Röster från förr /10

… vill komma till tals denna midsommar 2023 och av dem kan man förstå att det i slutet av 1800-talet fanns betydligt fler majstänger på gårdarna i Malmö än vad det gör idag. Firandet verkar också ha pågått längre, i vissa fall ”åtta dagar i rad”. Att spela och dansa runt maj/midsommarstången verkar ha varit det viktigaste. Sill och potatis pratar ingen om för det var troligen vardagsmat för de flesta. Nedan en bild från ett midsommarfirande med samtliga hyresgäster på Hjorttackegatan. Bilden är av något senare datum (1902) än berättelserna, men det närmaste i bildväg jag kunde hitta.

”Majstänger hade de mycket på gårdarna. Vid Mariedal hade de mycket majstänger. Det var som en park därute. De brukade samla löv kvällen innan. De gick vanligtvis till den som hade trädgårdar och fick grenar av dem. Om de hade tid, kunde de klä majstången på förmiddagen. Annars samlades ungdomen på eftermiddagen, då de var fria. De gick från den ena gården till den andra och dansade. Där var spelemän. De kunde hålla på några kvällar efter midsommar.”
Cecilia Nilsson, född 1865 i Malmö

”Midsommarstänger hade de i gårdarna  i Malmö. Ungarna gick och drog in grönt. Familjerna och mannarna på gårdarna hjälptes åt att sätta upp majstängerna. De var som ett kors och hade kransar. De dansade åtta dagar i rad. De gick från gård till gård och sjöng och dansade. Någon spelade dragspel.”
Emma Bond, född år 1865 i Svedala

”På midsommarafton när vi gjort våra sysslor var vi ute och tittade på majstänger. Vi blev inte fria förrän vid tiotiden. Vi gick ut till Pildammarna. På vägen ut gick vi från den ena gården till den andra och dansade. Vid Pildammarna brukade tjänstefolket samlas. Vem som helst fick inte komma med. Vi skulle ha umgåtts. Var och en bjöd sina vänner. Där var poliser, tullmän och spårvägsmän.”
Lina Olsson, född år 1872 i Sölvesborg

”I min barndom hade vi majstång. Det var ingen bestämd plats den skulle resas på. När Folkets Hus kom, försvann det. Det var ungdomar som reste majstången. På natten var det dans och på midsommardagen också ibland.”
F.d. målare Holmstrand, född år 1885 i Limhamn

”För det mesta hade de en harmonika, eljest sjöng de. Det var särskilt mycket majstänger i Jerusalemsgatan. Vid Mariedal var det alltid stora majstänger. De fortsatte dansa tills det gröna blev visset. Då tog de ner stängerna. De dansade mest ringdanser. När de skulle ha spel, dansade de polka, vals och mazurka.”
Fritiof Olsson född 1866 i Malmö

Röster från förr är hämtade från ett etnologiskt forskningsarbete utfört på 1940-talet. Som en del av arbetet gav man sig helt enkelt ut och intervjuade Malmöbor som var födda på 1860-1880-talen. Detta arbete kom Sven Rosborn i kontakt med då han på 1970-talet läste folklivsforskning i Lund. Naturligtvis såg han den som oerhört intressant och lade sedan ut det elektroniskt så att alla skulle kunna ha glädje av det och utöka sin kunskap. Det tackar vi för!

Glad midsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.