Som en dröm

Det är ju ”Mellotider” igen och det får mig att tänka på en mångsidig artist som också i dessa sammanhang hade en stark profil. Han deltog med elva låtar och vann två gånger, men representerade endast en gång Sverige i Eurovision Song Contest. På den tiden var relgerna lite annorlunda och en vinst i uttagningen innebar inte med automatik att artisten fick sjunga den i ESC.

Östen 2

Som ni ser och förstår syftar jag på sångaren, musikern, textförfattaren och tonsättaren Östen Warnerbring, född och uppvuxen i Malmö. En folkkär artist med många strängar på sin lyra. Det var i Wien den 8 april 1967 som Östen tävlade för Sverige med Som en dröm och jag minns att jag vid det tillfället satt på flygbåten mellan Malmö och Köpenhamn och hörde honom framföra melodin.  Raspiga högtalare, men ändå …

Östen avled 2006 och det har känts  som om denne store artist redan blivit bortglömd, men till min glädje läste jag nyligen att Malmöjournalisten Christer Borg i höst kommer ut med en biografi om Östen. Bland annat kommer en klippsamling och intervjuer med folk som jobbat med Östen att ligga till grund för Östen med rösten. Enligt Christer Borg, som började som nöjesjournalist 1962 och bland annat arbetat på Kvällsposten i många år, är Östen Warnerbring den artist som han följt närmast. Ser fram emot detta och hojtar när boken är på gång. Den kommer definitivt att hamna i bokgalleriet.

 

3 tankar kring ”Som en dröm

 1. Christer

  Jag minns när vi, i slutet av varje vårtermin, skulle sjunga för att få betyg i ämnet Musik. Vår lärare (1961-1964) John Bondesson på Österportskolan i Malmö berättade då alltid med saknad i rösten: ”Jag minns när jag hade Östen Warnerbring som elev. HAN kunde sjunga.” Detta var väl hans sätt att låta oss förstå att VI inte kunde sjunga.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Så var det kanske Christer, men jag hoppas att ni inte tystnade för det! 🙂
   Kul att du berättade!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.