Återvänder

julen-1901

… till den här bilden varje jul med någon slags förhoppning om att en dag få veta vem kvinnorna var som stod utanför Limhamns Saltsjöbad julen 1904. Det är en fantastisk bild och tänk om någon bloggläsare skulle känna igen, ha en aning eller tycka att de liknar … Det är ju så längesedan, men man vet aldrig. Att den ena kvinnan har en bror som heter Gustaf framgår av en avhuggen text på kortet som lyder så här: 
Limhamns badhus julen1904
Om du sänder dem så packa väl och sänd ej franco. Är ett par dagar i Ystad. Många hälsningar från hafvet och från mig din bror Gustaf. 

Vad jag vet nu som jag inte visste tidigare är att vädret julen 1904 var milt, men för Gustaf som efter jul kanske befann sig i Ystad var det bara lugnet före stormen. Den mest omtalade stormen i början av förra seklet är den så kallade julstormen 1902, men en storm två år senare var för åtminstone sydöstra Skånes del minst lika svår. Det som kanske mest bidrog till att Österlen drabbades av mycket svåra skador var det extrema havsvattenståndet. Lufttrycksfördelningen och vindmönstret medförde att vatten pressades ner till södra Östersjön både från Kattegatt och från de östra delarna av Östersjön. I Ystad var havsvattenståndet 169 centimeter över normalnivån natten mellan den 30 och 31 december. Det är ännu i dag rekord för södra Östersjön.

Att det stormade några dagar efter juldagen 1904 berättar ju knappast mer om kvinnorna, men det känns ändå som om den kunskapen för mig något steg närmare kvinnorna och tiden kring julen 1904.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.