Kategoriarkiv: Den Bilden – Bokgalleriet

Följ med

… på en promenad genom stan!

I boken, En promenad genom stan, går textförfattaren Jeanette Rosengren och fotografen Urszula Striner på promenad i sin egen stad, med kameran i högsta hugg. De har jämfört gamla bilder av Malmö med nytagna och spårat förändringarna, lagt ett historiskt pussel och undersökt miljöer.
De har varit flanörer och strosat i staden och gjort urval; valt ut historier de vill berätta och skeenden de vill belysa.

Den här promenaden som ni säkert inte vill missa finns nu till försäljning i Den Bildens bokgalleri och det hittar du genom att klicka här: Bokgalleriet.

Om Södran

… ett kort men icke oviktigt kapitel i den folkliga underhållningens historia berättar Bengt Liljenberg i sin nyutkomna bok Södran – en folkets teater där revyerna höll hus. Vi får veta vad som tilldrog sig på denna scen som var ett tillhåll för många glada skratt, möta en rad folkkära artister och veta om hur skådespelen mottogs. Boken, utgiven av Kira förlag, finns nu till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Som sagt

… så mycket kul, spännande och intressant på gång i Malmö i höst. I september firar vi att  teaterhuset vid Fersens väg i Malmö fyller 75 år. Sedan 1944 har generationer upplevt magiska ögonblick i operahuset som år efter år fortsätter att leverera. 

De första 50 åren finns dokumenterade i Henrik Sjögrens verk ”Konst & Nöje” som utkom 1994, men i boken ”Opera! Musikal! Konsert!”  har författarna Ulf Clarén, Yvonne Erlandsson och Carlhåkan Larsén samlat pusselbitar ur de senaste 25 årens verksamhet på stora scenen med succéer och floppar, ombyggnader och teknikutveckling, fakta och roliga anekdoter. Här kan vi läsa om hur teatercheferna genom åren ser på sitt arbete så här i efterhand, vart de omtalade ”sarkofagerna” tog vägen, vilken kändis som hade planer på att fly landet inför premiären och mycket mer. ”Opera! Musikal! Konsert!” som ges ut i höst på Kira förlag finns nu till försäljning/förhandsbeställning i Den Bildens bokgalleri.

Om sista akten

Under 15 år, från 1957 och till sin död 1972, hade den mytomspunne författaren Fritiof Nilsson Piraten en lägenhet på Sergels väg i Malmö. Ingen har hittills skrivit om denna sista akt i författarens liv. Inte förrän nu. Det är inget helgon vi möter, utan en person med tillkortakommanden och idiosynkrasier. Men vi upptäcker också en omtänksam och skör människa med humorn som sköld mot livets svåra. 

Boken, Kalla min barndom åter. Piratens liv i Malmö, skriven av Jan Sigurd och utgiven på Kira förlag hittar du nu i Den Bildens bokgalleri.

Anna, i skuggan av Alfred

Min bok om Anna, berättelsen om flickan som blev känd som den okända 16-åriga fabriksarbeterskan som liksom arkitekten Alfred Arwidius omkom vid den tragiska gasolyckan på Adelgatan 5 i Malmö torsdagen den 22 april 1915, är nu klar. I min bok träder människan Anna fram ur skuggorna och tidigare okända fakta om hennes uppväxt, familj, arbete och fritid ger berättelsen om Anna, men också historien om hur Malmö vid tiden för hennes död växte, utvecklades och tog språnget till en modern storstad. 

Det var nu alldeles lugnt och tyst i huset och Maria kunde studera sin nyfödda dotter. Hon tyckte att hon var näpen och lite nådig och bestämde sig för att hon skulle heta Anna. Ingen av döttrarna bar hennes eget namn och Anna Maria lät vackert och hon visste att Nils skulle låta henne bestämma själv. Det var fortfarande varmt denna den 21 september 1898 och rullgardinen rörde sig lätt i vinddraget från fönstret. Hon hörde barnens röster från gränden, drog filten tätare kring den lilla och tillät sig att slumra till …

Boken, utgiven på Kira förlag, finns nu till försäljning i
Den Bildens bokgalleri.
Anna, i skuggan av Alfred

En ny Annorlundabok!

Kunde man se Malmö från ovan utan flygplan vid förra sekelskiftet? Kunde man också se dubbelt på Malmö? Vad kan utläsas om staden ur Malmötidningarnas förstasidor den 13 februari 1902? Hur såg stadens tidige fotograf Carl de Shàrengrad på stadens topografi? Vem var Skånes och Malmös första kvinnliga yrkesfotograf Hilda Sjölin? Tog fotografen Alfred B Nilsson verkligen själv alla de foton med motiv från Malmös 1860- och 70-tal som i början av 1900-talet såldes med honom som upphovsman? I denna bok ges i ett slags antologiform svar på dessa och andra frågor som rör annorlunda sätt att se på det gamla Malmö. 

Rickard Bengtsson har sedan 1979 publicerat en rad artiklar och böcker med Malmöhistorisk anknytning. Den senaste boken var Annorlunda Malmöhistoria – vykortsvittnen berättar. Denna bok baseras på hans omfattande vykorts- och fotosamling.

Annorlunda sätt att se på det gamla Malmö, utgiven på Kira förlag, finns från och med den 15 november till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Rapporterad saknad. Om de allierade flygarna i Malmö 1944-1945.

UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET kom Malmö i kontakt med många amerikanska och brittiska flygare. Tusentals flög över staden på väg mot bombmål i Tyskland och besköts av luftvärnet. Flera hundra nödlandade på Bulltofta flygfält. Några vårdades för sina skador på Garnisonssjukhuset, medan andra kom att bo och arbeta i Malmö under kortare tid. Ett fåtal gifte sig i Malmö och åtminstone en fick ett barn här. 50 flygare fick sin grav i staden och för tio av dem blev det den sista viloplatsen. 

Anette Sarnäs, f.d.arkeolog och numera arkivarie, har i nästan tjugo års tid forskat om de tio flygarna. I boken får vi svaret på vilka de var, varifrån de kom, hur deras liv såg ut samt hur och varför de hamnade just här. En bok om människoöden, krig, glädje, sorg och saknad. Boken är rikt illustrerad med unika fotografier, tidningsartiklar och dokument. 

I dag, tisdagen den 29 maj kl: 15.00, kan vi höra Anette Sarnäs prata om boken och sin forskning på Malmö Stadsarkiv, Bergsgatan 20. Då är det release för boken och man kan då även köpa sitt signerade exemplar till särskilt releasepris. Boken, utgiven på Kira förlag, finns från och med den 30 maj till försäljning i Den Bildens bokgalleri.