Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

I slutet av mars 1938

… fick Ester i Ockelbo ett vykort från Yvonne och Ylva i Malmö. De ville med kortet gratulera Ester på födelsedagen och passade samtidigt på att med ett streck visa precis var de bodde i det då nybyggda Saarisgården på hörnet Lundavägen och Rosendalsvägen. I samma hus fanns  då: damfrisering, trikåaffär, kaffebutik och Saaris-conditoriet. Jag tror att de var rätt nöjda med sitt nya boende. Yvonne som skrivit kortet berättar också att:  ”Nu har vi snart sommar härnere, buskarna ha redan börjat bli gröna, och crocusarna och snödropparna blomma.” Med detta gamla vykort, köpt på Degeberga antikmässa i juli månad 2023, får ni denna regniga augustisöndag en vårlig hälsning från Malmö avsänt den 30 mars 1938.

Äntligen!

För fyra år sedan inledde Historiskans chefredaktör Eva Bonde sin kampanj för en staty av journalisten och politikern Elma Danielsson (1865-1936) i Malmö. En staty som dessutom skulle bli stadens första av en namngiven, historisk kvinna. Ett viktigt steg i att lyfta upp kvinnors gärningar som påverkat Malmös historia och utveckling. Det gick vägen och uppdraget att gestalta Elma gick till konstnären Linnéa Carlsson som bor och arbetar i Malmö. Linnéa är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och har ställts ut på ett flertal konsthallar och gallerier.

I söndags var det dags och ”Elma Danielsson agiterar” invigdes i solsken och till musik i Rörsjöparken, en plats där Elma ofta agiterade.

Bra jobbat!

Centralgaraget

… på hörnet Baltzars- och Fabriksgatorna (byggt 1929 och rivet 2001) minns nog de flesta bloggläsare, men precis som jag kände ni kanske inte till att detta garage hade en världskänd stamkund. Enligt IC/OK ekonomisk förening var denna kund Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare mellan åren 1953-1961. Centralgaraget hade förtroendet att ta hand om Hammarskjölds högst privata gamla ”Cittra” som vid varje Sverigebesök kördes från Centralgaraget ut till Bulltofta där bodyguarden noggrant gick igenom bilen innan Hammarskjöld själv satte sig vid ratten. Det kändes väl fint att få veta detta? 🙂

Tyvärr har jag ingen bild av den gamla cittran så ovanstående bilder från garagehörnan ur Albert Wilhelm Rahmns samling får duga.

Så har snart trettonhelgen passerat

… och vi är inne på ett nytt år som vi trots bekymmer och hot av olika slag måste göra det bästa av. Vi får kavla upp och hjälpas åt!

Detta för osökt min tanke till Lennarth Grönsterwalls minnen som jag började publicera för några inlägg sedan. Lennarth var en man som inte var född med guldsked i mun, men som hade en otroligt förmåga att se ljust på tillvaron och att finna på lösningar. Lösningar som ibland kunde vara lite udda eller rent av kreativa, så i nästa inlägg fortsätter jag med Lennarths minnen och då från hans skoltid.

Önskar er en skön helg!

En honnör för julen!

Den här bilden, ”En honnör för julen 1946”, ur Torgil Larssons släktalbum fick mig att fundera över honnörens historia. Googlade och hittade svar från Försvarsmakten: Honnören – en pandemivänlig hälsning med historia.

Nu vet jag det, men studerar bilden en stund till och minns min egen glädje och förväntan när granen, färdigklädd och grann, tändes. Kan förstå den där honnören! : )

Lucian Ragnhild Emma Ingeborg

… får sprida ljus och värme på bloggen denna Luciadag år 2022. Ragnhild, född i Gladsax i Kristianstad län år 1909, bodde då fotot togs på Kungsgatan 26 i Malmö. Året var 1927 och fotografen Alfred Wilhelm Rahmn (1871-1947).

Funderade över om Ragnhild kunde vara det årets Malmölucia, men det visar sig att Malmös första Lucia utsågs år 1940 och hon hette Britta Andersson. Mer om Malmös lucior genom åren hittar ni i Sydsvenskan: Malmös första Lucia utsågs 1940.

Önskar er en glad och stämningsfull Luciadag!

Tack för ert tålamod

… med bloggtorkan, men tro för den skull inte att jag latat mig! Resultatet av pausen finns att skåda från och med nästa vecka i Museibutiken på Slottsholmen, Bokvärlden på Fridhemstorget och i butik Torsten med flera ställen.

Den nya vykortsserien, Malmö i början av 1900-talet, med tjugo olika motiv har ett annat mått än tidigare serier och baksidan rymmer mera text. Vill man inte skicka korten, kan de med fördel ramas in och/eller bli en perfekt julklapp till Malmöälskaren.

Vill du hjälpa till

… att identifiera platser för en repövning någonstans i Sverige på 1950-talet?  Kanske kan du till och med namnge någon eller några personer i bild? Med tanke på att bildserien ingår i Gunnar Sixtenssons bildsamling gissar jag repövningen ägde rum någonstans i Skåne, men helt säker är jag inte. Nej, jag tror inte att gubbarna latade sig vid vägkanten hela dagarna för på 50-talet var det en fortsatt hög beredskap, men jag tycker att bilden har en viss charm. 😉 Bilderna jag talar om hittar du här: Repövning – Den Bilden  och skulle du känna igen något eller någon så tveka inte att höra av dig.