Svea, Eric och Jan!

Här ser vi Sveagatan, en gata vars namn är från tiden före Limhamns inkorporering med Malmö stad 1915. Varför just denna gata heter Svea framgår inte någonstans så vi får anta att Moder Svea, symbolen för Sverige, är inblandad här. För den som är intresserad av Malmös gatunamn och dess historia och utveckling kan jag rekommendera Leif Ljungbergs bok: ”Gatunamnen i Malmö”. Boken utgavs 1960 och jag är säker på att den kan köpas antikvariskt.

Bilden togs av fotograf Eric Jeppsson (1896-1972) som var verksam i Malmö 1911-1972. Jag tror till och med att han var kunglig hovfotograf. Eric Jeppsson hade sin ateljé just på Sveagatan och jag vill minnas att huset till vänster är just detta hus, som även var familjen Jeppssons bostad.  Vi befinner oss i korsningen av Sveagatan och Järnvägsgatan och jag gissar att bilden är tagen på 20- eller 30-talet. Visserligen hängde staketet runt huset med långt in på 60-talet, men jag tror ändå att bilden är tagen mycket tidigare. Eric Jeppsson signerade undertecknads konfirmationsfoto, ett foto som av någon anledning aldrig blev klart. Nu är det ju definitivt för sent, men det där har jag lärt mig leva med …  ; )

Jan Troell, svensk filmregissör, manusförfattare och fotograf hade under sin uppväxt i Limhamn Eric Jeppsson som mentor. Jan Troell som är född i Limhamn bodde under sin barndom strax intill Eric Jeppsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.