Kategoriarkiv: Okategoriserade

Allt ljus på Mörck

… i senaste avsnittet av Stjärnorna på slottet och här kommer mera ljus:
 

Marianne Mörck kom till Malmö 1977 och har arbetat i många olika sammanhang, men mestadels på Malmö Stadsteater/Malmö Opera. Hon har medverkat i 40 uppsättningar och ofta haft huvudroller. Allt från dramatiska talpjäser och komedier till stora musikaler och operor. Hon har bland annat gjort titelroller i Carmen, My fair lady, Cabaret och Sound of Music, men även haft roller i Les Miserables och Rigoletto. Rollen som Fina-Kajsa i Kristina från Duvemåla icke att förglömma. Vidare gjorde hon en bejublad insats i Moliéres komedi Lärda fruntimmer. I Arlövsrevyn och på Fredriksdalsteatern har Marianne också bjudit på sin spelglädje.  På Malmö Opera gjorde hon senast rollen som mormodern i Billy Elliot och i Kinky Boots gestaltade hon Trish. 

Marianne debuterade som regissör i Malmö Stadsteaters uppsättning av Shirley Valentine och senare till exempel Fordringsägare och Fröken Julie. Därefter tog hon steget fullt ut och regisserade stora uppsättningar av Turandot, Aida, Eugen Onegin och Don Giovanni. Hon har även regisserat uppsättningar på Drottningsholmsteatern, GöteborgsOperan, NorrlandsOperan, Stockholms Stadsteater, Savonlinna Operafestival samt i Estland och Sydkorea. 

Självklart är Marianne flerfaldigt prisbelönad med bland annat Thaliapriset, Guldmasken, Malmö Stads Kulturpris, Årets skåning, Sydvenskans Kulturpris och Litteris et Artibus. 

Ja, jag vet, Ystad har också fått vara med på hörn … ; )

Nyligen såg jag en utställning om Marianne Mörck sammanställd av Teatermuseet som byggde på texter, trycksaker och bilder från Malmö Stadsteater och Malmö Opera som välvilligt även lånade ut kostymer till utställningen. Det är från Teatermuseet jag hämtat de flesta uppgifterna om Mariannes karriär i Malmö. Dessvärre varade utställningen bara till den 10 december, men jag kan visa ett smakprov från utställningen i form av  Mariannes/Eliza Dolittles kreationer i My fair lady på Malmö Stadsteater 1987. Jag minns att det var med professor Higgins/Lars Humble hon då ville dansa hela natten … 

För övrigt är det ett härligt stjärngäng i årets upplaga av tv-serien Stjärnorna på slottet, de lyser så starkt i en sympatisk lågmäldhet och jag ser fram emot kommande program.

Var är Torsten?

Dessa härliga folklivsbilder som tar mig med på allt från barndop till begravningar och livet däremellan. Från Ystad till Haparanda. De berör och engagerar! Här en bild från Tomelilla en första maj på fyrtiotalet. Under bilden står tydligt angivet far och Torsten Nilsson (Sveriges utrikesminister mellan åren 1962-1971) i första majtåget. Det står tyvärr inget om var i bild vi har Torsten, eller vilket år det är. Hur kan en ung Torsten Nilsson ha sett ut? Jag tittade först på mannen med slokhatt och ljus trenchcoat. ; ) Men nä, det måste vara Tomelillas Spencer Tracy dåförtiden och inte Torsten Nilsson. Far (till bilddonatorn) står däremot till vänster om fanbäraren. Det är Träarbetarförbundets fana, men mig veterligen var Torsten Nilsson murare. Det får mig att tro att Torsten redan var fullt sysselsatt som partisekreterare eller kommunikationsminister och bildårets första maj-talare i Tomelilla. Vänta, kan det vara Torsten som står till vänster om Spencer? Om inte, så finns bara ett alternativ kvar och det är den ljusa hatten rakt ovanför trafikbilsägaren. Lite snopet i så fall, men fotografens ambition var säkert att alla skulle komma med … 

Foto: Ur Allan Hansson släktalbum

Lille Gunnar

… på en bänk i Kungsparken får mig bland annat att fundera över när bananer egentligen kom till Sverige. Enligt Dick Harrison tyder arkeologiska fynd på att frukten förekom i England på 1500-talet, (troligtvis mycket exklusiv) men ännu i början av 1800-talet var bananen okänd för de flesta nord-och västeuropéer. En världsomspännande popularitet blev bananen först när amerikanska bananbolag anlagt plantager i länder som Guatemala och Honduras och börjat massexportera frukten. Nordeuropéer började äta bananer först i början av 1900-talet och den första bananlasten till Sverige lär ha kommit till Göteborg 1909. Sitt latinska namn, Musa Paradisiaca, fick bananen av Carl von Linné.

Nog om bananer och tillbaka till Gunnar på bänken. En rofylld stund i kvällssol framför parkens liljeplantering. Det är tidigt 1920-tal och man kan nästan höra ett svagt dåtida brus från Slottsgatan som skyms av staketet. 

Bild ur Gunnar Sixtenssons bildsamling