Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Alice “Krumkam” kan berätta!

Efter att återigen ha läst Leva om sitt liv, skriven av författaren Alice Lyttkens, född Cronquist, (1887-1991), insåg jag plötsligt att hennes berättelse om sin barndom och uppväxt i Malmö kan levandegöra en hel del av mina bilder. Fotot ovan, som ingår i Bertil Widerbergs bildsamling föreställande en liten Alice, finns också med i boken. Jag får med hjälp av det veta att hunden är stadsarkitekten Salomon Sörensens och att fotot togs utanför Sörensens villa Quisisana på Limhamnsvägen i vilken familjen Cronquist bodde en sommar i Alice barndom. Hon berättar vidare att hon för att hålla håret från ögonen hade en båge försedd med en kam, varför släkten brukade kalla henne Lisa Krumkam. Jag kallar en sådan hårbåge diadem, men efter att ha googlat så förstår jag. Helt enkelt – en krum kam!

Alice lär återkomma för att “ackompanjera” fler bilder.

Allt för Sverige!

Det här är Fredrik Mejster, släktforskaren som ensam är ansvarig för all släktforskning som ligger till grund för det populära tv-programmet “Allt för Sverige”. Fredrik höll i lördags ett föredrag i Malmö Släktforskarförenings regi om hur släktforskningen till programmet går till. Det är sannerligen ingen lätt uppgift Fredrik har, för allt måste ju stämma! Anders Jakob Andersson som utvandrade från Sverige till Amerika 1870 kan ju med tiden ha blivit Andrew Jacson … Det här är bara ett exempel på svårigheterna. Jag blev djupt imponerad och det blir nu ännu intressantare att titta på programmet som nu inne på sin nionde säsong. Första delen av den sändes igår på SVT1, men om du missade kan avsnittet ses på SVTplay.

Allt för Sverige Avsnitt 1

Memorerade särskilt väl att Fredrik sa “gamla fotografier är skatter som för oss närmare varann”.

Omställning till vintertid (normaltid)

… var knappast det som den här bilden, tagen någon gång på 50-talet, föreställande dåvarande kyrkvärden Algot Larsson och kyrkoherden/kontraktsprosten Ragnar Nordholm i Limhamns församling ville förmedla. På 50-talet ställdes det minsann inte till och om med tid i Sverige. Här handlade det om att ställa tillbaka, ställa in eller rent av skrota en gammal urtavla tillhörande Limhamns kyrka till förmån för en ny. Jag tror faktiskt att klockan på Limhamns kyrktorn har hunnit byta urtavla ytterligare en gång efter bildtillfället. Bilden kommer väl ändå väl till pass när vi nu, söndagen den 27 oktober 2019, går tillbaka till vintertid.

Foto ur Torgil Larssons bildsamling.

Som utlovat

… bjuder jag på en förhandstitt på några av kommande vykort. 

Ett kort av en högt uppsatt Malmötös kan väl ingen motstå?

Och heller inte en titt in i Maria Cronquists fotoaffär på Södergatan. 

Ångfärjan Malmö som här lagt till vid Skeppsbron kan man väl aldrig se sig mätt på?

Sist skålar vi med ett gäng Malmökvinnor från förr.

Nu är det slut på förhandstittandet, men jag meddelar när alla vykorten, härstammande från Bertil Widerbergs bildsamling, är klara.

 

Vid Grottan

… som lär vara en av de tidigaste byggnaderna i Kungsparken har ett gäng Malmöbor stått i över hundra år och de anser nu att de också bör finnas på vykort. Jag kan bara hålla med och har satt igång. De kommer inte ensamma och ni ska snart få se fler exempel. 

Fotot, taget någon kring förra sekelskiftet, kommer ur Bertil Widerbergs bildsamling.

Här är Ida

… som år 1914 var en av utställarna på Jubileumslantbruksmötet i Malmö. Bilden ovan som tillhör Eva Larsson, född Jacobsson, togs 55 år efter utställningen. Det visar sig att Ida i hela sitt liv arbetade som kokerska, bland annat på hotell Mollberg i Helsingborg. Det var på sin fritid hon sydde och vävde verken som hon sedan ställde ut och fick sitt vackra diplom/minnespris för. Ida är sedan länge borta, men berättelsen om hennes insats på lantbruksutställningen i Malmö lever kvar.  

Ögonblick


… och i steget!

På Södergatan en septemberdag runt 1930 går fyra damer som ännu är helt ovetande om att det står en gatufotograf vid gamla Wesselshuset. Fjärde damen försvinner efterhand ur bild …
Ur Torgil Larssons bildsamling. 

Det är skylten Sjögren&Komstadius som skvallrar om att damerna just passerat hörnet Söder- och Per Wiejersgatorna. Lyckligtvis köper de en stund senare bildserien så att jag  nu kan förmedla ögonblicket och som av en händelse råkar jag faktiskt ha en gammal kartong som spikar adressen. : )