Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /8

”Onsdag 27 nov. I afton har jag varit på en af de utaf Socialdemokratiska föreningen anordnade offentliga föreläsningarna, hvilka bruka hållas i Folkets Hus Stora salen hvarje onsdag. Ämnet för kvällens föreläsning var: ’Den Franska kulturkampen, eller, Statskyrkosystemets fall i Frankrike’. Föreläsare var Statskyrkoprästen och Skolinspektören Sam Stadener som på ort och ställe studerat förhållandena.

Folkets hus på Skolgatan

Torsdagen 28 nov. I kväll varit i Moriska paviljongen i Folkets Park.

Moriska paviljongen i Folkets Park

Fredagen 29 nov. Har i dag fått min aflöning för de fyra dagar jag arbetat. 20.50.

Lördagen 30 nov. På Malmö theater har man varit i kväll och sett ’ Två gånger två är fem.’

Söndag 1 December I dag Oskarsdagen annars inget att nämna.

Måndag 2. dec:

Tisdag 3 dec:

Onsdag 4. dec: Nu återigen varit på föreläsning i Folkets Hus: ’Om nutidens krig och den modärna fredsrörelsen’ ett utmärkt föredrag af Folkskolelärare M. B. Lundberg.

Torsdag. 5. dec:”

Som ni nog märker blev Arthur efterhand mera kortfattad och hans skrivande mindre engagerat. Efter den 5 december 1907 skrev han inte mer och jag funderade över varför och kikade lite i församlingsböckerna för att se om han flyttat eller om det fanns någon annan anteckning  som kunde vara till hjälp för att göra ett avslut. Det fanns det! Malina från Brogatan i kvarteret Laxen måste ha trätt  in i hans liv i ungefär samma veva som han slutade skriva, för drygt ett år senare gifte han sig med henne. De hade nästan precis sagt ”Ja” till prästen när Arthur för första (men inte sista) gången blev far. Självklart prioriterade han inte dagboken då. Det hade varit intressant att få följa Arthur en lite längre tid av hans liv, men jag har förmånen att ha ännu en dagbok som skrivits av en annan Grönsterwallare och har för avsikt att med tiden öppna den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.