Oomph

comph

… är en utställning om kvinnorna som gjorde revolution i köken, linneskåpen, i vardagsrummen och i tekoindustrin. Med glas, textil, keramik och radikala idéer om framtidens boende satte de Sverige på den internationella designkartan under mitten av 1900-talet. Utställningen pågår just nu och fram till den 4 september på Malmö Konstmuseum (Malmöhus). 

Sommarens utställning riktar strålkastaren på de kvinnliga formgivarna. Med glas, textil, keramik och möbler görs ett panorama över åren 1944–1964. Under den här perioden slog färgen igenom i formgivningen. Flera kvinnliga formgivare engagerade sig i den alltmer akuta bostadsfrågan och ifrågasatte det traditionellt utformade hemmet. Efter kriget uppstod nya produktionsmöjligheter. Nya vanor krävde nya former och material. Men fortfarande var många dörrar stängda för kvinnliga formgivare.

Vi besöker några platser som berättar om efterkrigstidens mest brännande frågor inom design och form – boutställningen Vi bo i Friluftsstaden i Malmö 1944, H55 i Helsingborg och Triennalen i Milano där flera svenska kvinnliga formgivare får sitt stora internationella genombrott på 1950-talet.

Utställningen har fått sitt namn av Viola Gråstens tygmönster ”Oomph”.

2 tankar kring ”Oomph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.