Då, nu och framåt!


Fotograf C.W. Roikjer

”De gingo i takt som soldater” och kanske pratade de tre männen i bild om den nära förestående rivningen av Malmö Frökontors magasin på Carlsgatan som de strax skulle passera. Om jag ser rätt ser vi Navigationsskolan till vänster- och Hushållningssällskapets hus (idag hotell) till höger i bild. Reklamgaveln bör då ligga ungefär mitt emot Tullvisitationshuset på Skeppsbron.

Enligt Malmö stads adresskalender 1896 arrenderade Malmö Frökontors ägare, C.V. Svensson, tomterna nr 11 och 12 i kvarteret Ägir och enligt en uppgift kring en annan bild av byggnaden ägde Kungliga Postverket 2/3 av kvarteret. Med tanke på att vårt ståtliga posthus år 1906 invigdes på ungefär samma plats stämmer nog det påstådda tomtägaskapet. Om de tre männen förfasade sig över rivningen av frökontoret får vi inte veta, men vi har väl knappast något emot den nya byggnaden, Centralposthuset, som uppfördes efter arkitekten Ferdinand Bobergs ritning. 

Tack vare nedanstående artikel, en bilaga som medföljde Sydsvenskan för ett tag sedan, kom jag att tänka på den gamla bilden av Malmö Frökontor som nu fick sin ungefärligt rätta plats på då-kartan. Men nu är nu och Centralposthuset står redo för en ny glansperiod och det tackar vi för!

 

2 tankar kring ”Då, nu och framåt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.