Som i en dammig kartong

3069S-R för bloggen

… som stått på vinden i åratal och nu måste tas om hand. Vad den innehåller har man ingen aning om, men anar att det är sådant som bara blivit över och hamnat där. Till slut måste man ju ändå ta hand om kartongen … Man öppnar, ryggar tillbaka, men får så syn på något som man kan sätta in i ett sammanhang och så är man fast och till och med engagerad.

Så blev det för mig när jag såg  denna bild, en trist röra vid ett gatuhörn, Stora Nygatan och Rörsjögatan. En ”kartong” som jag vid första anblicken  bara ville slänga. Det gör man ju ändå inte för det kan ju finnas en pärla i botten … Jag börjar med att plocka upp lastbilen och läser ”AB Svenska Höng Buko”. Det är ju ost! Googlar och ser att Svenska Höng faktiskt legat här. Ser ni skylten  ”Fotogen – Kol – Koks – Ved”? Den vittnar om att vi nog ser en gränd som försvunnit och det måste vara Södra Rörsjögränd. Den försvann kort efter det att bilden togs vid tidigt 1970-tal. Huset till höger med dörr på gaveln känner jag igen. Det huset ligger kvar än idag och det måste vara hörnet Rörsjögatan och Frans Henriksgatan. Runt den dörren växer idag en fantastisk murgröna. Det var vid den murgrönan som min jycke gärna lyfte på benet och en dag kom butiksinnehavaren ut …  Äh, det var ju på 90-talet och preskriberat nu. Huset längst bak i fonden måste vara baksidan av det hus på Baltzarsgatan där Lauritz auktioner idag huserar … eller nä, kan det finnas ett hus till emellan. Jag får gå dit och titta … Så har vi en del personbilar kvar som har de ”nyare” registreringsskyltarna men med  sina parkeringsplatser märkta med de gamla skyltarna. Lägger alla bilar i en liten kartong för sig, kan ju vara bra att ha …

Nu känns det som om jag är klar med detta och bildens delar är nerpackade i mindre kartonger och prydligt märkta – Hörnet Stora Nygatan och Rörsjögatan – Södra Rörsjögränd – Rivningstomt – tidigt 1970-tal.

stora nygatan och rörsjögatan för bloggen Samma plats idag! Känns inte direkt som om det här är något att spara, inte ens på vinden, men det där tänker jag tänka till om –  en annan gång …

En tanke kring ”Som i en dammig kartong

  1. Peter

    Superintressant med dessa bilder, bor på Norra Rörsjögränd 2, dvs. ” i bild”, sedan länge och undrar ofta hur det såg ut här förut. Caroli och de andra mammutbyggnaderna i kvarteren intill är en förstörelse av rang. Dessutom har Akelius trasat sönder Caroli under sitt ägande med sin aggressiva hyreshöjarpolitik, pressar man tillräckligt lyckas det, det är dyrt och dåligt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.