Elina Carolina /3

Förra inlägget om Elina slutade vid lille julafton 1885 och hon skulle då flytta vidare från barnmorskan Eugenia enl. avis. till Svedala. Med sig hade hon Clara som enligt flyttningsboken också kom från Eugenia, men hon finns trots det inte upptagen på samma adress som Elina. Det handlar förmodligen om en direktleverans från en förlossning där Eugenia medverkat, därför bokfördes hon aldrig. Precis som Elina var Clara också barn till en okänd moder och fader. Elina var nu två och ett halvt år och skulle för tredje gången flyttas till nya vårdnadshavare. Jag funderar över hur hon kom dit och jag tror nog att det blev hennes första tågresa. Vid den tiden fanns Malmö-Ystadjärnvägen och tåget bör redan då ha stannat vid Svedala. I annat fall kanske Börringe och sedan hästskjuts därifrån till nya hemmet i Svedala.

Vid Svedala församlings inflyttningsbok tog allt en vändning och varken Elina eller Clara hittades någonstans. Jag sökte framåt i tiden och hittade först 1889, den 1 april, Elina inskriven som fosterdotter till en familj i Svedala och enligt noteringarna kom hon då från Caroli församling i Malmö.!? Jag har nu ett glapp på nästan tre och ett halvt år och jag undrar var hon fanns då?  Och Clara!! Jag får backa bandet lite senare, men nu stannar jag hos Elina i Svedala från år 1889 och hoppas att jag inte tappar bort henne fler gånger. Det är också väldigt lätt att tappa bort människan bakom ett namn när man försöker följa hen i arkiven. Det blir lätt för mycket årtal och kvarter hit och dit och det blir ingen riktig väv av det hela, men jag anstränger mig. 

Vistelsen hos första fosterfamiljen i Svedala blev kort eftersom fostermodern dog 1891 och Elina som vistats där i nästan två år fick flytta till en ny fosterfamilj i Svedala och det var där hon för första gången fick låna ett efternamn för troligen krävde skolgången ett sådant. Hon är nu åtta år och ska anpassa sig till livet i sin fjärde familj. Lilla vän!

Fortsättning följer.
Tidigare inlägg hittar du här: Elina Carolina

2 tankar kring ”Elina Carolina /3

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      En kämpig start, men vi får hoppas att hon kommer att finna trygghet någonstans …

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.