. Det är främst skönlitteratur/romaner, men det lär snart komma en hylla med biografier också. Förutom böcker kan man även byta CD-skivor och DVD. Med glädje och entusiasm berättade personalen för mig att flytten inneburit fler bokbyten/besökare. Jag bytte Det är mycket med det jordiska av Gerdi Antii mot Casanovas senare resor av Jacques Werup. Till Bokbytet går jag gärna igen!

Bokbytet har öppet: Måndag 10-14 Tisdag-Torsdag 10-17 Fredag 10-17

Eftersom jag glömde att fota är bilden från egen hylla.