Kategoriarkiv: Gamla Lugnet

Torftiga bakgårdar

… önskar väl ingen tillbaka, men ändå är det något i miljön som tilltalar mig. Min fantasi får liksom fritt spelrum.

Vi är på Lorentzgatan 16 på gamla Lugnet och året är 1973. Tittar man länge på bilden kommer kanske någon ut och hänger tvätt eller så kommer en bunke ungar ut och hittar på hyss. Ser ni? Det funkade! Nu kommer gårdskarlen med kvasten och ryar på ungarna! De där källarluckorna ser spännande ut … Någon som vågar hänga med ner i källaren när kusten är klar?

Fler bilder av gamla Lugnet finns i bildgalleriet som ni hittar här: Den Bilden/gamla Lugnet Kompletterande information till Lugnetbilder eller andra bilder tas tacksamt emot i kommentarsfältet eller via mail.

Mera från Grönsterwall

…  och Lugnet, men var är jag nu? Det här ska gå att lösa med hjälp av gamla fotografier!

Utan tvekan står jag  på Lorentzgatan med Östra Långgatan till vänster och i bildfonden syns  Västra Långgatan. Då jag nu påstår att detta är absolut rätt skakar det lite i tidigare inlägg, hörnet Lorentzgatan och Östra Långgatan. Traskar tillbaka och funderar kring det. Att det aldrig kan bli lugnt på Lugnet. Paus! : )

 

 

Tillbaka till Lugnet

… och nu minns jag vad Lennarth Grönsterwall berättade om detta motiv. Precis när kvinnan med barnvagnen (i bildreflexen) passerade hördes en jädrans smäll. Det var bröderna ? som hade startat ett av sina vanligt förekommande gårdsbråk. Jag fick en uppfattning om att dessa bröder var Lugnets egen björnliga. De gick omkring och kände sig farliga, men lyckades aldrig riktigt skrämma någon.  Det är som jag misstänkte Stålgatan i riktning österut mot Rörgatan. Tvärgatan till höger i bild måste då vara Bolagsgatan. Tyder året till 1962.

Ovan har vi Gottfridsgatan, vid hörnet Östra Långgatan, i riktning Västra Långgatan. Det intygar Per Erik Gustavsson med fotografiet nedan taget den 31 augusti 1965, samma årtionde som Lennarths akvarell. Rivningskåkar?


©Per Erik Gustavsson

Om bilden ovan säger jag lite försiktigt hörnet Lorentzgatan och Östra Långgatan, kvarteret Orren. Denna gång tar jag till hjälp Åke Waldemar Larssons gouache nedan från samma tid och hörn, men i riktning Östra Långgatan. I fonden anslutningen Västra Långgatan. 


Åke Waldemar Larsson Malmö Museer.

Medger att jag  är ganska vilse i bilden ovan, men det känns som om jag borde ha Storgatan någonstans i fonden, men det är bara en känsla … Kikar på minnestavlan över Lugnet och ser om jag kan komma vidare med hjälp av den.

Det här var marigt, som att leta efter en nål i en höstack.

Kan den här flygbilden hjälpa? Nej!

Upp och ner då? Nej, inte det heller!

Då får det motivet ligga till sig lite! Kanske det kommer ett tips! : )

På Gamla Lugnet

… var grannsämjan ibland ansträngd och enligt Lennarth kunde ”vågorna gå höga på torra lann” i kvarteret Näktergalen, närmare bestämt mellan Östra Långgatan 14b och 16a.


Akvarell av Lennarth Grönsterwall daterad maj 1965.

Ovan ser ni Lennarths egen Lugnetkarta med ”osämjan” utmärkt av mig och därför på ett ungefär.

Gamla Lugnet

 

… är som bekant på tapeten igen och det fick mig att leta i gömmorna efter foton från Lennarth Grönsterwalls utställning ”Lugnet i akvarell” på Wowragården sommaren 2007. Som tur var rådde inget fotoförbud vid utställningen och jag tänker därför pytsa ut det som finns i filen ”Grönsterwall”. 

Lennarth Grönsterwall föddes 1919 i sjubarnsfamilj på Lugnet i Malmö. År 1925 flyttade familjen till Kirseberg, men 21 år gammal återvände Lennarth till Lugnet. Han bodde på Kaptensgatan, Storgatan och Kasinogatan innan han på 1980-talet flyttade till Persborg. 

När planerna på att riva Lugnet dök och upp och började ta fart fångade Lennarth det ena motivet efter det andra med ritstift, penslar och akvarellfärger. Åren gick och Lugnet revs, men lyckligtvis uppmärksammade någon på det nya Lugnet hans akvareller och det blev en uppmärksammad utställning där. Lennarths dröm var att Malmö Museer skulle visa akvarellerna och den drömmen gick i uppfyllelse på Wowragården sommaren 2007 och han var oerhört nöjd. Han vill sedan fortsätta att berätta om Lugnet, men krafterna sinade. År 2012 gick han bort och tavlorna skingrades åt olika håll.

Jag hade kort före utställningen på Wowragården nöjet att träffa Lennarth i hans bostad på Persborg och fick en tre timmars genomgång av akvarellerna med vidhängande kartor som visade husens exakta positioner. Till varje motiv hade han något spännande att berätta. Med en lång trästicka pekade han ut detaljer i motiven. Vi hann även med en fika och jag minns att han ”dagen till ära” tog en ny melittapåse då han bryggde kaffe. Han ansåg att en melittapåse använd mindre än fem gånger var slöseri med resurser. Han var en sparsam och förnöjsam man. Vi bestämde oss för att träffas igen efter utställningen för han hade så mycket mer att berätta. Det blev tyvärr inte så eftersom hans hälsa började svikta, men han skrev ner delar av sin historia. En fantastisk historia som jag hoppas kunna återkomma till, men nu till akvarellerna. 

Det kommer några till, men jag stannar här ett tag och försöker orientera mig. Är det inte Stålgatan i riktning Rörgatan vi ser längst upp till vänster?

Minnestavlan

… som jag visade i tidigare inlägg kom till användning igen. Förstår inte varför jag inte tänkt på den tidigare, men bättre sent än aldrig. Lugnetbilden nedan som jag hade gett upp hoppet om har tack vare tavlan hittat hem till kvarteret 16 Renen med utsikt mot Södra Långgatan och kvarteret Pantern. Tycker faktiskt att bilden är vacker i all sin eländighet. 


Foto: Rickard Bengtsson

Ankeborg?

Nej, gamla Lugnet vid hörnet Flodgatan och Brogatan utmärkt med en liten röd pil på minnestavlan/kartan nedan. Tavlan som sitter i passagen vid Centralpalatset på Södra Förstadsgatan ger en fantastisk översikt över gamla Lugnet. Den är självklart inte exakt, men ger en bra bild av gatunätet och är roligare att promenera i än en vanlig karta. Den här tavlan lär jag nog återkomma till … 

Bilden är tagen i samband med Lions Clubs firande av Barnens- och De Gamlas någon gång på 60-talet. Kalle och Joakim ville nog gärna se Lugnet medan tid var och vem hade inte velat det? 

Övre bild ur Gunnar Sixtenssons bildsamling.

Jag tittar ner i Flodgatan

Flodgatan 1890-tal

… i gamla Lugnet och det är troligtvis sent 1890-tal. Jag har Kaptensgatan till höger om mig och till vänster Föreningstorget, eller kanske rättare Södra torget, där saluhallen om några år kommer att finnas. Går jag en bit ner i gatan måste första tvärgatan till höger vara Rörgatan och sedan kommer Bolagsgatan och i fonden syns Brogatan. Enligt de tre männen mitt i gatan är jag rätt på det. Hörnhuset Flodgatan och Kaptensgatan tro jag mig nu kunna följa framåt i tiden.

Föreningstorget Södra torget

Där borta till höger ser jag hörnhuset, men nu från södra sidan av Föreningsgatan. Jag står i närheten av Norra Skolgatan och det är något år senare än första bilden, men saluhallen är ännu inte byggd. Fortfarande bedrivs handel på öppet torg som kan försämra matvarornas kvalitet, men det ska snart bli ändring på det …

Södra Saluhallen Flodgatan Föreningsgatan

Nu har jag tagit ett skutt framåt i tiden och i den Södra saluhallen har kommersen varit i gång i flera år och klockan är tio i tolv. Lite osäkert vilket årtionde jag hoppat fram till, men kan kanske fråga polisen. De säger tjugotal! Mmm … Nåja, fortfarande har jag hörnhuset Flodgatan och Kaptensgatan på plats. Går vidare!

Kaptensgatan

Nu är det 1970-tal (tiden går fort) och saneringarna av gamla Lugnet är igång. Fortfarande står hörnhuset, sett från Föreningsgatan mot Kaptensgatan, kvar, men nu är det hög tid att ta farväl. 

Flodgatan

Nu är året 1972 och goda råd är olösliga …

Flodgatan

Åh, vad det ryker! Nej, nu vill jag inte se mer och förresten vet jag hur det går. Kommer att tänka på de där gubbarna som jag mötte här, mitt på Flodgatan. De är sedan länge borta och ändå var det bara tio minuter sedan jag pratade med dem …

Den här snabbresan i tiden får mig att fundera över hur mycket av gamla Lugnet som jag med hjälp av bilderna skulle kunna bygga upp igen. En då och en då … Ja, kanske!

Tjugotalsbilden kommer från Gleerups förlag och ”femitolvbilderna” togs av Rickard Bengtsson.