Sibbarpssjukan

Sibbarpssjukan

Detta kort är en vy över St Johannesgatan mot St Johannes kyrka och är avsänt 1953. Men avsändarinnan skriver inte alls om motivet! Hon skriver: Hejsan! Här har vi haft trevligt och skönt trots att jag råkat ut för en konstig sjukdom (Sibbarpssjukan). Det har blivit fullt med blåsor på fötterna och dom kliar vansinnigt och är otäcka. Jag var hos 4 läkare innan dom kunde se vad det var.

Sibbarpssjukan? Jo, denna sjukdom berättade docenten och bakteriologen Sven-Olov Strandhede om i ett föredrag kallat Växter på gott och ont inför Botaniska Föreningen i Göteborg den 31 mars 2005, men den var ju tydligen känd femtio år tidigare! Han berättade att man vid den tiden trodde att jättelokan som vanligt var boven, men att läkarvetenskapen då kommit fram till att eksemen istället drabbat många skåningar som blivit smittade av palsternackan Pastinaca sativai när de badat just vid Sibbarp.

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

2 tankar kring ”Sibbarpssjukan

 1. Gunnel Turpeinen

  Råkade av en slump hamna på detta inlägg om Sibbarpssjukan. Intressant. Sven-Olov Strandhede som nämns i texten var inte bakteriolog utan botaniker på Göteborgs Universitet. Jag hade honom som lärare (en mycket bra sådan) när jag läste botanik i Göteborg på 1970-talet.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack för ditt tillrättaläggande som publiceras under Rickard Bengtssons inlägg. Välkommen tillbaka!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.