Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Det gamla soluret

Sprang häromdagen på detta gamla solur som står på huvudbrandstationens gård på Drottninggatan. Jag har aldrig sett det förr och misstänker att det kan vara från sent 1800-tal då brandstationen stod färdig. Det är väldigt vackert, men fundamentet har nog fått sig en knuff vid någon utryckning och det har rubbats en bit från grunden. Med en förenad bredsida kan vi säkert få det på plats igen. Texten Klockan är tio slagen … känner väl de flesta av oss igen, men  just nu tänker jag på en annan och vanlig solvisartext – Mig leder solen, Er skuggan.

En dag som denna

… går säkert mångas tankar till Malmö stadion som invigdes i samband med fotbolls-VM 1958, det år då Sverige blev silvermedaljör. Länge efter detta frankerade vi stolt våra brev så här:

Men i dag, den 18 juni 2018, bänkar vi oss framför teven och Sverige i ett nytt fotbolls-VM och ser matchen Sverige – Sydkorea som spelas låååångt från Sverige och Malmö stadion klockan 14.00.

Heja Sverige!

En omväg

Letar och letar efter en särskild 50-tals bild från Kockums varv, men det är inte denna!


Fotograf Gunnar Lundh

Men … är det inte Otto Ohm som står där bland ett gäng andra fotografer? Titta längst till höger i bild! Jo, visst är det så! Tänk att jag inte lagt märke till honom då jag tidigare tittat på bilden. Då är den säkert tagen någon gång på 50-talet för 1960 gick Otto Ohm ur tiden. Bilarna i bakgrunden vittnar väl också om 50-talet. 

Bilden måste vara tagen i samband med en sjösättning/fartygsdop och där till vänster står en del av männen som byggde. De är säkert stolta!

Mitt emot dem står en del Kockumsföreträdare, inbjudna dopvittnen och så självklart den utvalda dopförrättaren. Mannen i främre i ledet, han som står precis bakom mannen som tar ett tag i sin ljusa hatt, känns bekant. Jag tror faktiskt att det är politikern och redaktören Erik Svenning  och då kan man ju tänka sig att det var fru Svenning som svingade flaskan mot fartyget. 

Kommer nu osökt in på 60- och 70-talens rivningar av gamla Malmö, de som fortfarande smärtar. Syftet var väl egentligen gott, men det blev inte särskilt bra. Tar en titt på filmen Far till staden igen … 

Oj, nu har det gått en halv timme! Får ta del två och tre lite senare …
Vilken bild var det nu jag egentligen letade efter? 

I mitt minne

…  och i Limhamns museums bildarkiv finns detta rara par/brudpar bevarat. Om den 19 maj 1934 var en pingstafton är jag inte säker på, men datumet är absolut rätt. Vigseln ägde rum i Limhamns kyrka och kanske tågade paret in eller ut till tonerna av Bröllopet på Ulfåsa. Samma datum fast många år senare kom jag, en systerdotter till bruden. Jag tänker ofta på dem och känner saknad.

 

Vi går vidare …

Vädrets makter står oss bi så vi går vidare med hjälp av Torkels bilder och året är fortfarande 1962. Det blir lite hit och dit och vi börjar på Triangeln.

Triangeln riktning österut med Davidshallsgatan, Södra Förstadsgatan och Idoffhuset. 

Full kommers på Möllevångstorget och där kommer spårvagnen, men vilken linje är det nu? Ettan eller trean? Det borde jag veta! När nöden är som störst … Ettan! Tack för hjälpen! : )

Nästa torg är Värnhemstorget där det verkar väldigt lugnt, på gränsen till sömnigt …

Nästa stopp är Malmö Stadion och här kommer jag att hoppa av 1962 och gå bort till Himmaborgen så att jag är i tid till matchen mellan MFF – IFK Göteborg klockan 19.00. 
Forza Malmö!

Fotograf Torkel Lindeberg/Malmö Museer

En dag som denna

… fast 1962.
Stortorget med Residenset, Berghska huset, Rådhuset och Blombergs fontän.

Gustav Adolfs torg med Frick&Frick, Trygghus, spårvagn och folkliv.

Norra Vallgatan, Suellshamnen och isbrytaren Bore.

Inre hamnen med Hjälmarekajen, fyren, Smörkontrollen, Skeppsbron och Örnen.

Inre hamnen med fyren och Kolgahuset.

Ska vi sätta oss här vid Hamnpaviljongens trevliga uteservering?
Tänkte väl det!
En räkmacka skulle för min del sitta fint nu … 
Vi kan fortsätta turen med hjälp av Torkels trevliga bilder i morgon eller någon annan dag. 

Fotograf Torkel Lindeberg/Malmö Museer

Just här

… på Pauli mellersta kyrkogård stannar jag alltid till och minns.

I mina tidiga tonår var jag väldigt blek. Så blek att mina föräldrar bekymrat skickade mig till doktor Jockum Löfberg (fjärde läkarsonen Löfberg) för en kontroll. Han tyckte inte att det var något fel på mig så jag kunde lugnt fortsätta med att vara blek. Han frågade mig istället om jag hade fått nåt sommarjobb och det hade jag inte. Då ska du få ett av mig sa han så har du uträttat något för pengarna. Jockum Löfberg hade utöver sin praktik och annat en tjänst som biträdande överläkare på Rättspsykiatriska avdelningen på Fångvårdsanstalten i Malmö och behövde där en som donade med journaler och svarade i telefon och liknande under sommaren. Jag sa inte nej och det sommarjobbet blev det roligaste och mest spännande bland sommarjobben. Jag fick följa med på allt möjligt, till och med en doktorsdisputation om den danske författaren Herman Bang. Det var en Jockum-kollegas man som disputerade och efter det blev det fest. Jag visste då knappt hur disputation stavades och långt mindre vad det var, men kul var det … Sedan kom hösten och skolan och jag var fortfarande blek, men ingen behövde bry sig längre.


Här står Otto Löfberg omgiven av sina fyra söner med Jockum längst till höger.

Läste nyligen att det i vår och sommar är det dags för nya guidade visningar på Paulikyrkogårdarna med Jeanette Rosengren. Tillsammans med fotograf Urszula Striner har hon gjort boken I de dödas vilorum – Malmös begravningsplatser och har nu planerat en ny säsong av guidade visningar.  Visningar av alla tre kyrkogårdarna kommer att vara bokningsbara, först ut är den mellersta kyrkogården.

De första datumen är:
Torsdag 17/5 kl: 13.00
Torsdag 31/5 kl: 13.00
Torsdag 7/6 kl:13.00
Torsdag 21/6 kl: 13.00

Turerna tar allt mellan 90 och 120 minuter beroende på hur många intressanta frågor som kommer upp i gruppen.

Biljetterna säljs via Kulturcentralen och kan bokas här:
Guidade visningar på Sankt Pauli mellersta kyrkogård

Så här säger Jeanette Rosengren om vandringen:
S:t Pauli mellersta kyrkogård är en spännande oas mitt i staden. Vi vandrar runt bland disponenter, Kinamissionärer, politiker och piloter på en kulturhistorisk promenad. Malmös begravningsplatser är vilorum för både levande och döda. De är gröna rum för promenader och kontemplation. Här minns vi de döda och funderar över livet. Begravningsplatserna berättar historia; om sociala strukturer, arkitektur, gravstensmode och olika religioners begravningssedvänjor. Vi läser titlar, namn, årtal och funderar över vilka de begravda varit och hur deras liv har gestaltat sig.

Översta bilden är tagen ur boken De dödas vilorum som du hittar i bokgalleriet.

Mariana!

– Det var ett jäkla tjat om Valborg när det i själva verket är jag, Mariana, som borde firas på namnsdagen!

– Äh, det är väl inget att sura för! Ni får dela på dagen, men glöm då inte alla Marior och Annor som ditt namn består av. 

Ha en trevlig Valborgsmässoafton på Marianadagen!
I morgon, Första maj, firar vi även Valborg! ; )

Bild
Mariana 1851