Potatisåkern

Granne med Eric Sigrid Perssons berömda bostadsområde Friluftsstaden, de stora Fridhemsvillorna och Öresund låg under lång tid en åker obebyggd. På denna åker arbetade Thordis och Bertil Johansson på sin jordlott, större delen av kvarteret norr om Friluftsstaden, som de arrenderade av markägaren Malmö kommun. Om detta berättar parets dotter Beryl i ett brev som även innehåller en del foton. Nedan ser vi Bertil som jag tycker verkar vara upptagen med att gallra något som liknar persilja?.  Bakom honom ser vi Köpenhamnsvägen med Villa Vånga. På nedersta bilden säljer Thordis nyskördad purjolök till hushållen i kvarteren runt om och andra som fått smak på odlarnas produkter. Beryl berättar om när hon som ung hjälpte till med att skörda sallad och annat och har även minne av kunderna. Bakom Thordis tror jag mig blicka mot Marietorps allé och till vänster Limhamnsvägen och Sundet.  


Thordis text på baksidan av fotot från sent 60-tal:
Här är det bara färska produkter som gäller!
Mycket mysigt i all sin prakt.

Min tanke är att fortsätta detta inlägg och visa fler bilder från Potatisåkern som nog inte kallades Potatisåkern då man verkligen odlade där. Snarare var det väl så att man arrenderade så kallade potatislotter från Malmö kommun och när området under 90-talet skulle bebyggas och behövde ett namn så låg potatis + åker nära till hands. Det där ska jag kolla upp före nästa inlägg, men nu skapar jag en egen kategori för åkern och dessa underbara bilder och den bör ju för enkelhetens skull heta Potatisåkern.

Foto Beryl Wedmo

2 tankar kring ”Potatisåkern

 1. Karin Sixtensson

  Trevliga bilder! Jag minns såväl hur det såg ut när det var en- potatisåker och vad jag kommer ihåg har vi alltid kallat det så. Men det kanske fanns fler namn på det.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Ja, de är så berättande! Jag har inget minne av hur man benämnde åkern innan den bebyggdes och du som bott närmare har nog rätt. Jag får väl modifiera mina antaganden i nästa åkerinlägg … ; )

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.