Så bodde jag!

Så bodde jag

I ena halvan av ett hus, byggt 1907, på Limhamn bodde jag med mina föräldrar Linnéa och John och min syster Laila.  År 1921 hade farmor och farfar flyttat dit med far som då var sju år. År 1939 gifte mor och far sig och flyttade in på bottenvåningen och farmor och farfar bodde kvar på ovanvåningen. I den andra halvan av huset bodde farfars bror och hans fru samt deras dotter Rut.

Vi bodde riktigt omodernt. Det var utedass, och vatten hämtade vi från en pump på gården. I farfars verkstad fanns det mest moderna – en värmepanna som eldades med ved, kol eller koks och värmen leddes vidare in i huset till elementen.

Farfar, som var skomakare, hade i ovannämnda verkstad även sin arbetsplats. Han klackade och sulade skor och stövlar. Han sydde även ihop spruckna fotbollar och ovanlädret till skor.

I trädgården fanns en voljär, som är en stor utomhusbur för fåglar. Där hade farfar höns, guld- och silverfasaner, kanariefåglar, steglitsar med flera fågelarter. Han hade även kaniner. Det var chinchillakaniner. De var grå och hade mjuk päls. Farfar hade också haft kalkoner, men de minns jag inte, jag var för liten då. Det fanns många fruktträd i trädgården, bland annat körsbär, plommon, jättegoda päron och många sorters äpplen, men det fanns även bärbuskar.

Vårt hem bestod av ett rum och kök. I köket fanns en lucka i golvet som ledde ner till vår matkällare. Det var enda sättet att förvara mat som behövde stå kallt. Här fanns potatis, konserver, äpplen, ägg och mycket annat ätbart.

När jag var riktigt liten hade vi vedspis som mor lagade maten på och efter det blev det fotogenkök med två ”plattor”. Senare fick vi gasolspis med riktig ugn. Vi  tyckte det var lyxigt och utnyttjade ugnen flitigt. I början bakade vi sockerkakor nästan varje dag. Även far, som inte deltog så mycket i hushållsarbetet i övrigt, gjorde en och annan kaka med gott resultat.

Vatten hämtade vi från pumpen på gården och bar in i spannar. Bredvid köksvasken fanns en avdelad plats där vi satte ner spannen och öste sedan upp vatten med en skopa. Vatten värmde vi på spisen. Vattnet var jättegott att dricka.

Möblemanget i köket bestod av en dyschatell som är en säng med en hopfälld säng under sig. När den inte var bäddad fungerade den som sittsoffa. Ett stort bord och tre stolar samt en byrå fullbordade möblemanget. På byrån stod radion, men om den berättar jag mera vid ett annat tillfälle …

Inga Larsson
Inläggsförfattare

 

 

En tanke kring ”Så bodde jag!

  1. Anna Jardbring

    Jag ser det framför mig! Spännande och långt bort men ändå inte så länge sedan. Roligt att läsa och sugen på sockerkaka blev jag!
    // Anna

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.