Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

När ingen längre kan berätta

… om vem de gamla kabinettsfotona i släktalbumet föreställer så kan i alla fall uppgifter om fotograferna vara till hjälp för att bedöma var- och vid vilka årtionden bilderna är tagna. Med pincett kan man försiktigt dra fram bilder utan att skada bildfickor som med åren blivit sköra.

Eftersom de flesta foton i mina gamla släktalbum är tagna av kvinnliga fotografer har jag  haft stor nytta av ”Kvinnliga Fotografer i Malmö 1860-1920”, en intressant katalog över drygt 150 yrkesverksamma kvinnor. Forskningsarbetet som gjorts av arkivarie Anette Sarnäs säljs på Malmö Stadsarkiv för en hundralapp. En så intressant och dessutom rikt illustrerad katalog.

På tal om släktforskning så  hoppas jag att ni uppmärksammat att Malmö Stadsarkiv i samarbete med Malmö Släktforskarförening anordnar en egen Släktforskningens dag kommande lördag den 14 maj. Det blir ett öppet hus med många spännande föredrag. Mer om detta kan ni läsa här: Släktforskningens dag: Öppet hus. 

Om ”Brefbäraren” i Malmö!

Brevbärare vid Posthuset i Malmö
Brevbärare utanför Malmö Posthus cirka 1910.

”Posthusets gyllene kupoler höja sig dominerande öfver stadens husmassor, högt och storståtligt som Österlandets mäktiga minareter. … Från expeditionslokalen väller brefbärarehorden ut. De samla sig i flockar, draga truppvis genom staden och sprida sig distriktsvis.
Han är stilig, brefbäraren, i uniformens mässingsglitter.
Mössan sitter käckt på nacken och brefpacken håller han hårdt i handen, nästan krampaktigt, stolt öfver medvetandet att sprida tusentals nyheter, sorgliga eller glada, ut till den stora allmänheten.
Och det icke utan, att detta stora uppdrag har förlänat hans person en viss grad av pondus och medveten ryggstyrka.
Hur väl känna vi icke hans tröttsprungna steg i trapporna? Hur lyssna vi icke efter hans tvåslagsringning på tamburklockan, och till slamret i lådan, när brefet dunsar ned!
Han är allas vår vän, han, den passive bäraren af godt och ondt, och kärleksguden Amors hjälpsamme budskickare.”

Ur boken ”Malmöluft och annan luft, af Caluna” skriven av journalisten på Skånska Dagbladet Folke Lundberg och utgiven i Malmö 1914.

”Faster Idas och faster Almas kära mormor”

Hyllie by

… satt någonstans i Hyllie by och malde kaffebönor den ”25.6.1911”. Det är allt jag vet om bildtillfället, men önskar att jag visste mer. Jag kan ju ändå räkna ut att Ida och Alma var den kaffemalande kvinnans  brorsdöttrar och att kaffet de bjöds på var alldeles nymalet. Vad gott det måste doftat!  På den tiden existerade väl inget annat än kokkaffe, men Amalie Auguste Melitta Bentz, född 1873 i Dresden, uppfann redan 1908 metoden att brygga kaffe med hjälp av pappersfilter. Samma år startade hon tillsammans med maken Hugo Bentz företaget Melitta-Werke Bentz i Dresden, men det dröjde nog rätt många år innan Melittapåsarna kom till Ida och Almas mormor i Hyllie by.

Torftiga bakgårdar

… önskar väl ingen tillbaka, men ändå är det något i miljön som tilltalar mig. Min fantasi får liksom fritt spelrum.

Vi är på Lorentzgatan 16 på gamla Lugnet och året är 1973. Tittar man länge på bilden kommer kanske någon ut och hänger tvätt eller så kommer en bunke ungar ut och hittar på hyss. Ser ni? Det funkade! Nu kommer gårdskarlen med kvasten och ryar på ungarna! De där källarluckorna ser spännande ut … Någon som vågar hänga med ner i källaren när kusten är klar?

Fler bilder av gamla Lugnet finns i bildgalleriet som ni hittar här: Den Bilden/gamla Lugnet Kompletterande information till Lugnetbilder eller andra bilder tas tacksamt emot i kommentarsfältet eller via mail.

En hälsning från Bulltofta gård

… skickade Anna Jönsson till nära och kära 1911. Det krävdes mycket folk för att sköta den stora gården och ägorna så troligtvis var Anna anställd som piga. Arbetsgivaren bör ha varit Lotten Kockum, änka efter Ludvig Kockum som avled 1905.

Det verkar som om Anna trivdes bra och njöt av den vackra miljön, men funderade över hur de hade det ”derhemma”.  Det förbryllar mig lite att kortet som är daterat den 1 juli 1911 innehåller en gratulation till moster på Karindagen. Jag, om någon, måtte väl veta när Karin-dagen infaller och vill protestera, men bör nog kolla en gammal almanacka först. Sagt och gjort! Nej, Karin hade även 1911 namnsdag den 2 augusti så Anna har helt enkelt gratulerat i förskott. Hoppas att hon fick svar på sin önskan om brev och i det en speciell hälsning från mormor.

Det här var före kulspetspennans tid så Anna fick kämpa med stålpenna eller reservoarpenna med ojämnt flöde. Den stora plumpen i adressfältet är nog orsak till att kortet skickades i kuvert och kanske skrevs adressen för säkerhets skull med blyerts.

Jag önskar att hon kunnat ana att hennes hälsning även skulle komma oss till del!

En öppen släkt

Vid Bjärreds saltsjöbad

… på Bjärreds Saltsjöbad i juni 1949. Gustav Ohlssons släktingar från Amerika var på besök i Malmö och flera dagar av släktaktiviteter förevigades av Gunnar Sixtensson, ingift i släkten. När släktalbumet öppnas lär det än i dag med förtjusning berättas om just det här tillfället. Den lilla tösen som står på trappan knallade en halv minut innan bilden togs in från ingenstans, ställde sig bredvid Gustav Ohlsson och tog honom i handen. Lite som om ”så, nu kan du ta bilden” och bilden togs. En leende-fixare av rang!

En frimodig tjej

Det vore fantastiskt om denna frimodiga tös läser och hör av sig!

Flitens lampa


I Maria Cronquists fotoaffär cirka 1900  Ur Bertil Widerbergs fotosamling

… lyste ständigt i Maria Cronquists fotoaffär i Malmö kring förra sekelskiftet. Foto efter foto framkallades, granskades och delades sedan ut till vänner, sattes i album eller i glas och ram av beställaren. Eftersom fotokonsten vid denna tid får anses som ganska ny undrar jag om dåtida fotografer var riktigt medvetna om vilken historisk källa de lämnade efter sig. Värt att tänka på, för vare sig våra bilder är gamla eller nya, analoga eller digitala, vittnar de om sin tid och är en del av vår historia.

Bilden ovan kommer att läggas in i mitt alldeles nyligen ombyggda bildgalleri denbilden.se. Trogna galleribesökare kommer nu att upptäcka en hel del nya bilder! Bilder sedan tidigare som ännu inte hunnit in i galleriet finns kvar och är på väg. Flitens lampa lyser även här och nu!

Känner på något sätt igen mig

… när jag ser bilden ovan från år 1900, men ändå inte.

Fotot påminner på nåt sätt om busshållplatsen på Mäster Nilsgatan där jag ibland hoppar på femmans buss. Jag menar bakom S:t Petri kyrka, alldeles i närheten av Trekungahuset. Går dit och tittar!

Njae, men det stämmer ju inte …

Går till ”Malmö stads historia del 4” och därifrån till Brf Trekungahuset och förstår att jag är på rätt spår. ”I hörnet av Mäster Nilsgatan och Östergatan låg tidigare, sedan 1700-talet Aspegrenska Gården. Detta vackra gamla korsvirkeshus monterades ner och flyttades 1910 till Lilla Torg i hörnet av Larochegatan, där det i dag rymmer en av många restauranger vid torget.”

Tackar samtliga inblandande, inklusive fotografen Carl Wilhelm Roikjer, för att ha bidragit till att vidga mitt vetande. Går till Lilla torg en dag för en bild som syr ihop det hela.