Kategoriarkiv: Okända fotografer

Okänd fotograf

 … tog 1918 upp sin kamera på Lilla Nygatan vid Maria Cronquists fotografiska affär. Jag gillar ”okänd fotografs” bilder! Lite sneda, vinda och suddiga ibland, men de visar ögonblick fulla av liv. Eller är det kanske så att det är lätt att gå igång på dem eftersom de varken berättar för mycket eller för lite? Funderingar och gissningar kring bilden skapar kanske det liv man tycker sig se. Jag funderar över om den okända fotografen kan ha varit Maria Cronquist som ville ta en bild på sin butik, men då skulle bilden vara mindre suddig och hela butiken hade säkert kommit med. Kanske var det istället någon som nyss köpt en kamera av Maria och gick ut på gatan och invigde kameran. Det var kanske tänkt att damen i bilden skulle synas lite bättre, men kameran var ju ny och ägaren ännu så länge en amatör. Om det nu var så tycker inte jag att det gör något för kvinnan blir mera spännande då. Så här kan jag hålla på att spåna i evighet … : )

– Förlåt, vad sa du?

– Jo, jag frågade hur jag hittar jag till Södra Promenaden?
– Låt mig tänka …  
(kunde hon inte frågat någon annan för jag vet knappt själv var jag är, men vänta nu, vad står det på skylten?)
– Du är nästan där, men vrid nu ner till vänster och fortsätt rakt fram så kommer du rakt på Södra Promenaden. 
– Tack så hjärtligt!
– You’re welcome! ; )


Okända fotografer hade ofta en annan ingång när de fotade stan och det gör bilderna spännande. Nu hade jag ju hjälp av skylten Lilla Nygatan och förstod att Katolska kyrkan måste ligga där bakom och så såg jag David Lenanders (Davidshalls-David) hus längst ner i Kanalgatan. Nu tänker ni nog att jag bara kunde vänt mig om så hade saken varit klar, men man blir en del av bilden och får stå kvar där man stod när man blev tilltalad … ; ) 


Kanalgatan och Gustav Adolfs torg sett från Södra Promenaden.

Översta bilden som finns i  Malmö Museers bildarkiv togs 1918, ett historiskt betydelsefullt år. Året finns med i ett par programpunkter i Malmö Stadsarkivs vårprogram som du hittar här:  Malmö Stadsarkiv

Dessa fantastiska fotografier

… ”signerade” okänd fotograf! Här är ett foto som jag inte vet något om mer än att det togs i Malmö någon gång kring förra sekelskiftet. Jag får en känsla av att barnen inte hör riktigt hemma här, men jag vet självklart inte. Jag tror att de sitter i ett burspråk och utanför fönstret kan vi se en trädkrona. Så den där lilla rullgardinstofsen som sannerligen inte drar ner bilden … Vi ser alla flickan med det lilla barnet i knät, fönster, gardin, stolar, tavlor och rullgardinstofs, men resten ligger i varje betraktares öga och vi tolkar kanske fotot helt olika. Spännande! 

Nu ger jag okända fotografer en egen kategori för deras foton är sannerligen värda att uppmärksamma.