Georg Oddner

georg oddner

… en framstående bildmakare som balanserade mellan det dokumentära och personliga. Georg Oddner som föddes 1923 i Stockholm fann tidigt i livet  glädje i musik. Han varvade jobb och kvällsstudier på Konstfack med att vara trummis i Putte Wickmans sextett.  År 1950 bestämde han sig för att satsa på fotokonst och sålde allt vad han ägde och hade för en biljett till USA. Med hjälp av ett introduktionsbrev från Sten-Didrik Bellander blev han assistent till den store New Yorkfotografen Rickard Avedon. Efter två år återvände han till Sverige, men valde Malmö framför Stockholm eftersom han inte ville ”återfalla” till jazzen. Han öppnade 1952 sin egen studio i Malmö och varvade reportage, reklam och mode  Reportageresorna som gjorde honom internationellt uppmärksammad blev många: Sovjetunionen, Vietnam, USA, Spanien och Sydamerika är några exempel.  År 1957 fick han som förste fotograf ställa ut på Malmö Konstmuseum och året därpå i Lunds Konsthall.

Georg Oddner avled 2003 och det är Malmö Museer som förvaltar hans bilder – 670 000 negativ. Ett trettiotal av bilderna finns numera i Statens porträttsamling på Gripholms slott och han är representerad i många offentliga och privata samlingar.

Nästan alla Oddners bilder handlar om möten med människor så denna bild kan väl vara ett av undantagen, men den speglar väldigt väl den svenska sommaren 2015 fram till nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.