Äntligen

… har Ida kommit hem!

Förra inläggets märkliga skorstensprat på hennes reklam/vykort är inte hennes prat. Maken Nils August som var resturatör och en hejare på skorstenar skrev helt enkelt på Idas kort då han ville ha svar på en offert han lämnat på ett skorstensarbete. Han slog samtidigt ett slag för sin sin frus verksamhet.

Jag hittade Ida i 1897 års adresskalender där hon stod som spisvärdinna med adress Skolgatan. Troligtvis hade hon en rörelse där, men 1901 öppnade hon café- och restaurang på Stora Nygatan, idag nummer 27, där hon, maken och deras två barn också bosatte sig. Ida stod då fortfarande skriven som spisvärdinna, men senare klarnar det i församlingsböckerna och man skriver som det är att Ida är caféinnehavare med tre anställda. Maken skötte sitt och fick med tiden sitt eget som byggmästare och skrev sig efterhand som direktör. År 1909 flyttade familjen till Husargatan och något därefter avvecklade eller överlät Ida caféet på Stora Nygatan och tog anställning som föreståndare för Automatcaféet på Schougens bro. Den tjänsten innehade hon i flera år. Efter ännu en flytt inom gamla staden hittar jag så familjen 1927 på Östanväg 39 vid Stjärnplan i Limhamn i en fastighet benämnd Stjärndala. Det lät bekant för mig och jag hittade i mitt bildgalleri en bild av den fastigheten benämnd som Café Dala  och det visade sig vara en bild på ännu ett Idas café och bilden är daterad 1920-tal. Där låg det och sa ingenting! ; )

I september flyttade Ida och Nils August till Midgårdsgatan 15 och det är ovisst om Ida drev caférörelse även där. Det kan vara så att jag var inne på rätt spår i ett av mina tidiga inlägg om Ida om att utvecklade sitt intresse för mat och att det var hon som skrev om kristidsmat, men som också låg bakom en serie uppslagsböcker för alla moderna hem som även omfattade hemmets hälso- och sjukvård? Frågan får kvarstå ett tag, men svaret kommer säkert …

Tidigare inlägg om Ida hittar du här: Ida Malmström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.