Till Erinran

… om vad, tänker jag när jag studerar den här skulpturen som står mitt emot Stadsbiblioteket på östra sidan av Fersens väg. Hur verkets skapare, konstnären Axel Wallenberg, tänkte när han namngav skulpturen ”Till Erinran” hittar jag inga uppgifter om. En erinran bör väl vara en påminnelse om något och är skulpturen tillkommen 1951 kan man fundera över om namnet kan ha något med andra världskriget att göra. Eller, kan skulpturen vilja erinra något om platsen den står på? Sträcker kvinnan ut sina armar i sorg, vrede, frustration eller annat? Malmö stad som är ägare till skulpturen kan ju knappast ha köpt en erinran utan att veta vad den står för. Det där lär jag kanske aldrig få veta, så får mig får verket bli en erinran om alla de kvinnor som aldrig fått ta plats i historien.

Axel Wallenberg (1898-1996) började relativt sent med konststudier. Han studerade vid Tekniska skolan, Ahltins målarskola, Edward Berggrens målarskola och under fem år vid Kungliga Konsthögskolan där hans lärare var Carl Milles. De båda blev nära vänner och utvecklade ett intensivt samarbete. Efter Carl Milles död 1955 övertog Wallenberg ansvaret som intendent och konstnärlig ledare på Millesgården fram till pensioneringen 1983. Axel Wallenberg gjorde även medaljer och fick uppdraget att göra minnesmedaljen ”Gustaf VI Adolf 90 år”.

6 tankar kring ”Till Erinran

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Tycker det ser ut som ”1961”, men jag bör kanske kolla synen. ; ) Men precis som du skriver, oavsett vilket så undrar man ju … Ska faktiskt kolla upp det ordentligt och berättar när jag vet mera.
      Tack för att du hörde av dig!

      Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Visst är det så, men det kunde förtydligas tycker jag. Vad var skälet till att det inte ansågs lämpligt för Sibbarps strand?

      Svara
  1. Sara

    Jag tolkar det som
    En moder med utsträckta armar, öppen famn.
    Till erinran, ja alla har vi varit barn och sprungit mot den där öppna famnen. Modern kan också symbolisera moderslandet. Eller det nya landet som likt modern tar emot sitt barn.

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Efter att jag skrivit inlägget forskade jag lite kring verket och precis som du är inne på, ”utsträckta armar, öppen famn”, handlar det om flyktingmottagande, i detta fall under och efter andra världskriget. Tycker kanske att informationen kunde varit lite utförligare. Tack för att du kommenterade!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.