Det här med Malmö äldsta hiss

… gjorde mig nyfiken och jag tog mig därför till Regementsgatan 10. Där öppnade sig tyvärr en   fullt modern hiss, men det förändrar ingenting. Malmös äldsta hiss kan mycket väl ha suttit där.

När jag nu inte fick se någon gammal hiss på Regementsgatan 10 var det nära till nummer 8 för kanske fanns där en vacker gammal hiss till tröst. Jag fick möjlighet att gå in i det vackra huset, också det från slutet av 1890-talet. Det uppfördes av byggmästare Nils Jönsson (senare Stenmarck) som också bosatte sig i huset. Ritningarna var signerade Lindvall&Boklund. Titta vad som mötte mig!

Fick för ett ögonblick jag för mig att det var denna hiss som var den äldsta, men att 8 av misstag blivit 10 i diskussionerna på sociala medier och andra ställen. Klev in och åkte högst upp. Jag blev annat varse när jag lite senare kom ut på gården och förstod vad jag, tre stora labradorer med husse (alla lika vänliga) nyss hade åkt med. En grön plåtlåda i det fria! Ridå! : )

Om ni tittar på den imponerande trappinteriören och den vackra glasdörren märkt ”Hiss” så förstår ni att jag för ett ögonblick trodde något helt annat. 

Besöket här blev en trevlig parentes i mitt sökande efter Malmö äldsta hiss. Gick sedan hem och jämförde brandförsäkringsvillkoren för Regementsgatan 10 och Wienska palatset och kom fram till att den ursprungliga hissen på Regementsgatan 10 måste ha varit cirka 9 månader äldre. Alltså just nu Malmös äldsta hiss! Men, man vet aldrig om det kommer nya bud. Hur kom jag egentligen in på det här med äldsta hissen i Malmö? Jo, det var ju via porttelefonen på Wienska palatset … Gode tid! : )

4 tankar kring ”Det här med Malmö äldsta hiss

 1. Marie Hallberg

  Byggmästaren är min morfarsfar.
  Tack för bilderna. Verkligen roligt att se. Visste inte var denna hiss fanns men har hört talas om den.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Så roligt att du berättar detta! Vill du berätta något mer om din morfarsfar, byggmästaren Nils Jönsson/Stenmarck, så är det mycket välkommet! Rent av spännande!

   Svara
 2. Mats Svensson

  Jag jobbade på en flytt för många år sedan, i huset på hörnet av Södra Tullgatan/ Gustav Adolf Torg. Då fick jag höra att Hissen i den trappan va Malmös första hiss! Hon lätt väldigt övertygande.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Buden är många, men de flesta menar att det skulle vara hissen i Wienska palatset på Östergatan. En arkivarie på Malmö stadsarkiv menade däremot att det skulle vara den på Regementsgatan. Undrar om vi någonsin får veta.
   Om jag förstår dig rätt så avser du Valhallapalatset, men hon som lät övertygande hade fel. Det huset byggdes mellan åren 1901 och 1903 och då fanns redan hissen i Wienska palatset. Fortsättning lär nog följa … 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.