Där satt den

… eller rättare sagt, har den suttit! Vi befinner oss utanför Wienska palatset, men någon nubild blir det inte eftersom byggnaden delvis är inslagen i plast på grund av ett större renoveringsarbete. Jag kunde ändå ta mig fram till entrén mot Östergatan och få bekräftelse på att det är här den gamla porttelefonen som jag skrev om i tidigare inlägg hör hemma. 

Jag funderar över var den blev av när museet fotograferat den. Tänkte man att nu är den dokumenterad och lät den förpassas till Spillepengen? Om inte, så skulle den knappast skämma byggnaden om den fick komma till tals ovanför den nyare porttelefonen. 

Här på hörnet av Östergatan och Prostgatan ligger huset som byggdes år 1895. Då pryddes det från Östergatehållet av vackra balkonger som nedmonterats under resans gång. 

På väg ut från gården passerade jag detta brevinkast som ganska säkert prytt dörren sedan 1895. I huset som uppfördes av skeppsredaren och grosshandlaren Oscar Hjalmar Wiens efter ritningar av Alfred Arwidius lär enligt Arkitekterna som formade Malmö Malmös första hiss finnas eller ha funnits. Boken utgavs på 90-talet och nya sanningar angående vilken hiss som var Malmös första har nog  tillkommit. Det ryktas om att den fanns eller finns på Regementsgatan 10. Oavsett vilket så platsar den Wienska hissen bland de första och det är inte illa. Jag återkommer till huset så snart byggplasten är borta! 

Utdrag ur försäkringsbrev för fastigheten daterat 1898.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.