Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Ägg och påsk

… hör ju samman, men man kan ju undra varför. Gick till Institutet för språk- och folkminnen och vet lite bättre nu. Anledningen till att äggen är så förknippade med påsken är troligen att hönsen började värpa vid den här tiden på året och eftersom ägg var förbjuden mat under fastan blev det extra festligt att få äta dem igen. Så enkelt var det!

Att ge bort ägg som gåva till påsk var tidigare en vanlig sedvänja och extra fint blev det om de var dekorerade. Än idag färgar vi äggen genom att koka dem med olika sorters växter eller så målar dem med vattenfärg. För egen del gäller tuschpennor …

Kvinnan på Adina Sands påskkort fick nog en överraskning när hon kom hem, men kunde  i alla fall glädjas åt påskliljor och fjäderprydda kvistar. 

Glad påsk till er alla!

Regnhätta med historia

Responsen på tidigare inlägg om Östra Förstadsgatan kom med vändande post! Ja, precis så såg hättan ut! 

Det här är en bra variant eftersom fodralet skvallrar om var hättan en gång köptes. Det  påminner mig om att jag behöver fräscha upp mina kunskaper om “Hattendorff Lädervaror och Reseffekter” som låg på Södergatan i Malmö. Tack Karin Sixtensson för foton och uppslag till framtida inlägg!

Hade flickan i regnet haft regnhätta den där ljumma sommarnatten på 50-talet hade hon kanske sluppit att gå hem.  ; )

Den här bilden

Fotograf Rickard Bengtsson 

… av Östra Förstadsgatan 13 med Mamma-Ateljén har gäckat mig länge. Jag har aldrig besökt ateljén, men den har ändå verkat bekant. Minnet har känts tidigare än mitt behov av mammakläder, men nu har jag satt den. Radio Syd och reklam för Mamma-Ateljén! Känner mig ändå  inte riktigt färdig med bilden, för visst fanns det väl en melodislinga kopplad till reklamen? Någon som minns? 

Huset som ligger på hörnet Porslinsgatan stod tack och lov pall under 70-talets rivningsvåg i området. 

Ser nu också att damen i bild bär regnhätta! En sådan hade min mamma! När regnhättan hade torkat drogs den ihop/ vecklades samman och stoppades ner i väskan för kommande skurar. Praktiskt, men fult! 🙂

Villa Marina!

Har ofta funderat över villan ovan, belägen på ett industriområde söder om Västanväg. Den ligger faktiskt bara ett stenkast från Limhamns museum. Jag kände på mig att villan hade nåt att berätta och nu fick jag äntligen veta!


Dubbelklicka för större text!

Jag tänker nu att ett upphittat fossil bör tas om hand och ges vård för att därefter få berätta ett stycke Malmöhistoria. Att stycket dessutom är vackert ses ännu bättre på nätet Villa Marina – ett bortglömt stycke Malmöhistoria.

En gång i Malmö


Fotograf Gunnar Sixtensson

… närmare bestämt på Lundavägen en vinter i början av 60-talet. Enligt reklamen på Solstrålehuset skulle vi flyga SAS, äta kött från Scan, läsa Sydsvenskan och dricka Zoegas kaffe. Allt detta gör vi faktiskt fortfarande. Däremot kör vi inte vänstertrafik och husen i bildens högra sida, adress Freds- och Flintgatorna, är sedan länge borta. Den vinterkyla som bilden förmedlar känner vi av just nu, men snön lyser med sin frånvaro. Det kan den gott fortsätta med … ; )

Kan ni förstå


Fotograf okänd

… att landsvägen vi står på är Regementsgatan? Till vänster har vi Petri kyrktorn, mitt i bild ett tåg på väg till Västra station och till höger Husarkasernen. Vi står ungefär i höjd med Skvadronsgatan och har Fridhem i ryggen. Så visst är det Malmö för sisådär 125 år sedan! En bild som denna kan göra mig helt piggig! 

Dröjer kvar


Fotograf okänd

… i Slottsparken, men backar cirka tio år i tiden från tidigare inlägg och vi ställer oss nu på andra sidan möllan.  Året är 1943 och framför möllan ser vi en Bekåmannekäng som visar vårmodet. Snyggt och prydligt, men snudd på militäriskt. Som de flesta säkert vet var Bekå ett klädvaruhus inrymt i Malmö gamla teaterbyggnad. Varuhuset som startade 1925 övertogs 1973 av Hennes & Mauritz. Ja, H&M på Gustav! 

Min vårlängtan blev så stor att jag med hjälp av colorize it färglade bilden och den blev väl rätt ok. Gräset blev i alla fall så där smutsgrönt som det brukar vara i mars månad innan det börjar hända saker. Ser ni fågelholken uppe till höger i bild? Är den kvar så hoppas jag det snart ska bli liv i den, men till dess håller vi i och ut!

En porslinsask berättar

I gömmorna har jag en porslinask inköpt på en Österlenloppis förra sommaren. Tyckte att asken med det handmålade Malmömotivet såg ensam och övergiven på ett loppisbord strax utanför Tomelilla. Den fick följa med mig hem till Malmö, men hamnade sedan i ett skåp där den har stått fram till nu. Nu är en bra tid att ta hand om sånt som inte riktigt har prioriterats eller hunnits med tidigare. 

Att motivet är Slottsmöllan råder det ingen tvekan om och att  “G”, eller möjligen “S”, “Rittri” målade asken 1955 framgår av botten. Någon visade för nästan 66 år sedan sin kärlek till möllan i Slottsparken genom att måla den på den lilla porslinsasken och signerade det hela. Är glad att jag köpte den!

Har funderat över var i Slottsparken vi ska ställa oss för att se det Rittri såg/målade och visar  med hjälp av det gamla vykortet var jag tror. 

Tänk om någon från familjen Rittri hör av sig och berättar mera om den som målade. Det vore väl fint?

Gamla nyheter!


Svenska Dagstidningar Kungliga biblioteket

Roar mig av och till med att läsa gamla dagstidningar på nätet och det blir oftast Malmötidningar. Det gör dået mera levande.

Idag fastnade jag för Sydsvenska Dagbladet daterad den 28 december 1905, Menlösa barns dag. Ordet menlös tolkas nog idag som ‘intetsägande’, men menlös har också betydelsen ‘oförmögen att skada’, ‘värnlös’ och ‘oskyldig’. Menlösa barns dag var fram till 1700-talet en allmän helgdag och en del av julhelgen, fjärdedag jul. Dagen firas till minne av de barn i Betlehemstrakten som mördades av kung Herodes strax efter Jesus födelse, eftersom kungen ville göra sig av med all form av konkurrens om tronen när han fick veta att Messias hade blivit född. Allt det där visste ni klart …

Under datum står att solen den 28 december 1905 gick upp 8.40, men idag, den 28 december 2020, gick den upp 8.37 och det är lokal tid som gäller. Varför slår det på tre minuter? Har solen blivit morgonpiggare?