Cecilia Ahlström


Inga, Hanna och Cecilia i Lomma år 1921 Bild ur familjen von Gerttens privata samling.

Det är nu längesedan ni hörde något om Cecilia och hennes liv, men vi har nu kommit till den tid då hon och maken Jöns drog till sig tillbaka från arbetslivet. Som ni kanske minns från tidigare inlägg fanns 1911 endast dottern Hanna kvar i hemmet och hon var anställd i butiken på Amiralsgatan 17. Det var det året dottern Anna Sofia åkte till Amerika för att gifta sig med den John som elva år tidigare var inneboende hos familjen Ahlström medan han läste till ingenjör på Malmö tekniska skola. 

I november 1915 avvecklades/överläts butiken på Amiralsgatan och paret Ahlström flyttade till eget hus i Lomma. Hanna stannade kvar i Malmö ett par år till och troligtvis var det under de åren hon utbildade sig till sjuksköterska. I juni 1917 flyttade hon hem till sina föräldrar i Lomma och i april 1920 sa hon ”ja” till styrman Sone Sonesson. De första åren av äktenskapet bodde även det unga paret i Lomma. År 1921 anlände deras förstfödda dotter Inga och året därpå kom Elsa. Ovan ser vi Cecilia, Hanna och lilla Inga … eller är det Elsa? Nej, jag tror bestämt att det är Inga!

Ett foto i mitt bildgalleri av Cecilias butik på Amiralsgatan uppmärksammades av Cecilias barnbarn Eric och det blev början på min bekantskap med Cecilia. Med hjälp av arkiven, Eric och senare även barnbarnet Gustaf, kunde jag följa hennes väg och det blev för mig en intressant och lärorik resa. Vilken kvinnokraft jag fått möta!

I mars 1925 gick Cecilia ur tiden och jag sätter punkt för berättelsen här och nu, men möter henne i mitt Malmö varje dag. Jag rör mig oftast i de kvarter som också var hennes och minns  saker hon ”berättat” och bland detta sådant jag före vår bekantskap inte hade en aning om. Jag tittar ofta på fotot av henne och känner kraft och värme.

Tidigare inlägg hittar du här: Cecilia Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.