Stortorget cirka 1890


Okänd fotograf

Att tidsbestämma gamla stadsbilder är inte det lättaste och ibland får årtal/årtionden revideras flera gånger efterhand som nya sanningar presenteras. Helt spontant tänker jag här: Stortorget sent 1800-tal och vad grundar jag det på? Kläderna så klart, men det är inte helt pålitligt för de kunde hänga med över sekelskiftet. Kramer som stod färdigt 1878 får bli den bakre tidsgränsen. Rundningen var då redan anlagd, men skyms av folk och kärror. Karl X Gustaf har ännu inte fått sin plats mitt på torget och då hamnar jag någonstans mellan 1878 och 1896. Det blir ett tidsspann på nästan tjugo år och då kanske jag gör det lätt för mig och sätter cirka 1890. Jag kan ju fundera lite kring CAF längst till höger i bild som jag vet står för Café och Biljardsalong och ta reda på lite mer kring detta café och på så sätt komma så nära rätt årtionde som möjligt, men vill jag det? Nej, jag tycker att jag är nära nog och går hellre in på torgmarknaden, språkar med kvinnorna och kikar i korgarna. Tar också en tur bort till Rundningen och ser hur långt den kommit. Följer ni med?

6 tankar kring ”Stortorget cirka 1890

 1. Karin Sixtensson

  När byggdes nya huset intlll Kockska? Det som står där nu. Och är det skorstenen till Suells tobaksfabrik man ser bakom det låga som finns på bilden?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Har för mig att det Möllerska palatset stod klart cirka 1905 (ska kolla) och det är Suells/Kockums tobaksfabrik i bakgrunden. Det ryker ur skorstenen …

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.