Kategoriarkiv: Den Bilden – Bokgalleriet

En ny Annorlundabok!

Kunde man se Malmö från ovan utan flygplan vid förra sekelskiftet? Kunde man också se dubbelt på Malmö? Vad kan utläsas om staden ur Malmötidningarnas förstasidor den 13 februari 1902? Hur såg stadens tidige fotograf Carl de Shàrengrad på stadens topografi? Vem var Skånes och Malmös första kvinnliga yrkesfotograf Hilda Sjölin? Tog fotografen Alfred B Nilsson verkligen själv alla de foton med motiv från Malmös 1860- och 70-tal som i början av 1900-talet såldes med honom som upphovsman? I denna bok ges i ett slags antologiform svar på dessa och andra frågor som rör annorlunda sätt att se på det gamla Malmö. 

Rickard Bengtsson har sedan 1979 publicerat en rad artiklar och böcker med Malmöhistorisk anknytning. Den senaste boken var Annorlunda Malmöhistoria – vykortsvittnen berättar. Denna bok baseras på hans omfattande vykorts- och fotosamling.

Annorlunda sätt att se på det gamla Malmö, utgiven på Kira förlag, finns från och med den 15 november till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Rapporterad saknad. Om de allierade flygarna i Malmö 1944-1945.

UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET kom Malmö i kontakt med många amerikanska och brittiska flygare. Tusentals flög över staden på väg mot bombmål i Tyskland och besköts av luftvärnet. Flera hundra nödlandade på Bulltofta flygfält. Några vårdades för sina skador på Garnisonssjukhuset, medan andra kom att bo och arbeta i Malmö under kortare tid. Ett fåtal gifte sig i Malmö och åtminstone en fick ett barn här. 50 flygare fick sin grav i staden och för tio av dem blev det den sista viloplatsen. 

Anette Sarnäs, f.d.arkeolog och numera arkivarie, har i nästan tjugo års tid forskat om de tio flygarna. I boken får vi svaret på vilka de var, varifrån de kom, hur deras liv såg ut samt hur och varför de hamnade just här. En bok om människoöden, krig, glädje, sorg och saknad. Boken är rikt illustrerad med unika fotografier, tidningsartiklar och dokument. 

I dag, tisdagen den 29 maj kl: 15.00, kan vi höra Anette Sarnäs prata om boken och sin forskning på Malmö Stadsarkiv, Bergsgatan 20. Då är det release för boken och man kan då även köpa sitt signerade exemplar till särskilt releasepris. Boken, utgiven på Kira förlag, finns från och med den 30 maj till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Vinterbarn – en musiksaga

… illustrerad av legenden Per Åhlin, skriven av Toni Rhodin och med musik komponerad av Robin Rhodin är här!

Det här är den andra delen i serien om Niels & Linnea och deras bestyr. 
Vi möter de båda på vinterferien med dagarna fyllda av äventyr. 
Per har skapat den vackra grafiken som mestadels går i en blåfrusen ton. 
Toni fick brottas ett slag med lyriken,
och Robin har själv komponerat musiken,
man lätt laddar ner i en applikation. 

Precis som Sommarbarn öppnar Vinterbarn dörren på glänt till konstens, poesins och den klassiska musikens magiska värld. Deklamera verserna, tjusas av bilderna och försjunk i stråkkvartettens klanger. Boken, utgiven på Kira förlag, som nu finns till försäljning i Den Bildens bokgalleri hittar du här: Ta mig till vinterbarn!

Way to go

… minnesmärket i form av skor över kända och framgångsrika artister med Malmöanknytning som finns på Davidshallsbron utökas snart med tio par till. Anita Ekberg, Lasse Holmqvist, Jacques Werup, Ebba Lindqvist, Gaby Stenberg, Emy Storm, Ing-Britt Stiber, Olav Gerthel, K P Dal och Kristina Kamnert är på ingång …  Mer om Way to go hittar du här: Way to go och i Den Bildens bokgalleri hittar du böcker om tre av dessa artister: Anita Ekberg, Kal P Dal och Kristina Kamnert. Perfekta som julklappar och samtliga böcker utgivna av Kira förlag. Böcker om alla de nya artisterna kan jag inte erbjuda, men däremot kan jag bjuda på några länkar som berättar lite mer om övriga artister. 

Första gången jag såg Lasse på TV var jag inte gammal och jag tror att programmet hette På Luffen med Lasse Holmqvist.
TV till varje pris – en film om Lasse Holmqvist

Jaqcues Werup! – Föll pladask redan när jag läste Hemstaden.

Om Ebba Lindqvist berättar Sydsvenskans Martin Andersson:
Första filmen med kvinnlig regissör spelades in i Malmö.

Så Gaby Stenberg som var med och invigde Malmö Stadsteater 1944 och många minns säkert hennes medverkan på samma teater i La Cage Aux Folles där hon spelade mot Jan Malmsjö. Så här skrev Sydsvenskans Mikael Anjou om Gaby i samband med hennes bortgång: Gaby Stenberg har tystnat.

Ingen kan väl glömma  Emy StormKvarteret Korpens och Emils mamma!?

Så Ing-Britt Stiber, en av Malmös praktfulla Czardasfurstinnor …

Jag säger Vårvisa och då vet alla att jag nu syftar på Olav Gerthel som det finns så mycket mer att berätta om …

En helkväll på Kronprinsen

I föräldrarnas “bokföring” hittade jag denna krognota för fyra pers daterad den 21 december 1963. Som ni ser har det ätits och druckits gott … Tänk om man fått vara med! Jag var väl inte riktigt torr bakom öronen då, men lyckligtvis har jag också upplevt Kronprinsen och ätit sjötunga Walewska och njutit av Monica Zetterlund, bland andra. På den tiden var det inte särskilt ofta kassan tillät en att äta på Kronprinsen, men det fanns en bar i anslutning till restaurangen. Det var bestämt där jag drack min första drink som var en “Tom Collins”. Lät flott tyckte jag då! ; ) Han som bjöd och jag firade några år senare vårt bröllop alldeles i närheten, tjugofyra våningar upp i luften. Det där är ju längesedan nu och jag ser därför fram emot att få ta del av journalisten Christer Borgs bok om restaurang Kronprinsen som kommer att ges ut till hösten på Kira förlag. Om jag förstått det rätt var det vid Christer Borgs releasefest för boken om Östen Warnerbring som idén om att göra en bok om restaurang Kronprinsen föddes. Båda böckerna hittar du i Den Bildens bokgalleri och boken om Kronprinsen kan du redan nu förhandsbeställa.

Ser nu sista posten på notan “CAB **** 32.00” och funderar över om det kan betyda cabaretavgift? Då kanske boken kan berätta om vem som uppträdde just den kvällen och då får jag ju vara med på ett hörn i alla fall … ; )

Lördagen den 19 april

lämnar hon Sverige. Om det inte går bra ska hon komma tillbaka om en månad . Men den idéen finns inte ens i den unga Anitas huvud. Där ekar bara ett ‘Jag ska minsann visa dom!’

Den sista divan - boken om Anita

Nu är den här, Den sista divan – boken om Anita Ekberg skriven av Lars Hector med Christel Persson och utgiven av Kira förlag. Boken hittar du i Den Bildens bokgalleri: Den Sista Divan – boken om Anita Ekberg. En perfekt present, julklapp eller varför inte bara till dig själv. Helt i Anitas anda …

Anita!

anita ekberg

Den sista divan, historien om Malmötösen Kerstin Anita Marianne Ekberg (1931-2015), berättad av Lars Hector och Christel Persson kommer att glädja oss i bokform i slutet av september. Boken finns nu i Den Bildens bokgalleri där du kan läsa mer om den och försäkra dig om ett exemplar genom att beställa den redan nu.

Lite av La Dolce Vita denna kyliga augustimorgon kan väl aldrig vara fel! ; )

 

I syrenernas tid

gullregn

 … och gullregnens månad, en tid som bra som någon för Möten med Hjalmar Gullberg, en ny skrift utgiven av Gullberg-sällskapet. I denna skrift  får vi läsa om diktarens möten med sin biograf litteraturprofessorn Carl Fehrman, med författarvännen Anders Österling, konstnären Agda Holst samt med jaget, världen, Gud. Vi får även några prov på Hjalmar Gullberg översatt till engelska. Skriften kan nu beställas från Den Bildens bokgalleri.

Om i ödslig skog
ångest dig betog,
kunde ett flyktigt möte
vara befrielse nog.

Sommarbarn!

Sommarbarn för bloggen

Idag på Unescos världsbokdag var det release för boken Sommarbarn – en musiksaga på Barnens Scen, Folkets Park i Malmö. Författaren Toni Rhodin läste ur boken, kompositören Robin Rhodin spelade upp sina musikstycken digitalt och illustratören Per Åhlins bilder visades på storskärm. Alla tre berättade också om hur de funnit inspiration till boken.

Sommarbarn, en bok med året om-värme och en ännu vaken tomte, 
finns nu i Den Bildens bokgalleri!

Malmö Konstguide

Offentlig konst i staden har nu kommit så vi kan ha konstrunda året om!

ida

 Den första konstguiden som publicerades för femton år sedan innehöll 274 verk som redovisades i bild med några kortfattade undertexter. Fem år senare kom nästa guide som beskrev 280 verk. Dessa guider är slutsålda sedan länge, men nu har den tredje kommit och den innehåller 359 verk, vilket innebär 90 nya verk sedan 2006. Intresset för och önskan om att få veta mer om stadens utsmyckningar är stort och nya konstguiden med sitt fina upplägg är ett bra redskap vid kunskapstörst.

Om ni inte har haft barn med på konstjakt tidigare så kan jag varmt rekommendera det. Barn är mer intresserade av konstverken än man skulle kunna tro. En jakt på ett begränsat område och ungarna går igång med tyckande och tänkande kring verket och sedan är de jättenyfikna på vad konstnären tycker att det “liknar”. Det ökar barnens medvetenhet och intresse samtidigt som man har kul tillsammans. Testa!

Mer om Malmö Konstguide kan du läsa i bokgalleriet där guiden kan beställas från och med idag och levereras omgående om så önskas.

Författare till Konstguiden är Gunnar Ericson och Jacob Faxe och huvudmän för projektet är ABF Malmö, Malmö Förskönings- och Planteringsförening, Malmö stad och Kira förlag.