Tillbaka till Lugnet

… och nu minns jag vad Lennarth Grönsterwall berättade om detta motiv. Precis när kvinnan med barnvagnen (i bildreflexen) passerade hördes en jädrans smäll. Det var bröderna ? som hade startat ett av sina vanligt förekommande gårdsbråk. Jag fick en uppfattning om att dessa bröder var Lugnets egen björnliga. De gick omkring och kände sig farliga, men lyckades aldrig riktigt skrämma någon.  Det är som jag misstänkte Stålgatan i riktning österut mot Rörgatan. Tvärgatan till höger i bild måste då vara Bolagsgatan. Tyder året till 1962.

Ovan har vi Gottfridsgatan, vid hörnet Östra Långgatan, i riktning Västra Långgatan. Det intygar Per Erik Gustavsson med fotografiet nedan taget den 31 augusti 1965, samma årtionde som Lennarths akvarell. Rivningskåkar?


©Per Erik Gustavsson

Om bilden ovan säger jag lite försiktigt hörnet Lorentzgatan och Östra Långgatan, kvarteret Orren. Denna gång tar jag till hjälp Åke Waldemar Larssons gouache nedan från samma tid och hörn, men i riktning Östra Långgatan. I fonden anslutningen Västra Långgatan. 


Åke Waldemar Larsson Malmö Museer.

Medger att jag  är ganska vilse i bilden ovan, men det känns som om jag borde ha Storgatan någonstans i fonden, men det är bara en känsla … Kikar på minnestavlan över Lugnet och ser om jag kan komma vidare med hjälp av den.

Det här var marigt, som att leta efter en nål i en höstack.

Kan den här flygbilden hjälpa? Nej!

Upp och ner då? Nej, inte det heller!

Då får det motivet ligga till sig lite! Kanske det kommer ett tips! : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.