Då och Nu – Pegasus och Linnéplatsen

  2699S-R-1

Pegasus

Varje konstverk i Malmö har sin speciella och intressanta historia. ”Varför just här och varför just detta verk” är frågor jag oftare borde ställa mig. Vissa konstverk har mer än andra gett Malmö sin identitet och ”Pegasus och Människan” av Carl Milles, som härrör från den klassiska mytologin, är definitivt en av dessa. Verket som är placerat i Slottsparken skapades 1949 och invigdes 1950. Det sattes först upp på en 4 meter hög granitpelare som 1954 höjdes till 5,5 meter, för att slutligen 1961, höjas till 10 meter. Med den höjden blev Pegasus så svävande och viktlös som Milles hade tänkt sig. Eftersom verket gestaltar tankens fria flykt valde Milles själv Linnéplatsen som har rymd och närhet  till vatten. Gunnar Sixtensson förevigade med dåbilden bland annat stensättarnas arbete runt Pegasus. Bilden måste vara tagen strax före invigningen och man ser att det hänt en del med träden på 64 år! Linnéplatsen har fått sitt namn efter Carl von Linné som lär ha besökt platsen på sin skånska resa år 1749. Exakt på denna plats kan Linné knappast ha varit eftersom en av Rörsjöarna täckte området här, men det där kan vi väl bjuda på.

4 tankar kring ”Då och Nu – Pegasus och Linnéplatsen

 1. Karin Sixtensson

  Så bra det blev! Bilderna och intressant text!! Tänkte inte på det med pelaren förrän jag såg NUbilden. Konstigt att jag inte reagerade , men var så uppfylld av att ha hittat DÅbilden!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tackar! Det har gått mig helt förbi att pelaren höjts och ändå står det tydligt och klart på platsen. Höjningen var verkligen befogad! Vi får tacka dåbilden för nyvunna kunskaper!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.