Kategoriarkiv: Ida Malmström

Äntligen

… har Ida kommit hem!

Förra inläggets märkliga skorstensprat på hennes reklam/vykort är inte hennes prat. Maken Nils August som var resturatör och en hejare på skorstenar skrev helt enkelt på Idas kort då han ville ha svar på en offert han lämnat på ett skorstensarbete. Han slog samtidigt ett slag för sin sin frus verksamhet.

Jag hittade Ida i 1897 års adresskalender där hon stod som spisvärdinna med adress Skolgatan. Troligtvis hade hon en rörelse där, men 1901 öppnade hon café- och restaurang på Stora Nygatan, idag nummer 27, där hon, maken och deras två barn också bosatte sig. Ida stod då fortfarande skriven som spisvärdinna, men senare klarnar det i församlingsböckerna och man skriver som det är att Ida är caféinnehavare med tre anställda. Maken skötte sitt och fick med tiden sitt eget som byggmästare och skrev sig efterhand som direktör. År 1909 flyttade familjen till Husargatan och något därefter avvecklade eller överlät Ida caféet på Stora Nygatan och tog anställning som föreståndare för Automatcaféet på Schougens bro. Den tjänsten innehade hon i flera år. Efter ännu en flytt inom gamla staden hittar jag så familjen 1927 på Östanväg 39 vid Stjärnplan i Limhamn i en fastighet benämnd Stjärndala. Det lät bekant för mig och jag hittade i mitt bildgalleri en bild av den fastigheten benämnd som Café Dala  och det visade sig vara en bild på ännu ett Idas café och bilden är daterad 1920-tal. Där låg det och sa ingenting! ; )

I september flyttade Ida och Nils August till Midgårdsgatan 15 och det är ovisst om Ida drev caférörelse även där. Det kan vara så att jag var inne på rätt spår i ett av mina tidiga inlägg om Ida om att utvecklade sitt intresse för mat och att det var hon som skrev om kristidsmat, men som också låg bakom en serie uppslagsböcker för alla moderna hem som även omfattade hemmets hälso- och sjukvård? Frågan får kvarstå ett tag, men svaret kommer säkert …

Tidigare inlägg om Ida hittar du här: Ida Malmström.

Det går trögt

… i sökandet efter Ida Malmström och hennes caférörelse, men det står ändå inte helt still:

Det verkar som om Ida hade problem med skorsten ett. Det kan väl knappast ha ha rört sig om en skorsten på taket? Nej, jag tippar att det rör sig om en av lokalens öppna spisar. Det är för tiden mycket pengar och inte skulle väl Ida betala det själv? Jag hoppas att dåvarande fastighetsägare Sigurd Hedberg attesterade så att alla jernband, vinkeljärn och hakar blev tilltäppta med omgående. Jag funderar över vem Ida egentligen vänder sig till och skulle vilja se baksidan av kortet. 

Jag kom kanske inte så mycket längre i mina efterforskningar kring Ida och hennes verksamhet, men kortet är ju ändå ett livstecken. ; )

Tidigare inlägg om Ida hittar du här och här!

Vykortet ovan kommer från Stadsarkivets bildsamling.

Kom igen nu Ida!

638s-r

Var det din ägglåda jag snubblade över vid mitt första googlande på ’Ida Malmström’?
Och var det du som skrev om kristidsmat och en serie uppslagsböcker för alla moderna hem som också omfattade hemmets hälso- och sjukvård?
Då kommer du kanske ihåg samarbetet med stadsläkaren Ragnar Huss?
Och var det du som bossade för Malmö Husmodersförening ett antal år på 1930- och 1940-talen?

Jodå, det har funnits fler Ida Malmström i Malmö under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, men du hade ditt café i ett nybyggt palats, ritat av Harald Boklund till grosshandlare Hedberg som säkert inte bjöd dig på hyran. Det säger något om att du hade ’bestämt dig’!
Visst är ditt café lite utöver det vanliga för den tiden och så reklamkort …? 

Nej du, Ida, jag släpper dig inte!

Tidigare inlägg om Ida Malmström hittar du under kategori Ida Malmström.

En hälsning

Ida Malmström

… från Ida Malmström och hennes cafè på Stora Nygatan 55 (idag 27) har legat i min bildbank i tio år utan att jag besvarat den. Det bör ju snart vara dags. Men, vem var Ida som här dukat upp tre rum i den butik som mig veterligt idag är en blomsteraffär? Hur var det att driva en egen caférörelse i Malmö vid förra sekelskiftet och hur många caféidkerskor fanns det egentligen? Var Ida familjeförsörjare och var bodde hon? Frågor finns det gott om! Ida bör ha en egen kategori för jag tror nog att jag eller någon annan som också går fram och tillbaka i tiden stöter på henne, antingen i arkiven eller kanske rent av på Stora Nygatan.