Till Erinran

… om vad, tänker jag när jag studerar den här skulpturen som står mitt emot Stadsbiblioteket på östra sidan av Fersens väg. Hur verkets skapare, konstnären Axel Wallenberg, tänkte när han namngav skulpturen “Till Erinran” hittar jag inga uppgifter om. En erinran bör väl vara en påminnelse om något och är skulpturen tillkommen 1951 kan man fundera över om namnet kan ha något med andra världskriget att göra. Eller, kan skulpturen vilja erinra något om platsen den står på? Sträcker kvinnan ut sina armar i sorg, vrede, frustration eller annat? Malmö stad som är ägare till skulpturen kan ju knappast ha köpt en erinran utan att veta vad den står för. Det där lär jag kanske aldrig få veta, så får mig får verket bli en erinran om alla de kvinnor som aldrig fått ta plats i historien.

Axel Wallenberg (1898-1996) började relativt sent med konststudier. Han studerade vid Tekniska skolan, Ahltins målarskola, Edward Berggrens målarskola och under fem år vid Kungliga Konsthögskolan där hans lärare var Carl Milles. De båda blev nära vänner och utvecklade ett intensivt samarbete. Efter Carl Milles död 1955 övertog Wallenberg ansvaret som intendent och konstnärlig ledare på Millesgården fram till pensioneringen 1983. Axel Wallenberg gjorde även medaljer och fick uppdraget att göra minnesmedaljen “Gustaf VI Adolf 90 år”.

4 reaktion på “Till Erinran

  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tycker det ser ut som “1961”, men jag bör kanske kolla synen. ; ) Men precis som du skriver, oavsett vilket så undrar man ju … Ska faktiskt kolla upp det ordentligt och berättar när jag vet mera.
   Tack för att du hörde av dig!

   Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Visst är det så, men det kunde förtydligas tycker jag. Vad var skälet till att det inte ansågs lämpligt för Sibbarps strand?

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.