Det här är Maj-Etel

… och hon lär vara fotografen Frans Weyers dotter. Något närmre fotodatum finns inte, men eftersom Frans var född 1883 så kan väl fotot vara taget cirka 1910. (Det visade sig senare att Maj-Etel var född 1917 så jag ändrar till 1922-23 nånting …) Tittar jag närmare på bilden så tror jag att den togs för att dokumentera att hon fått mässling eller kanske vattkoppor. Hon är rätt påbyltad med filt och sjal som inte kan ha varit direkt febernedsättande, men bilden nedan visar att hon trots det piggnade till.

Bilderna kommer från Malmö Museers arkiv och det kommer fler och lite mer om och av fotograf Weyer.

Frans Persson Weijer senare Weyer (1883 – 1963)  som var född i Hammarlöv på Söderslätt lär ha arbetat som fotograf i Hörby kommun omkring 1900 och startade 1903 egen fotoateljé i Sölvesborg som han drev i fem år. År 1908 kom han till Malmö och satte upp ateljé på Möllevångstorget 6 som han innehade till 1915. Mellan 1914 och 1915 drev han även Atelier Baltia (Baltiska utställningen!) på Stortorget.

Utöver att vara porträttfotograf förevigade Frans Malmöhem, Folkets Park, skolor, fester och sammankomster för föreningar och sällskap och så familjen förstås. Icke minst Maj-Etel! Frans ateljé hittar jag sedan mellan åren 1929 och 1945 på Drottninggatan 12 i Malmö. Det finns många uppgifter om dåtida fotografer, men problemet är att uppgifterna oftast skiljer sig åt, men jag rättar mig efter Nordiska Museets fotografregister. Det behöver i och för sig inte vara en garanti, men det brukar stämma på ett ungefär i alla fall. Om man får tro nedanstående bild verkar det som om Frans på senare år slog ihop boende och ateljé i närheten av Stjärnplan och bilden blev kanske till någon form av reklamkort.

Då blev Weyers nästan granne med Ida Malmström och hennes Café Dala. Världen är liten! Jag spånar vidare …

4 tankar kring ”Det här är Maj-Etel

 1. Ezze Claesson

  Om detta är Maj-Etel så är det den första bild jag hittat på henne. Det gläder mig. Hon är min fars halvsyster och bortadopterades till just fotograf Frans Weyer, direkt efter födseln. Beviset för detta finns i följande källa (https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00127891_00065). Modern Amalia Therése Johansson var min farmor.

  Tänk vad man kan hitta!!! Tackar ödmjukast. // Ezze

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Det hade jag ingen aning om och det känns helt fantastiskt att just du läste detta. Tack snälla för att du berättade! Misstänker att jag kan hitta fler bilder på Maj-Etel och i så fall skickar jag till din email-adress.

   Svara
   1. Ezze Claesson

    Kul detta! Du får väldigt gärna skicka bilder, som du hittar, till min email. Det skulle glädja mig oerhört.

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

     Vet nu med säkerhet att det finns fler bilder och självklart skickar jag dem till dig. Det kan ta några dagar, men de kommer!

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.