Osse va de månda

… igen, och regnar gör det, :/ men vi får göra det bästa av den här dagen och själv bidrar jag med en i mitt tycke kul 60-talsbild.

Bilden togs av Georg Oddner (1923-2007) som i början av 1950-talet flyttade till Malmö där han började sin karriär som reklam-, mode-, dokumentär- och porträttfotograf. Han var en av grundarna av fotogruppen Tio Fotografer.

Han gjorde också många reportageresor bland annat till Sovjetunionen, Vietnam och USA. Malmö Museer där ovanstående bild är hämtad förvaltar Georg Oddners bildarkiv med cirka 670 000 negativ.

Som fotograf arbetade Oddner med en stor motivkrets; utmärkande var att motiven alltid skildrades med koncentration och stark närvarokänsla. Han gav ut bland annat Närvarande (1984) och Falurött och krokodil (1993) samt flera böcker i samarbete med den danske författaren Klaus Rifbjerg. Genomresa (2003) är en omfångsrik sammanfattning av Oddners fotografiska livsverk.

Fler bilder av Oddner hittar du här: Malmö Museers bildarkiv

Uttrycket Osse va de månda – igen har jag snott från Håkan Malmströms krispiga blogg om sport, allt möjligt annat och mycket Malmö och den hittar du här: Håkan Malmströms blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.