N/S Savannah

3172F-R

Ett tankfartyg i Malmö hamn omkring 1960 var min beskrivning av fartyget ovan i bildgalleriet, men nu vet jag bättre och det tack vare  Ulf Persson i Helsingborg. Ulf berättar att detta är N/S Savannah på besök i Malmö hamn 1964 och berättar vidare så här:

Bygget av N/S Savannah var på initiativ av Dwight Eisenhower som promotion för fredligt bruk av atomenergi. I ett uttalande från Eisenhoweradministrationen till Kongressen ’söker’ Presidenten inte någon avkastning på detta fartyg, endast goodwill till människor överallt … Inte heller kommer fartyget att belastas att bevisa sig kommersiellt gångbar genom varor uteslutande.

Savannah sjösattes i juli 1959. Hon kostade $46,9 miljoner, varav $ 28,3 miljoner var reaktorn. Jag tycker att hon har snygga linjer och lämpar sig för sitt uppdrag; som uppvisning och ambassadör för fredlig användning av en då nyuppfunnen teknik som knappt femton år tidigare hade visat sin förödande kraft i 2:a världskrigets slutskede – atombomben.

SNS

 Hittade också en bild på nätet av kartongen till modellen som jag byggde.

Bygge

 Tack Ulf för att du delade mig dig av din kunskap om N/S Savannah!
Hoppas att du håller utkik i fortsättningen för fler fartygsbilder signerade Gunnar Sixtensson lär nog lägga till i bildgalleriet. 

 

6 tankar kring ”N/S Savannah

  1. Karin Sixtensson

    Hade ingen aning om att den bilden skulle ge så intressant information!
    Tur att inte den gick i papperskorgen 😉

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.