Cecilia Nelson

… föddes i Åkarp år 1866. Hon var yngst av fem syskon och det var hennes syster Elna som utbildade henne i fotografyrket. Fadern som blev änkeman flyttade med sina barn till Malmö 1879. Cecilia öppnade 1890 en egen fotoateljé på Södra Förstadsgatan 36 (26) och antog i samband med detta sitt yrkesnamn, Nelson.

Cecilia var långt ifrån den enda kvinnliga fotografen i staden. Mellan  1860 och 1910 fanns det ett hundratal fotoateljéer och minst en fjärdedel av dessa ägdes av kvinnor. Vid sidan av Hilda Sjölin och Anna Frankel var Cecilia Nelson den främsta kvinnliga fotografen i slutet av förrförra seklet. Hon gjorde sig tidigt känd som en skicklig barn- och kvinnofotograf och dessa var merparten av hennes kunder. Hon hade även filialer i Lomma och Östratorp.

Cecilia Nelson gifte sig 1894 med fotografen Hans Olsson och drev tillsammans med honom firman fram till 1920. Paret flyttade efter detta till Limhamn där Cecilia genast öppnade en ny fotoateljé på Linnégatan 46 som hon drev fram till 1935. Cecilia Nelson avled den 9 april 1939 och lär vid sin bortgång ha varit mycket välbeställd.

En tanke kring ”Cecilia Nelson

 1. Eva Wrede

  Hej!
  Cecilia Nelson hade en filial i Lomma. Jag undrar om det finns några bilder som togs där, och om de då märktes ”Lomma”. Jag skulle också vilja veta om det finns någon bild på Cecilia själv.
  Nyfiken eftersom jag arbetar med ett bokprojekt om gamla Lomma.

  Eva Wrede

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.