Folkets röst: Se glittret i barnens ögon!

Vi får inte svika

Malmö FF – Djurgårdens IF –  2 – 2!
Swedbank Stadion, Måndag 21/4 kl 17:30

Det glittrar i ögonen på de små barnen som följer med på matchen. Storögda ser de sig omkring på allt som händer på läktaren och nere på planen innan matchen kommit igång. På vägen till stadion med handen tryggt i mamma eller pappas hand, alternativt valpigt skuttiga nu på väg mot något stort och spännande.

Här är de; kulturbärarna. De som en dag kanske kommer att finnas på ståplats tillsammans med tusentals andra. Små själar med födelseår som 04, 05, 06, 07. Årtal som för många av oss andra känns som förra veckan och inte allt för långt tillbaka. Småkillar och småtjejer i himmelsblå halsdukar och tröjor. Kanske mer förväntansfulla inför möjligheten till en eftermiddag med korv och kexchoklad än uppspelsfaser och frisparksvarianter.

Några av deras jämnåriga har dessutom fått spela lite för-fotboll nere på planen inför den tillströmmande publiken. Av dem är det alltid ett par tre som fastnar i fascinationen och upplevelsen av att vara där. På gräset. Framför publiken. Glömmer tid och rum. Glömmer framförallt spela fotboll. Döva inför lagkompisar och tränare. När deras match är slut och det är dags att lämna planen får de liksom de stora spelarna ställa sig framför ståplatsläktaren och ta emot en uppskattande och rungande applåd. Storögda då med. Fnittriga av en överväldigande känsla.

Vad som föregår i huvudet då på en liten fotbollskille eller tjej i det ögonblicket är svårt att greppa. Själv gissar jag att känslan är att
– ”Det här vill jag uppleva igen.Om och om igen.” Och så blir det kanske också?

Matchen kommer igång och nu är det återigen dags för storögda blickar. Den här gången mot de vuxna i publiken. Dem barnen tillhör, men också de runtomkring. Förundran över kommentarer, rop, reaktioner åt olika håll. Engagemang och förhoppningsvis det kollektiva vrålet när Malmö FF gör sina mål. Då barnen på en sekund blir omgivna av en skog av vuxna som nu har ställt sig upp i glädjen över lagets bedrift. De små tränger sig emellan byxben och kjolar lagom för att hinna se laget ställa upp för avspark igen. Mål. M-å-å-å-l. Bästa läget. Då alla är som allra gladast och mår som bäst. DEN känslan vill jag uppleva igen.

Halvtid och efterlängtad korv, dricka och godispåse. Aldrig har väl en varm korv smakat så bra som på match. På stadion. En sanning för både vuxna och små. Igen storögd betraktelse av pausens alla ritualer. Ivriga konversationer, kaffespill, senapskladd och engagerat gestikulerande vuxna. Kultur det med. Skratt och varma röster.

Så är det slutsignal. På de bästa av dagar har Malmö FF vunnit och barnens blickar går mot spelarna som radat upp sig framför klacken vars stöd de nu ger tack till. Det uppskattande samspelet mellan lag och ståplats är en stark känsla att ta med sig hem. Nittio minuters sportkultur som sätter spår på alla sätt möjliga. Glada och en smula utmattade virvlar de små ut tillsammans med familj eller de vuxna som klokt tagit med dem.

Nu är det dags för tusen frågor och funderingar på bussen och i bilen hem:

– Vad heter han med långt hår?

– Varför springer domaren så konstigt?

– Vad sjunger dom egentligen?

– Varför verkade det andra lagets hejare så arga?

Allt sammantaget ett bevis på att upplevelsen var total, intrycksfull och mäktig. Något att vilja uppleva igen.
Hela livet.

/Sven Lundkvist Fotbollspappa och MFF-supporter sedan barnsben

Folkets röst är en sida i Matchprogrammet Avspark där vem som helst får göra sin röst hörd via text. Om du är intresserad av att skriva skickar du ett mail till martin.ostling@mff.se

Malmö FF – Djurgårdens IF
Måndag 21/4 klockan 17.30
Swedbank Stadion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.