Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Så har snart trettonhelgen passerat

… och vi är inne på ett nytt år som vi trots bekymmer och hot av olika slag måste göra det bästa av. Vi får kavla upp och hjälpas åt!

Detta för osökt min tanke till Lennarth Grönsterwalls minnen som jag började publicera för några inlägg sedan. Lennarth var en man som inte var född med guldsked i mun, men som hade en otroligt förmåga att se ljust på tillvaron och att finna på lösningar. Lösningar som ibland kunde vara lite udda eller rent av kreativa, så i nästa inlägg fortsätter jag med Lennarths minnen och då från hans skoltid.

Önskar er en skön helg!

En honnör för julen!

Den här bilden, ”En honnör för julen 1946”, ur Torgil Larssons släktalbum fick mig att fundera över honnörens historia. Googlade och hittade svar från Försvarsmakten: Honnören – en pandemivänlig hälsning med historia.

Nu vet jag det, men studerar bilden en stund till och minns min egen glädje och förväntan när granen, färdigklädd och grann, tändes. Kan förstå den där honnören! : )

Lucian Ragnhild Emma Ingeborg

… får sprida ljus och värme på bloggen denna Luciadag år 2022. Ragnhild, född i Gladsax i Kristianstad län år 1909, bodde då fotot togs på Kungsgatan 26 i Malmö. Året var 1927 och fotografen Alfred Wilhelm Rahmn (1871-1947).

Funderade över om Ragnhild kunde vara det årets Malmölucia, men det visar sig att Malmös första Lucia utsågs år 1940 och hon hette Britta Andersson. Mer om Malmös lucior genom åren hittar ni i Sydsvenskan: Malmös första Lucia utsågs 1940.

Önskar er en glad och stämningsfull Luciadag!

Tack för ert tålamod

… med bloggtorkan, men tro för den skull inte att jag latat mig! Resultatet av pausen finns att skåda från och med nästa vecka i Museibutiken på Slottsholmen, Bokvärlden på Fridhemstorget och i butik Torsten med flera ställen.

Den nya vykortsserien, Malmö i början av 1900-talet, med tjugo olika motiv har ett annat mått än tidigare serier och baksidan rymmer mera text. Vill man inte skicka korten, kan de med fördel ramas in och/eller bli en perfekt julklapp till Malmöälskaren.

Vill du hjälpa till

… att identifiera platser för en repövning någonstans i Sverige på 1950-talet?  Kanske kan du till och med namnge någon eller några personer i bild? Med tanke på att bildserien ingår i Gunnar Sixtenssons bildsamling gissar jag repövningen ägde rum någonstans i Skåne, men helt säker är jag inte. Nej, jag tror inte att gubbarna latade sig vid vägkanten hela dagarna för på 50-talet var det en fortsatt hög beredskap, men jag tycker att bilden har en viss charm. 😉 Bilderna jag talar om hittar du här: Repövning – Den Bilden  och skulle du känna igen något eller någon så tveka inte att höra av dig.

Den 16 november 1910

… postade Anna i Malmö ett vykort till sin vän eller släkting Ida Ohlsson, med adress ”Kyrkvärden O. Nilsson Oregården Billinge”.

”Kära Ida tack skall du ha för brefvet det var ju riktigt roligt att du har fått det bra. Du kan tro att jag har det knogigt om dagarna här är kommit så mycket arbete nu så vi står oss ända till jul i lördags börja jag inte att skura trappan förrän kl. half 10 på kvällen och sen skulle jag börja här inne så det blef nästan morgon. Hälsning från Anna”

Funderar över vad det var för arbete ”vi” hade fått som stod sig ända till julen? Trots knogiga dagar plus trappskurning, hade Anna ändå en stund över att berätta för Ida i Billinge att hon gladdes över att Ida fått det bra. Anna skickar även med en hälsning från en annan Ida.

Någon har satt en liten anteckning om att kortmotivet är Slöjdgatan och kanske är det ”vi” som fick så mycket arbete som står i fönstren? På Slöjdgatan finns idag inget tvåvåningshus, men jag litar ändå på att anteckningen är korrekt och förmodar att huset revs på 70-talet.

Visst är det en förlust för framtiden att vi nästan slutat att använda vykort när vi skriver och berättar?

Om Malmö Porslinsfabrik och annorlunda sätt att se …

Om Malmö Porslinsfabrik berättade nyligen Martin Andersson i en artikel i SDS, Har det funnits en porslinsfabrik i Malmö?, som fick mig att tänka på en helt annan tallrik, tillverkad av Rörstrand för Nordiska Industri- och Slöjdutställningen i Malmö 1896.

Hittade tallriken på en loppis på Drottningtorget i Malmö för ett antal år sedan och säljaren ville ha en hundring för den. Stod med tallriken i handen och funderade då en mansröst bakom mig hävdade att han såg tallriken innan jag tog den i handen. Halade då, krackeleringen till trots, snabbt upp hundralappen och stoppade tallriken i väskan. Mannen som på fullt allvar, men med ett annorlunda sätt att se på saker, försökte få mig att släppa tallriken visade sig vara Rickard Bengtsson som skrev Annorlunda sätt att se på det gamla Malmö  och Annorlunda Malmöhistoria – vykortsvittnen berättar. Rickard blev klart lite putt, men det gick snabbt över och vi förblev goda vänner. : )

Skolstart!

Trots Malmöfestival, strålande sol och olidlig värme så drar det nu ihop sig till skolstart, om det inte rent av redan pågår upprop. Det fick mig att tänka på den här bilden  från en skola någonstans i Sverige med en lärarinna som ser ut att när som helst kunna klämma i med psalm 506 – Din klara sol går åter upp. Oavsett vem som styr solen så hoppas jag att den kommer att lysa milt och vänligt över alla elever höstterminen 2022.