Rebell på Baltiskan

Den Bilden Baltiska Utställningen Cigarrförsäljning

Ytterligare en ovanlig bild från Baltiska utställningen, tagen av A W Rahmn. Den föreställer den kiosk på utställningen från vilken AB Förenade Svenska Tobaksfabriker sålde sina produkter. Organisationen utgjorde en trust som bildades av flera av de 108 tobaksfabriker och tobakshantverkare som fanns i Sverige i början av 1900-talet. Den var verksam 1912-1915 och hade till syfte att hindra införandet av ett statligt tobaksmonopol. Dess huvudkontor låg i Stockholm. Första tiden pågick fabrikationen i alla medlemsfabrikerna, men snart koncentrerades den så att det 1913 fanns 13 anslutna fabriker i Stockholm, och i landsorten 32 stycken. Bland de senare återfanns Henrik Adrians cigarrfabrik, F H Kockums Tobaksfabrik, Malmö Cigarr- och Tobaksfabrik samt Unionens Cigarr- och Tobaksfabrik från Malmö. De andra medlemsfabrikerna fanns i huvudsak i västra och sydöstra Sverige.

Bland produkterna fanns märken som Sibir, Standard, Windsor Mixture, Anita, Auto, Flor de Culto med flera. De torde upptäckas på fotot.

År 1914 beslöt riksdagen efter många diskussioner och utredningar att införa tobaksmonopol för att skaffa statens skatteintäkter. AB Svenska Tobaksmonopolet bildades 1915, och övertog den befintliga tobaksindustrin, som rationaliserades kraftigt.

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.