Mårtensgatan

Vinjettbilden är denna gång ett vykort som avsändes under något av 1900-talets första år. Det föreställer Kattsundsgatan sedd från Caroli kyrka mot Rundelsgatan, där ”asylen” fortfarande ses i fonden. Asylen var ett sjukhus med anor från 1800-talets mitt, avsett för obotligt sinnessjuka, och revs först cirka hundra år senare. Det ersattes med en lekplats som fortfarande finns kvar.

Kattsundsgatan finns också fortfarande kvar, men breddades avsevärt när Carolikvarten omgestaltades i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Försvann helt gjorde dock den del av Grönegatan som ses omedelbart till vänster om kortet. Resten av Grönegatan, österut, finns fortfarande kvar.

Den gata som skymtas till höger i bild försvann också, helt och hållet! Det är Mårtensgatan, omnämnd första gången 1522 under namnet Byekircke-stredet. Det hade naturligtvis att göra med det faktum att gatan ledde bort mot S:t Petri kyrka. I över 150 år skiftade gatunamnen sedan, för att 1688 döpas till Herr Mårtens gata. Denne herre hette egentligen Mårten Hansson Torslow och ägde en större gård vid gatan. Han föddes 1648, dog 1704 och var stadskomminister i S:t Petri församling. Han hade sålunda nära till arbetet.

Under min uppväxttid på Jerusalemsgatan (vilken var en tvärgata till Kattsundsgatan längre bort på vykortet) på 1950- och 60-talen, var denna miljö oförändrad, låt vara att butikerna redan då började försvinna.

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

2 tankar kring ”Mårtensgatan

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Tack för att du berättade! Vill du berätta något mer om släktningen och affären är du välkommen!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.