Invigningen av den första offentliga julgranen i Malmö

Julgran på Davidhallstorg 1936

… står det att läsa under denna bild i Malmö museers bildarkiv. Bilden är tagen 1936 och platsen är Davidshallstorg. Det står också att Axel Stenberg var initiativtagare till denna gran och jag antar att man menar arkitekten Axel Stenberg (1866 – 1947).

Axel Stenberg föddes i Lund och lärde muraryrket av sin far. Han gick i lära hos Lundaarkitekten Henrik Sjöström och praktiserade därefter i Karlskrona. Från 1889 studerade han vid Byggnadsyrkesskolan i Stockholm, med avgångsbetyg 1892. Efter en kort tid i Berlin återkom han till Sverige, bosatte sig i Malmö och etablerade sig som byggmästare och arkitekt. Flera av de byggnader Stenberg ritade uppförde han i egen regi på fastigheter han själv ägde. Efterhand fick han även andra uppdrag, företrädesvis bostadshus, men också många industribyggnader. Stenberg engagerade sig också under lång tid som biografägare.  En av hans mera kända byggnader är Victoriateatern på Södra Förstadsgatan. Mer om Axel Stenberg finns bland annat att läsa i ”Arkitekterna som formade Malmö” skriven av Tyke Tykesson och Björn Magnusson Staaf.

Tillbaka till julgranen … Eftersom Axel Stenberg ägde ett flerbostadshus på Davidshallstorg 8, så antar jag att man menar att den första offentliga julgranen på just detta torg. För visst är bilden härunder, tagen av Otto Ohm, av tidigare datum än den översta? Eller är granen på Gustav Adolfs torg ditkommen på ett privat initiativ?! Nej, Malmöborna behövde nog inte vänta ända till 1936 för att få en offentlig julgran.

Julgran på Gustav Adolfs torg Malmö 1930-tal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.