Säg det högt!

säg det högt4

I år fyller offentlighetsprincipen och den första svenska tryckfrihetsförordningen 250 år och det uppmärksammas bland annat genom att Malmökonstnären Melissa Hendersson ställer ut skulpturen Säg det högt! och videoverket The Speech  på Stadsbiblioteket.

’Säg det högt!’ är en skulptur för det öppna samhället, mångfalden av röster, för ordets och konstens kraft och betydelse för demokratin. Fem uppförstoringar av pennor reser sig på torget utanför Malmö stadsbibliotek. På otaliga torg i världen står monument över makten, kungar och krigsherrar. Istället för att representera makten är ’Säg det högt!’ pelare för det gemensamma. Med sin skulptur vill Henderson belysa vikten av tillgång till utbildning, de ständigt aktuella värdena om allas lika värde, tolerans, och fri press i debatten om demokrati i dagens samhälle.

I bibliotekets foajé visas videon ’The Speech’ där konstnären sitter framför kameran. Långsamt kommer tredimensionella bokstäver ut ur hennes mun. De glider över läpparna och faller ner en efter en, medan saliv rinner nerför hakan. Bokstäverna bildar inga ord. Ansträngningen antyder en strävan att uttrycka något. ’The Speech’ försöker artikulera hur mening skapas inte bara av den som talar utan också av betraktaren genom deras tolkning.

Utställningen pågår nu och fram till och med den 26 augusti 2016.

Foto: Karin Sixtensson

En tanke kring ”Säg det högt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.