Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Tildas kaffe

… eller rättare sagt Åbergs fanns det ändå lite nedtecknat om. 

Här en jubileumsskrift från N. Åbergs hundraårsjubileum som berättar om företagets start och de första hundra åren. 

Anno 1936 — så präntade man med prydliga bokstäver och sirliga siffror när Nils Åberg lade grunden till det företag som ännu idag bär hans namn. Ett sekel har förflutit sedan dess. 

1936-års rastlösa människor ge sig icke ofta tid att vända blicken bort från nuet och framtiden. Men liksom vandraren stannar vid milstolpen, besinnande den väg han tillryggalagt, söka sig tankarna vid ett jubileum oemotståndligt tillbaka till det förgångna. Så stanna vi inför sekeljubileet. Till dess högtidlighållande vilja vi, innan allt blir glömt, åt kommande generationer bevara minnet av den grund vi bygga på genom att teckna några bilder ur den Åbergska firmans historia under de hundra år som gått.

Nils Åberg som föddes i Anderslöv i mars 1805 kom via Lund till Malmö 1816. Efter många års arbete inom speceri- och kolonialvarubranschen vann Nils, först efter att ha avlagt ett provår, sju läroår och fyra år som köpsven burskap, det vill säga rätt att driva handel. Det var vad de dåtida författningarna uppställde som första villkor för erhållande av burskap, men dessförinnan hade han fått betala in de vanliga burskapsavgifterna och ställa borgen för sex års borgerliga “utskylder” och avlägga tro- och huldhets- samt borgareed. 


Ur Malmö Museers bildarkiv.

Så låg till slut vägen öppen för Nils att hyra sin första lokal för speceri- och kolonialvaruhandel på hörnet Söder- och Per Weijersgatorna. Efter fyra år hade affären utvecklats så mycket att Nils ansåg det dags att skaffa sig en egen fastighet. Av handlaren Carl Erik Eriander köpte Nils för en summa av 28 260 riksdaler fastigheten på hörnet Kompanigatan och Stortorget.  Nu paus för en runda i bildarkivet …

Fortsättning följer.

Hos Tilda Larsson

… på Kalkbrottsgatan i Limhamn dracks det nog inget annat kaffe än Åbergs. I alla fall inte på 20- eller 30-talet. De fyra kaffeburkarna på hyllan gör mig nyfiken på just det kaffet. Åbergs som lär vara den första svenska kaffefirman i Sverige öppnade 1836 kafferosteri vid Stortorget i Malmö , med Kompanihuset som lagerplats. Jag tycker mig ha sett skylten Åbergs kaffe på Snapperupsgatan i vår tid, men hittar ingen vidare information om företagets öden och äventyr i Malmö. Letar vidare … Den riktigt kaffesugne kan under tiden läsa Martin Anderssons artikel När kaffet kom till Malmö i SDS/Försvunna Malmö.

“Ej någon tid förstör”

… tänker jag spontant när jag ser denna bild. Sudd och repor rår inte på den glädje som bilden förmedlar. Flickan med hundvalpen står någonstans vid Johanneskolonierna, ett koloniområde i Malmö som du kan du läsa lite om här: Johanneskolonierna och fler bilder därifrån hittar du här: Nya bilder i Den Bildens galleri.

I midsommartid

… för cirka hundra år sedan. Efter ägg, sill och snaps började kanske de magiska föreställningarna om midsommarnatten att dryftas och man inväntade de övernaturliga väsen som ansågs särskilt aktiva denna natt. Ett sätt att se in i framtiden som jag tror fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med. Det där testade jag som barn, men det stämde inte när jag stod inför prästen. Vem Gunnar Sunesson, vars bildsamling detta foto härstammar ifrån, drömde om misstänker jag var Vera, men vem Vera drömde om vet vi inte, det var i alla fall inte Gunnar som stod bredvid henne inför prästen. Gunnar gifte sig aldrig! Som det kan bli! Gunnar är tredje person från höger i bild. Bilden är tagen på Johanneskolonierna, ett koloniområde som låg vid S:t Johannes kyrka ungefär där Pilgården ligger idag, mittemot norra nedgången till Triangelns station.

Efter midsommar ska jag återvända till Cecilia Ahlström, en intressant kvinna som fått stå tillbaka under våren då jag haft för lite tid att följa hennes förehavanden i tidiga 1900-talet. Först ska vi fira midsommarhelgen som jag önskar mina läsare ska bli glad och trevlig. Skippa det där med blommorna för det blir bara klyddigt! ; )

Gamla blogginlägg

… slutar inte att berätta för att de åldras på Malmöblickar. inlägget På Mariedalsvägen från maj 2017 har nu med hjälp av Per Nilsson fått nytt liv:

Mycket intressant bild på vår dåvarande konung. Skulle dock vilja påstå att bilen är ännu mer intressant. Det är en Cadillac av 1939 års modell, med ett svensktillverkat karosseri. Tre sådana karosserier byggdes detta år på Cadillacs chassie utav Gustav Nordbergs Vagnfabrik på Tegnergatan i Stockholm. Beställare var förmodligen Hans Ostermans bilbolag på Birger Jarlsgatan i Stockholm som då representerade GM:s bilar i Stockholm, förutom Oldsmobile, som hade en annan försäljningskanal. En av dessa bilar såldes till skådespelaren Max Hansen och finns kvar ännu. Vet man något mera om just denna bil, ägare och så? Den synes vara M registrerad. Finnes mer bilder på bilen? 

Tackar Per för detta och hoppas att någon läsare vet mer om bilen och vad där tillhör. Själv ska jag kolla upp om det finns fler bilder av bilen och förhoppningsvis någon som visar registreringsskylten.

Fotograf Gunnar Sixtensson

Hon hette Vera

… och kunde teckna och måla. Motivet ovan, S:t Petri kyrka en magisk kväll på 20-talet, lät hon rama in och gav till sin vän Gunnar. Vera gifte sig några år senare med en lantbrukare och bosatte sig några mil utanför Malmö,  men sedan vet jag inte mer … Kanske någon läsare känner till Vera eller har något alster på väggen som skulle kunna härledas till henne.

Vera och Gunnar.

Annandag pingst 1922

… stod folkskolläraren Gunnar Sunesson med sällskap vid Stadsbiblioteket (då Malmö Museum) och njöt i vårsolens glans. Bilden visar byggnadens östra sida som nu delvis skyms av cylindern. Jag gör som Gunnar, blickar mot statyn … Är det Anna Lisa? Det bör det vara, men jag tycker att det är något som inte stämmer riktigt. Jo, det är Anna Lisa! Vid första anblicken ser tunnbandet ut att vara försvunnet redan 1922, men efter att ha dragit upp bilden ordentligt visar det sig att det finns där. Allt är som det ska vara, annandag pingst 1922!