Kategoriarkiv: Den Bilden – Nya bilder i galleriet

”Ej någon tid förstör”

… tänker jag spontant när jag ser denna bild. Sudd och repor rår inte på den glädje som bilden förmedlar. Flickan med hundvalpen står någonstans vid Johanneskolonierna, ett koloniområde i Malmö som du kan du läsa lite om här: Johanneskolonierna och fler bilder därifrån hittar du här: Nya bilder i Den Bildens galleri.

Troligtvis i Malmö

… blev min försiktiga beskrivning av bilderna ovan och flera andra spänstiga bilder från tidigt 1900-tal i mitt bildgalleri. Jag tyckte mig känna igen, men kunde komma fram till vilken lokal det kunde vara. När nöden var som störst var Malmö stads historia, del 4, mycket nära …

Där satt den och visst är det Malmö och Johannesskolan, men mina bilder är tagna från motsatt håll. Skolan stod färdig år 1909 så tidigare bilddatum är nu utesluten. Funderar över om bilderna berättar om en gymnastikuppvisning i samband med Baltiska utställningen? Det kanske står något om det i den officiella berättelsen över utställningen, men den hjälpen finns just nu inte nära … :/

Där och då

… utan uppdukning och tanke på brännvidd och ISO-tal.

Intressanta fotografier är faktiskt inte de som är mest arrangerade och tekniskt avancerade utan snarare de som får betraktaren att känna av samband. Samband med ögonblick och människor, kända eller okända, där och då eller här och nu. Här händer det uppenbarligen något utanför bild, men fotografen har istället, medvetet eller omedvetet, fångat de två åskådarnas intresse av det som pågår. Vad som pågår utanför bild känns inte särskilt intressant eftersom det finns med i bild, speglat av de två männen och fint fångat av fotografen.

För övrigt är det nerrullat för Mattor och Gardiner som troligtvis inte vill blekas i solen och kanske är det också middagsstängt i butiken. Jag vet att Där är en liten skånsk kommun och jag gissar att  är 1940-tal. Där och då finns nu i Bildgalleriet under Folkliv och Sociala motiv.

Ur Allan Hanssons släktalbum

Någonstans i Sverige

Ett gäng bilder från beredskapsåren 1939-1945 ska fräschas upp och läggas in i bildgalleriet. Bilden ovan för tankarna till Ystad, men jag är långt ifrån säker så någonstans i Sverige får räcka just nu. 

Foto Gunnar Sixtensson juni-juli 1940. 

Fler bilder från beredskapsåren hittar du i Bildgalleriet.

Var du med

3421F-R2

… och firade Barnens dag på 1960-talet får du gärna hjälpa till att sätta ord på Gunnar Sixtenssons fina bildsvit från evenemanget. Minnesgoda Ankeborgare är självklart också välkomna att bidra till berättandet! Oavsett om du hittar dej eller ej i bildgalleriet så är du välkommen att berätta om stort eller smått kring Barnens dag i Malmö på 60-talet, andra årtal eller om evenemanget som sådant.

Fem kvarter

3210F-R1

 … med medeltida ursprung offrades i Carolikvarteren öster om S:t Petri mellan åren 1967 och 1973 för att förverkliga 1960-talets ambitiösa framtidsvisioner. Av de fem kvarteren bildades två stora kvarter. Någon slags besinning infann sig dock och två hus, det Diedenska från 1600-talet och det Thottska från 1500-talet, fick omfattande restaureringar och bevarades.

Foto Gunnar Sixtensson

Fler bilder från denna tid och plats kommer inom kort att finnas i bildgalleriet.

Sommaren är här

Treflig sommar

… och därmed blir blogginläggen något glesare ett tag, men vi håller kontakten ändå! Nya bilder i Den Bildens galleri kommer att droppa in i samma takt som vanligt, kanske till och med oftare …

För den som tänker skicka vykort från Malmö kan jag berätta att senaste vykortsserien med handkolorerade Malmömotiv från förra sekelskiftet finns till försäljning hos: Akademibokhandeln Triangeln, Junior Bok och Film  Kronprinstorget, Mattonbutiken Stora Nygatan, Malmö Konsthall, Museibutiken på Slottsholmen och Odd & Fancy på Davidshallstorg.

Sommar kan innebära mer tid att läsa så titta även in i Den Bildens bokgalleri som nu fyllts på med ”Jag har skrivit mina sånger” av mannen i ropet – Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Fler böcker är på väg in!

Var ni nu än är – på badstranden, vägarna, i hängmattan eller rent av på *Swedbank stadion, så önskar jag er en fin och trevlig sommar!

* Kval till Champions League Malmö FF – FK Žalgiris Vilnius Swedbank Stadion
den 15 juli 2015 19.00.
; )