Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Kan ni förstå


Fotograf okänd

… att landsvägen vi står på är Regementsgatan? Till vänster har vi Petri kyrktorn, mitt i bild ett tåg på väg till Västra station och till höger Husarkasernen. Vi står ungefär i höjd med Skvadronsgatan och har Fridhem i ryggen. Så visst är det Malmö för sisådär 125 år sedan! En bild som denna kan göra mig helt piggig! 

Dröjer kvar


Fotograf okänd

… i Slottsparken, men backar cirka tio år i tiden från tidigare inlägg och vi ställer oss nu på andra sidan möllan.  Året är 1943 och framför möllan ser vi en Bekåmannekäng som visar vårmodet. Snyggt och prydligt, men snudd på militäriskt. Som de flesta säkert vet var Bekå ett klädvaruhus inrymt i Malmö gamla teaterbyggnad. Varuhuset som startade 1925 övertogs 1973 av Hennes & Mauritz. Ja, H&M på Gustav! 

Min vårlängtan blev så stor att jag med hjälp av colorize it färglade bilden och den blev väl rätt ok. Gräset blev i alla fall så där smutsgrönt som det brukar vara i mars månad innan det börjar hända saker. Ser ni fågelholken uppe till höger i bild? Är den kvar så hoppas jag det snart ska bli liv i den, men till dess håller vi i och ut!

En porslinsask berättar

I gömmorna har jag en porslinask inköpt på en Österlenloppis förra sommaren. Tyckte att asken med det handmålade Malmömotivet såg ensam och övergiven på ett loppisbord strax utanför Tomelilla. Den fick följa med mig hem till Malmö, men hamnade sedan i ett skåp där den har stått fram till nu. Nu är en bra tid att ta hand om sånt som inte riktigt har prioriterats eller hunnits med tidigare. 

Att motivet är Slottsmöllan råder det ingen tvekan om och att  “G”, eller möjligen “S”, “Rittri” målade asken 1955 framgår av botten. Någon visade för nästan 66 år sedan sin kärlek till möllan i Slottsparken genom att måla den på den lilla porslinsasken och signerade det hela. Är glad att jag köpte den!

Har funderat över var i Slottsparken vi ska ställa oss för att se det Rittri såg/målade och visar  med hjälp av det gamla vykortet var jag tror. 

Tänk om någon från familjen Rittri hör av sig och berättar mera om den som målade. Det vore väl fint?

Gamla nyheter!


Svenska Dagstidningar Kungliga biblioteket

Roar mig av och till med att läsa gamla dagstidningar på nätet och det blir oftast Malmötidningar. Det gör dået mera levande.

Idag fastnade jag för Sydsvenska Dagbladet daterad den 28 december 1905, Menlösa barns dag. Ordet menlös tolkas nog idag som ‘intetsägande’, men menlös har också betydelsen ‘oförmögen att skada’, ‘värnlös’ och ‘oskyldig’. Menlösa barns dag var fram till 1700-talet en allmän helgdag och en del av julhelgen, fjärdedag jul. Dagen firas till minne av de barn i Betlehemstrakten som mördades av kung Herodes strax efter Jesus födelse, eftersom kungen ville göra sig av med all form av konkurrens om tronen när han fick veta att Messias hade blivit född. Allt det där visste ni klart …

Under datum står att solen den 28 december 1905 gick upp 8.40, men idag, den 28 december 2020, gick den upp 8.37 och det är lokal tid som gäller. Varför slår det på tre minuter? Har solen blivit morgonpiggare?

Om jag ser rätt

… glider kvinnan i bild fram på en sparkstöttning. Nej, det är ingen rullator för den var inte uppfunnen då. Då, kan väl vara tidigt tjugotal och platsen sydöstra hörnet av Gustav Adolfs torg. Det vackra huset rakt fram och Katolska kyrkan till höger hade då fortfarande cirka fyrtio år framför sig innan skopan kom. Har ett mycket svagt minne av dessa byggnader.

En sparkstötting hade jag som liten, men jag tror inte att det var särskilt ofta den användes. Eftersom jag inte sett en sparkstötting i Malmö på väldigt länge får jag kanske för yngre läsare förtydliga vad det är. Man kan väl säga att det är ett mindre fordon på medar som kräver rejält med gnistrande snö. Krispiga vinterdagar, sådana som vi inte sett på länge. Meen, man vet aldrig …

Kanske var det samme okände fotograf (misstänker Otto Ohm) som sneddade över gatan och tog en närmare bild av Katolska kyrkan. I så fall var året 1926.

 

Bloggpaus, Ida Jacobsson och Henriette Coyet!

Det har varit en lång bloggpaus, men tro därför inte att jag latat mig. Tvärtom faktiskt! I en annorlunda och på många sätt förlamande tid har jag hängett mig åt nya projekt som delvis har med Malmö att göra. Resultaten kommer förhoppningsvis att synas längre fram. 

För övrigt har en mängd fotografier och vykort/album skannats in och fräschats upp för att läggas in i bildgalleriet. Vartenda vykort är dessutom läst och några av texterna kan faktiskt knytas till tidigare inlägg i denna blogg. 
Minns ni Ida Jacobsson som fick ett fint diplom för sin medverkan på Skånska Jubileums-lantbruksmötet i Malmö 1914? Om inte, kan ni läsa det här: Här är Ida 

Kan ni tänka er att i ett av dessa vackra brevkortsalbum satt ett vykort ställt till samma Ida från grevinnan Coyet på Torups slott?! Tydligen har Idas vävnader från utställningen lånats ut till Torups slott under en tid. Henriette Coyet som värnade om skånsk allmogekultur höll sommartid kulturella evenemang och trädgårdsfester som lockade tusentals besökare. Så uppmärksamheten kring Idas hemslöjd tog inte slut med lantbruksutställningen. 

 

En gång i Limhamn


Fotograf: Gunnar Sixtensson

… närmare bestämt på svenska flaggans dag 1937, roade sig två flickor med att kasta boll mot en husvägg på Linnégatan 66. På Linnéskolan strax intill vajade den svenska flaggan i vinden. I trädgården på andra sidan huset bjöds dagen till ära på kaffe med dopp.

Sedan 1983 är flaggdagen vår officiella Nationaldag och från 2005 även nationell helgdag så idag, den 6 juni 2020, firar vi oss alla igen! Ha en glad Nationaldag

p.s. Om någon blir sugen på bollkastning har jag för mig att “10:an” kastades ungefär så här:
10 kast mot vägg, fånga bollen direkt.
9 kast mot vägg, klappa händerna tre gånger. 
8 kast mot vägg, en studs mot marken.
7 studs i marken, mot vägg.
6 studs mot marken (som en basketboll).
5 kast mot vägg, fånga med en hand ??
4 Hjälp!
3 Kast mot vägg, men kast under benet.
2 Kast mot vägg, klapp framför, klapp bakom, klapp framför.
1 kast mot vägg, snurra ett varv och fånga bollen (för de yngsta får bollen studsa i marken en gång innan den ska fångas). Jag väljer nog att titta på … ; ) d.s.