Mitt första möte med Hjalmar Gullberg

Malmöblickar Den Bilden Hjalmar Gullberg Malmö

… var inte planerat. Det var en sommardag, jag var nog tretton eller kanske fjorton, och boken jag läste handlade om rätt värdsliga ting. Vad minns jag inte, däremot minns jag att det fanns tecknade äpplen på bokens pärmar. Märkliga saker man minns … På mittuppslaget fanns två dikter, Karin Boyes Ja, visst gör det ont och så Gullbergs Till en näktergal i Malmö. Karin Boyes dikt var ju lätt för en fjortonåring att ta till sig, men näktergalen, sångaren som vägrade att bli sedd, blev en utmaning. De sökte fånga dig och står besvikna: på villospår blev jägarskaran ledd. Jag skrev ner dikten med hjälp av hemmets reseskrivmaskin som hade tröga tangenter. Det blev fel, det suddades och pappret skrynklades, men jag sparade det ändå och glömde sedan bort alltihop. Trodde jag …

Dig vill jag intill döden efterlikna,
o sångare som vägrar att bli sedd!
De sökte fånga dig och står besvikna:
på villospår blev jägarskaran ledd.
Dig känner ingen – ingen utom träden
har sett om du är vacker eller ful.
Snart hörs i toppen trastens sommarkväden
– då tiger du som sjöng i låga skjul.

Del av Till en näktergal i Malmö  ur diktsamlingen Fem kornbröd och två fiskar (1942)

6 tankar kring ”Mitt första möte med Hjalmar Gullberg

 1. Hjalmar Gullberg-Institutet

  Vill i sammanhanget passa på att inbjuda till en kväll OM Hjalmar Gullberg till våren 2017. Tisdagen den 30 maj 2017 blir det föredrag, diktuppläsning samt framförande av tonsatta dikter. Välkommen till Atriumgården på Lunds Stadsbibliotek!

  Svara
 2. Hjalmar Gullbergs-Institutet

  Hjalmar Gullberg-Institutet

  Bildat i Lund den 7 oktober 2016

  Hjalmar Gullberg-Institutet är en ideell förening i Lund initierad av musikerna Peter Polfeldt och Henrik Venant samt skriftställaren Jonas Thornell.

  Vi ser som vår uppgift att verka i skalden Hjalmar Gullbergs anda och avsikterna är att regelmässigt driva projekt inom litteratur, musik och angelägna samhällsfrågor; såsom etik inom vården, fredsbevarande samt ekonomisk rättvisa mm.

  Vi är opolitiska och religiöst obundna!

  Självklart vill vi samarbeta med bibliotek, media, förlag, skolor och universitet. Men också erbjuda kultur åt företag och andra organisationer i samhället.

  Torsdagen den 9 februari klockan 15 uppträder vi i Svenska Kyrkan – Paris på 9 Rue Médéric. Det blir föredrag om Hjalmar Gullbergs vistelser i Paris samt framförande av tonsatta dikter.

  Den 30 maj 2017 klockan 18 00 arrangerar vi tillsammans med Lunds Stadsbibliotek en soaré:

  Hjalmar Gullberg i ord och ton

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.