Kategoriarkiv: Okategoriserade

Var är Torsten?

Dessa härliga folklivsbilder som tar mig med på allt från barndop till begravningar och livet däremellan. Från Ystad till Haparanda. De berör och engagerar! Här en bild från Tomelilla en första maj på fyrtiotalet. Under bilden står tydligt angivet far och Torsten Nilsson (Sveriges utrikesminister mellan åren 1962-1971) i första majtåget. Det står tyvärr inget om var i bild vi har Torsten, eller vilket år det är. Hur kan en ung Torsten Nilsson ha sett ut? Jag tittade först på mannen med slokhatt och ljus trenchcoat. ; ) Men nä, det måste vara Tomelillas Spencer Tracy dåförtiden och inte Torsten Nilsson. Far (till bilddonatorn) står däremot till vänster om fanbäraren. Det är Träarbetarförbundets fana, men mig veterligen var Torsten Nilsson murare. Det får mig att tro att Torsten redan var fullt sysselsatt som partisekreterare eller kommunikationsminister och bildårets första maj-talare i Tomelilla. Vänta, kan det vara Torsten som står till vänster om Spencer? Om inte, så finns bara ett alternativ kvar och det är den ljusa hatten rakt ovanför trafikbilsägaren. Lite snopet i så fall, men fotografens ambition var säkert att alla skulle komma med … 

Foto: Ur Allan Hansson släktalbum

Lille Gunnar

… på en bänk i Kungsparken får mig bland annat att fundera över när bananer egentligen kom till Sverige. Enligt Dick Harrison tyder arkeologiska fynd på att frukten förekom i England på 1500-talet, (troligtvis mycket exklusiv) men ännu i början av 1800-talet var bananen okänd för de flesta nord-och västeuropéer. En världsomspännande popularitet blev bananen först när amerikanska bananbolag anlagt plantager i länder som Guatemala och Honduras och börjat massexportera frukten. Nordeuropéer började äta bananer först i början av 1900-talet och den första bananlasten till Sverige lär ha kommit till Göteborg 1909. Sitt latinska namn, Musa Paradisiaca, fick bananen av Carl von Linné.

Nog om bananer och tillbaka till Gunnar på bänken. En rofylld stund i kvällssol framför parkens liljeplantering. Det är tidigt 1920-tal och man kan nästan höra ett svagt dåtida brus från Slottsgatan som skyms av staketet. 

Bild ur Gunnar Sixtenssons bildsamling 

Ann-Marie

… kan väl inte ha blivit annat än glad för det här fina kortet som hon fick på sin högtidsdag 1937, undertecknat din Karl

Detta påminner mig om att det snart är pensédags. Färgen, för min del, lär nog bli åt purple rainhållet …

Visste ni att penséer sedan 1800-talet använts som en symbol för den fria tanken? Det lär ha att göra med blommans likhet med ett människoansikte och att namnet härstammar från franska språkets pensé – som betyder tanke. : )