Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /6

Vanligtvis är det jag som berättar och styr i den här bloggen, men Arthur har med sin dagbok tagit över taktpinnen. Frågorna om arbetet på Skofabriken svarar han fortfarande inte på, men om vad Malmö kunde erbjuda honom av kultur håller han mig fullt sysselsatt. Mendelssohn känner jag självklart till, men ”Athalia” och ”stridigheterna mellan Baals- och Jehovas anhängare” …? Jag kan ju inte bara skriva av utan måste försöka ta del av det han upplevde i Malmö när det hände, i detta fall år 1907. Kan man komma närmare? Nu över till Arthur:

”Torsdagen 14. nov.

Fredagen 15. nov. I kväll fått min andra aflöning 24 kr.

Lördagen 16. nov. I kväll har jag varit och sett Anton Salmsons opera- o operettsällskap spela ’Den Glada Änkan’ den var som sagt mycke glad, annars tycker jag inte att det var något nämnvärt. Vacker Dans och ’kiliga’ Grisetter.”


Ur ”Hvar 8 Dag den 27 oktober 1907

”Söndagen 17 nov. I dag efter frukosten gick jag upp på Folkets Hus läsesal och läste diverse tidningar.

På kvällen varit på s.k. Folkkonsert i Johanneskyrkan. Då gafs ett utaf Mendelsohns mästervärk, ’Athalia’ inför fullsatt salong om man får använda det uttrycket.

Det var ett andligt drama hämtadt ur konunga- och krönikeböckerna och är en skildring af stridigheterna mellan Baals- och Jehovas anhängare, påminner för öfvrigt mycke om oratoriet ’Elias’, som är af samma Kompositör.

Måndagen 18. nov.

Tisdagen 19 nov. I dag har jag fått det första brefvet från Hugo.

Onsdagen 20. nov. varit på föreläsning i Folkets Hus.

Tisdagen 21. nov.”

—————————-

Funderade över Hvar 8 Dag:s text om ”Den Stridslystna Glada Enkan” och det visade sig mycket riktigt bero på att Albert Ranft hade planerat att sätta upp sin änka på Malmö Teater i februari 1908, men förekoms av Salmons teatersällskap som redan den 11 oktober 1907 presenterade sin på Hipp. ”Den temperamentsfulle Salmson har gått till teaterhistorien för sin ovana att regissera med skarpladdad pistol.” enligt artikel i tidskrift.nu publicerad: 2008-09-23.

Fortsättning följer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.