Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Vill du hjälpa till

… att identifiera platser för en repövning någonstans i Sverige på 1950-talet?  Kanske kan du till och med namnge någon eller några personer i bild? Med tanke på att bildserien ingår i Gunnar Sixtenssons bildsamling gissar jag repövningen ägde rum någonstans i Skåne, men helt säker är jag inte. Nej, jag tror inte att gubbarna latade sig vid vägkanten hela dagarna för på 50-talet var det en fortsatt hög beredskap, men jag tycker att bilden har en viss charm. 😉 Bilderna jag talar om hittar du här: Repövning – Den Bilden  och skulle du känna igen något eller någon så tveka inte att höra av dig.

Den 16 november 1910

… postade Anna i Malmö ett vykort till sin vän eller släkting Ida Ohlsson, med adress ”Kyrkvärden O. Nilsson Oregården Billinge”.

”Kära Ida tack skall du ha för brefvet det var ju riktigt roligt att du har fått det bra. Du kan tro att jag har det knogigt om dagarna här är kommit så mycket arbete nu så vi står oss ända till jul i lördags börja jag inte att skura trappan förrän kl. half 10 på kvällen och sen skulle jag börja här inne så det blef nästan morgon. Hälsning från Anna”

Funderar över vad det var för arbete ”vi” hade fått som stod sig ända till julen? Trots knogiga dagar plus trappskurning, hade Anna ändå en stund över att berätta för Ida i Billinge att hon gladdes över att Ida fått det bra. Anna skickar även med en hälsning från en annan Ida.

Någon har satt en liten anteckning om att kortmotivet är Slöjdgatan och kanske är det ”vi” som fick så mycket arbete som står i fönstren? På Slöjdgatan finns idag inget tvåvåningshus, men jag litar ändå på att anteckningen är korrekt och förmodar att huset revs på 70-talet.

Visst är det en förlust för framtiden att vi nästan slutat att använda vykort när vi skriver och berättar?

Om Malmö Porslinsfabrik och annorlunda sätt att se …

Om Malmö Porslinsfabrik berättade nyligen Martin Andersson i en artikel i SDS, Har det funnits en porslinsfabrik i Malmö?, som fick mig att tänka på en helt annan tallrik, tillverkad av Rörstrand för Nordiska Industri- och Slöjdutställningen i Malmö 1896.

Hittade tallriken på en loppis på Drottningtorget i Malmö för ett antal år sedan och säljaren ville ha en hundring för den. Stod med tallriken i handen och funderade då en mansröst bakom mig hävdade att han såg tallriken innan jag tog den i handen. Halade då, krackeleringen till trots, snabbt upp hundralappen och stoppade tallriken i väskan. Mannen som på fullt allvar, men med ett annorlunda sätt att se på saker, försökte få mig att släppa tallriken visade sig vara Rickard Bengtsson som skrev Annorlunda sätt att se på det gamla Malmö  och Annorlunda Malmöhistoria – vykortsvittnen berättar. Rickard blev klart lite putt, men det gick snabbt över och vi förblev goda vänner. : )

Skolstart!

Trots Malmöfestival, strålande sol och olidlig värme så drar det nu ihop sig till skolstart, om det inte rent av redan pågår upprop. Det fick mig att tänka på den här bilden  från en skola någonstans i Sverige med en lärarinna som ser ut att när som helst kunna klämma i med psalm 506 – Din klara sol går åter upp. Oavsett vem som styr solen så hoppas jag att den kommer att lysa milt och vänligt över alla elever höstterminen 2022.

Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /4

Ny arbetsvecka för Arthur som trots slitet orkar använda sin fritid på ett varierat sätt:

”Måndagen 4 Nov. Nu börjas slitet i vanlig tid, i dag på middagen har jag varit inne på kontoret och fått mina respengar 7.20. Jag har sagt till Direktören att jag ville ha betalt för resan hit och det fick jag också. I kväll betalde jag på spisstället för maten nästa vecka 8 kr.

Tisdagen 5. nov.

Onsdagen den 6. nov. Gustaf Adolfsminnet firas inte så mycke här i stan som hemma.

”I kväll har jag varit i Folkets Hus på en föreläsning af Dosent Bengt Lidforss, om Sanning och villfarelse i Häckels Naturfilosofi.”


Folkets hus och Arbetets redaktion på Skolgatan år 1901. Fotograf C.W. Roikjer

”Torsdagen 7. nov. I kväll har jag varit på det första fackföreningsmötet, Skofabriksarbetares.

Fredagen 8. nov. Har i dag fått min första hela aflöning 22.kr: Köpt en blå arbetsrock på beställning. 5.kr. På kvällen varit på Hippodromen och sett Sandbergska Operettsällskapet spela ’Jungfrun från Orleans’.”


Hippodromen på Kalendegatan i början av 1900-talet Fotograf C.W. Roikjer

Efter långa och säkert slitsamma arbetsdagar kan man ju knappast påstå att Arthur på sin fritid valde ”lättare” föredrag och underhållning.

Tänker att han förväntat sig att firandet av Gustav Adolfsdagen skulle vara som i det han kallar ”hemma”, alltså Göteborg. Det blev inget av med det i Malmö år 1907. Om föreställningen ”Jungfrun från Orleans” (Jeanne D’arc) och Sandbergska teatersällskapet på Hipp har jag dessvärre inte hittat något, men det kanske dyker upp  med tiden. Ska också ställa frågan till Teatermuseet som ligger mitt emot Hipp på Kalendegatan. Det inte Teatermuseet vet om teater och teatersällskap är inte värt att veta.

Fortsättning följer och jag kan lova det kommer att bli mera bio och teater! Kneget på Skofabriken verkar vara en bisak i Arhurs liv. Sannerligen en intressant person!

Tidigare avsnitt ur Arthurs dagbok hittar du här: Ur Arthur Grönsterwalls dagbok